skip to Main Content

Ανδρέας Ραπτόπουλος: Ο Έλληνας από τον Βύρωνα έφτιαξε δίκτυο drones για νοσοκομεία – Boeing, Sony & Swiss Post τον χρηματοδότησαν με 16 εκατ. δολ.

TEDGlobal 2013 in Edinburgh, Scotland. June 12-15, 2013. Photo: James Duncan Davidson
TEDGlobal 2013 in Edinburgh, Scotland. June 12-15, 2013. Photo: James Duncan Davidson

Ποιος είπε ότι τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη μαγνητοσκόπηση σημαντικών εκδηλώσεων της ζωής μας (π.χ. γάμοι, βαφτίσεις) από ψηλά ή στιγμών της ζωής μας, όπως ένα ταξίδι; Τον κανόνα αυτόν καταρρίπτει μία εταιρεία με έδρα την  Σίλικον Βάλεΐ και αίμα ελληνικό, αφού ιδρυτής είναι ο Ανδρέας Ραπτόπουλος.

Η Matternet εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στον νοσοκομειακό τομέα, σε συνεργασία με τα Ελβετικά Ταχυδρομεία (Swiss Post) και την Mercedes-Benz Vans. H εταιρεία του Ανδρέα Ραπτόπουλου έχει πραγματοποιήσει με ασφάλεια 1700 πτήσεις μεταφέροντας 850 δείγματα (π.χ. αιμοληψίες) από εξετάσεις ασθενών μεταξύ νοσοκομείων του οργανισμού Ticino σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το πρόγραμμα συνεργασίας της Matternet με την Swiss Post έχει επεκταθεί εδώ και λίγες εβδομάδες σε Βέρνη και Ζυρίχη για την μεταφορά στοιχείων και δειγμάτων ανάμεσα σε νοσοκομεία. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και συνεργασία με την Mercedes Benz σε ένα πρόγραμμα που δείχνει το μέλλον στις ταχυμεταφορές.

Η πρωτοποριακή δράση της Matternet δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από κολοσσούς της βιομηχανίας οι οποίες επενδύουν στην επόμενη ημέρα και στον μετασχηματισμό της. Σύμφωνα με το Forbes.com, το δημιούργημα του Ανδρέα Ραπτόπουλου κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 16 εκατ. δολαρίων σε ένα κύκλο χρηματοδότησης όπου ηγούνταν η Boeing Horizon X Ventures και συμμετείχαν επενδυτές όπως η Swiss Post, Sony Innovation Fund και Levitate Capital.

Success story από έναν ανήσυχο Έλληνα

Ο Ανδρέας Ραπτόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Βύρωνα. Όνειρό του αποτελούσε η δημιουργία ενός δικτύου drones – αντίστοιχο με αυτό που έχουν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας – στην Αφρική, ώστε να είναι πιο εύκολη η μεταφορά φαρμάκων στην Αφρική και σε περιοχές όπου δεν έχουν δρόμους ή έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, η ζωή, αλλά και το σχέδιό του τον οδήγησε να κινηθεί ευρωπαϊκά και η ιδέα του να υλοποιηθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. μως το σχέδιο του βρήκε εφαρμογή στην πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης.

Έτσι λοιπόν, πριν από κάποιους μήνες το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Άνδρεα Ραπτόπουλου, για ένα εναέριο δίκτυο μεταξύ νοσοκομείων ξεκίνησε από το Λουγκάνο της Ελβετίας και έχει επεκταθεί σε Βέρνη και Ζυρίχη και στόχος είναι να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες περιοχές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top