skip to Main Content

Άντονι Κουίν- Όταν συνάντησα τον “Ζορμπά” στο L.A: Μου μίλησε για την λατρεία & το μίσος του για την Ελλάδα- Η τελευταία συνέντευξη πριν πεθάνει!

Συνάντησα τυχαία, ναι τυχαία τον Άντονι Κουίν στην Santa Monica…

Είχα πάει για προγραμματισμένη συνέντευξη στο Λος Άντζελες με τον Τομ Χανκς και πήρα ένα τηλεοπτικό συνεργείο για μία απλή βόλτα στην παραλία. Καθώς περπατούσα και ο κάμεραμαν τραβούσε πλάνα, ακούω καθαρά την ελληνικότητα λέξη πολλές φορές μάλιστα: μαλ@κα μαλ@κα.

Γυρνάω και βλέπω έναν Έλληνα να παίζει τάβλι στην μέση του δρόμου με τον  Άντονι Κουίν!
Δεν πιστεύω στα μάτια μου και στην τύχη μου
Αμέσως τον πλησιάζω και ….

Δείτε το βίντεο


Mαζί με τον Άντονι Κουίν και τον γιο του Άλεξ

Ο Άντονι Κουίν γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1915 στην πόλη Τσιουάουα του Μεξικού και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες.

Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες Λώρενς της Αραβίας (Lawrence Of Arabia, 1962), Τα κανόνια του Ναβαρόνε (The Guns Of Navarone, 1961) και Λα Στράντα (La Strada, 1954).

Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 150 ταινίες σε διάστημα 50 ετών και βραβεύτηκε με Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου το 1952 στην ταινία “Βίβα Ζαπάτα” (Viva Zapata!) ως συμπρωταγωνιστής του Μάρλον Μπράντο.

Παρόμοια τιμητική διάκριση έλαβε τέσσερα χρόνια αργότερα και για την ερμηνεία του στο ρόλο του ζωγράφου Πολ Γκογκέν στο φιλμ “Η ζωή ενός ανθρώπου” (Lust For Life, 1956).

Ο ρόλος του Αλέξη Ζορμπά, συμπρωταγωνιστώντας με τους Άλαν Μπέιτς και Ειρήνη Παππά, που ερμήνεσε το 1963 παρέμεινε ο πλέον αξιομνημόνευτός του, ένας ρόλος που τον έκανε πασίγνωστο ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και σε θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουέη το 1984.


Ο Κουίν ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1936 με την ταινία “Λόγια (Paroles)” και μετά συνέχισε με την ταινία “Γαλαξίας”. Το 1937 παντρεύτηκε την Κάθριν ντε Μίλ, κόρη του παραγωγού Σεσίλ νε Μίλ ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με το θέατρο και γνώρισε την επιτυχία με την ερμηνεία του στο έργο “Λεωφορείο ο πόθος” του Τένεσι Ουίλιαμς.

Από τους γάμους του και τους διάφορους κατα καιρούς ερωτικούς δεσμούς του ο ηθοποιός απέκτησε συνολικά 13 παιδιά. Πέραν της υποκριτικής, ο Άντονι Κουίν ασχολήθηκε σε ερασιτεχνικο επίπεδο με τη ζωγραφική. Πέθανε στη Βοστώνη στις 3 Ιουνίου  2001.**


Ομώνυμη παραλία

Η “παραλία Άντονι Κουίν” (Anthony Quinn beach) βρίσκεται στη Ρόδο ανάμεσα στις παραλίες Φαληράκι και Λαδικό, μέσα σε ένα μικρό ορμίσκο, 15 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα. Η παραλία είναι περίπου 250 μέτρα μήκος και ονομάστηκε έτσι από τους ντόποιους μετά το γύρισμα της ταινίας “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” τιμώντας έτσι το διάσημο ηθοποιό.

*H συνέντευξη έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού STAR

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο eirinika.gr.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται στο madeingreece.news γιατί ο Άντονι Κουίν με την εξαιρετική ερμηνεία του στον “Ζορμπά” έκανε διάσημη την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου τη δεκαετία του ’60.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top