skip to Main Content

Βασίλης Δάρρας: Ο Έλληνας παιδονευρολόγος του Χάρβαρντ με το σπουδαίο έργο στις νευρομυϊκές παθήσεις

O Βασίλης Δάρρας είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους παιδονευρολόγους στον κόσμο. Η έρευνά του στη μοριακή γενετική, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των νευρομυϊκών παθήσεων σε παιδιά έχει φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία για την ιατρική.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA), μια ιδιαίτερα σπάνια νευρομυϊκή πάθηση, η οποία οδηγεί σε ελαφρά ή σοβαρή κινητική αναπηρία, καθήλωση σε αμαξίδιο, και σταδιακά στον θάνατο.

Ο Δρ. Δάρρας ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την επίβλεψη των κλινικών δοικμών του Spinraza (νουσινερσένη), του μόνου φαρμάκου που εγκρίθηκε από το FDA (Food and Drug Administration), για τη θεραπεία όλων των τύπων SMA, έπειτα από συναρπαστικά αποτελέσματα.

Το Spinraza δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί την SMA, ενισχύοντας μια πρωτεΐνη σε ένα αντίστροφο αντίγραφο του ελαττωματικού γονιδίου. Δεν θεραπεύει την ασθένεια, αλλά μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε βελτιώσεις.

WHO IS WHO

O Βασίλης Δάρρας εργάζεται ως Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ είναι και Διευθυντής της Παιδονευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Βοστόνης.

Γεννήθηκε από αγρότες γονείς στην Καστανιά της Σάμου, όπου και τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο τα τελείωσε αριστούχος στη Δάφνη, στην Αθήνα. Το 1971 εισήχθη πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1977, αριστούχος.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και επηρεάστηκα έντονα από διάφορους γιατρούς στην οικογένειά μου. Ένας από τους θείους μου, με άφηνε να τον παρακολουθώ να θεραπεύει τους ασθενείς και να τον βοηθώ να κάνει εμβολιασμούς στα σχολεία», λέει ο ίδιος.

Αποφοιτώντας και με ειδίκευση στη Παιδιατρική, συνέχισε την κατάρτισή του με υποτροφία σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Συγχρόνως έκανε και τη διδακτορική του διατριβή για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και αργότερα στο Χάρβαρντ όπου έλαβε την ειδικότητα του Νευρολόγου Παιδιάτρου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο την ακαδημαϊκή του καριέρα.

Σήμερα, εκτός της κλινικής παρακολούθησης ασθενών και της διδασκαλίας, μετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top