skip to Main Content

Ποιος είναι ο Λικ Καρβουνάς: Ο Έλληνας ηγέτης των Σοσιαλιστών της Γαλλίας (ΦΩΤΟ)

ΦΩΤΟ: Bertrand Guay. AFP
ΦΩΤΟ: Bertrand Guay. AFP

Ο Λικ Καρβουνάς, ένας Γάλλος ελληνικής καταγωγής, είναι ο πρώτος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που θέτει επισήμως υποψηφιότητα για την προεδρία του. «Σήμερα θέλω να συγκεντρώσω όλο τον κόσμο στο ίδιο σπίτι», δήλωσε ο Καρβουνάς, πρώην στενός συνεργάτης του Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 χθες Πέμπτη. «Θα υποβάλλω προτάσεις, θα θέσω τα πάντα στο τραπέζι», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το κόμμα πρέπει να αλλάξει εντελώς» διότι «έχει σταματήσει να δουλεύει».

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο Καρβουνάς ήταν πιστός συνεργάτης του Βαλς, πήρε αποστάσεις από τον πρώην μέντορά του όταν εκείνος τάχθηκε στο πλευρό του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Με αυτό τον τρόπο ο Καρβουνάς πέρασε από τη δεξιά πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αριστερή, όπως αναφέρει η Liberation

Ο 46χρονος πολιτικός έχει διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος, γερουσιαστής και δήμαρχος της Αλφορβίλ. Σήμερα είναι ένας από τους 35 Σοσιαλιστές βουλευτές. Αν και πάντα περνούσε τις διακοπές του στην Ελλάδα, ο Καρβουνά φέτος το καλοκαίρι αποφάσισε να γίνει και επισήμως Έλληνας: τον Ιούλιο κάλεσε τους φίλους του στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου έλαβε το ελληνικό του διαβατήριο, για να γιορτάσει τη διπλή του υπηκοότητα.

Η μητέρα του Καρβουνά ήταν Ελληνίδα, Αθηναία, η οποία πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 24 ετών αφού παντρεύτηκε τον Ιωσήφ Καρβουνά. Ο πατέρας του Καρβουνά γεννήθηκε στο Παρίσι στο 13ο διαμέρισμα από Έλληνες γονείς μετανάστες από τη Σμύρνη. «Όπως πολλοί, στα 46 μου χρόνια είχα ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες μου Είμαι πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο ίδιος.

Εξάλλου στις 11 Ιουλίου 2015 ο Καρβουνάς έγινε ο πρώτος ομοφυλόφιλος Γάλλος βουλευτής που παντρεύτηκε τον σύντροφό του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top