skip to Main Content

Dean Poll: Ένας ρομαντικός Έλληνας έδωσε ξανά ζωή στο πιο διάσημο μπριζολάδικο της Νέας Υόρκης – Ήταν ο ναός των διασημοτήτων (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Dean Poll- ΦΩΤΟ: Credit Celeste Sloman for The New York Times
Dean Poll- ΦΩΤΟ: Credit Celeste Sloman for The New York Times

Το «Gallaghers» βρίσκεται επί της 52ης Οδού μεταξύ της 8ης Λεωφόρου και της Λεωφόρου Μπρόντγουέι και είναι παρακείμενο με το Novotel Hotel. 

Στην καρδιά της πόλης και κοντά στα πιο φημισμένα θέατρα, ήταν κάποτε στέκι των γκάνγκστερ και των αστεριών του Μπρόντγουέι.

Φώτο:gallaghersnysteakhouse.com

Σήμερα είναι το πιο διάσημο μπριζολάδικο της Νέας Υόρκης. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, και όποια ώρα και αν περάσεις από εκεί θα δεις ουρές,  να σχηματίζονται απ’ έξω, όχι μόνο γιατί οι ντόπιοι και οι τουρίστες θέλουν να δοκιμάσουν τις  υπέροχες μπριζόλες και  τα άλλα εδέσματα, αλλά και μόνο για να βγάλουν μια φωτογραφία μπροστά στο ψυγείο, όπου το εστιατόριο διατηρεί τα κρέατα μέχρι να «ωριμάσουν».

Φώτο:gallaghersnysteakhouse.com

“Ψυχή” του εμβληματικού μπριζολάδικου, είναι ένας επίμονος και ρομαντικός ομογενής που έχει κάνει αρκετή δουλειά για να αποκαλύψει την ιστορία πίσω από το «Gallaghers», το 90 χρόνων «steakhouse», ο γνωστός εστιάτορας Dean Poll.

Φώτο:gallaghersnysteakhouse.com

Σε μια κουβέντα με τον James Barron των ΝΥΤ,   ο Dean Poll, “αναμοχλεύει” τις αναμνήσεις του, και μας πάει πίσω στη μακρά ιστορία του γνωστού εστιατορίου.

Φώτο:gallaghersnysteakhouse- facebook

Η συζήτηση όπως γράφει ο Barron, στο άρθρο του με τίτλο “The Search for History in a Runyonesque Enclave”  ξεκίνησε με μια αναδρομή στην παλιά Νέα Υόρκη.

Φώτο:gallaghersnysteakhouse.com

«Το Luchow ‘πάει», είπε ο Dean Poll. «Το Mama Leone. Τώρα, το Four Seasons, όπως το ξέραμε δεν θα το δούμε ποτέ ξανά».

Φώτο:gallaghersnysteakhouse.com

Ανέφερε και το La Caravelle, ένα κομψό γαλλικό χώρο, που έκλεισε το 2004 και το Cattleman, ένα «steakhouse», όπου είχε τραγούδια κάθε βράδυ. Και αυτό, εδώ και καιρό «πάει». Στη συνέχεια μίλησε για το Gallaghers, ένα ναό για διασημότητες.

Φώτο:gallaghersnysteakhouse.com
gallaghersnysteakhouse.com

Υπήρξε στέκι για γκάνγκστερς και αστεριών του Broadway, αλλά και πολλών ακόμη, που ήταν χρεωμένοι στους πρώτους ή ερωτευμένοι με τους δεύτερους. Αργότερα, βρέθηκε στις σελίδες με «κουτσουμπολιά» λόγω πελατών όπως οι Gloria Vanderbilt, Muhammad Ali, Elizabeth Taylor και Michael Jackson, μεταξύ άλλων.

gallaghersnysteakhouse.com

Αλλά το Gallaghers παραμένει. Ο κ. Poll το ανέλαβε το 2013  το εστιατόριο κάνοντας πραγματικότητα το παιδικό όνειρο του. Το αγόρασε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη που ετοιμαζόταν να το κλείσει και να απολύσει όλους τους εργαζόμενους.

gallaghersnysteakhouse.com

Στη συνέχεια, προχώρησε σε μία ανακαίνιση 5 εκατ. δολαρίων. «Περισσότερο αποκατάσταση, παρά ανανέωση», διευκρίνησε.

Δεν πρόκειται για μία «διατήρηση», με τον όρο στον οποίο αναφέρονται οι ειδικοί. Το Gallaghers έχει ιστορία, αλλά ο κ. Poll, 60 χρόνων, αγόρασε το μέρος χωρίς να ξέρει πολλά περισσότερα από ό,τι θυμόταν από την παιδική του ηλικία ως γιος εστιάτορα.

gallaghersnysteakhouse.com

Τη δεκατία του ’70, ο πατέρας του, είχε ένα εστιατόριο μερικά τετράγωνα μακριά στο Time & Life Building.

Οταν απέκτησε το Gallaghers άρχισε να εξερευνά, ανεβαίνοντας στους δύο άδειους ορόφους, στο κτίριο επάνω από το εστιατόριο που έμοιαζαν, όπως είπε «σαν στοιχειωμένο σπίτι στην Disneyland».

Ανακάλυψε στίβες με παλιά μενού, τασάκια, χαρτοπετσέτες για cocktail, «matchbooks», από διαφορετικές εποχές της μακράς ιστορίας του Gallaghers.

Dean Poll: ΦΩΤΟ:Celeste Sloman for The New York Times

Μαζί με τους ειδικούς που προσέλαβε, άρχισε να ψάχνει την ιστορία του Gallaghers. Βρήκαν, μεταξύ άλλων, ότι πριν αλλάξει όνομα, το Νοέμβριο του 1927, ήταν κλαμπ και ονομαζόταν Club Evelyn, από την Evelyn Nesbit. Ορισμένοι τη θεωρούν το πρώτο «supermodel», διάσημη στην αλλαγή του 20ου αιώνα, καθώς πόζαρε για γλυπτά και τους πρώτους φωτογράφους μόδας.

ΦΩΤΟ: Celeste Sloman for The New York Times

Επίσης, γνωστή για τη σχέση της με τον αρχιτέκτοντα Stanford White, ενώ αργότερα παντρεύτηκε τον Harry K. Thaw, ένας ζηλιάρη βιομήχανο από το Pittsburgh. Το 1906, ο Thaw πυροβόλησε και σκότωσε τον White στο Madison Square Garden.

Η ιστορία της έγινε και ταινία υπό τον τίτλο «The Girl in the Red Velvet Swing», το 1995, με την Joan Collins, στα 22 της, να υποδύεται την Evelyn Nesbit.

ΦΩΤΟ : Celeste Sloman for The New York Times

Από την έρευνα, βρήκαν πως οι μπριζόλες που είχε το Club Evelyn, τις προμήθευε η Helen Gallagher, η οποία θα γινόταν πρώην σύζυγος του αστέρα του Broadway, Jack Solomon. Εναν άντρα που ήθελε να ερευνήσει ο κ. Poll, καθώς υπήρχαν φωτογραφίας στο εστιατόριο και ήταν συνέταιρος και αργότερα σύζυγός της.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top