skip to Main Content

Δημήτρης Πανταζής: Ο Έλληνας καθηγητής του MIT μελέτα τις εγκεφαλικές λειτουργίες- Διαγιγνώσκει επιληψία, αυτισμό, εντοπίζει όγκους του εγκεφάλου

Ο Δημήτρης Πανταζής είναι ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του ερευνά τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ως καθηγητής στο McGovern Institute του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Μαγνητοεγκεφαλογραφίας του Απεικονιστικού Κέντρου Martinos, αναλύει τα δεδομένα που έρχονται στο φως μέσα από τις έρευνες που κάνει, διαγιγνώσκοντας την επιληψία, εντοπίζοντας όγκους του εγκεφάλου, έχει κάνει αρκετά βήματα μπρος όσον αφορά στην κατανόηση της διάσπασης προσοχής, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα διάγνωσης του αυτισμού.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη Μαγνητοεγκεφαλογραφία, γι’ αυτό και είναι top στον κλάδο του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εργάστηκε ως ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ενώ από το 2010 συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς ερευνητές στο χώρο των νευροεπιστημών και έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και συνεδριακές εργασίες μεταξύ των οποίων στα Nature Neuroscience, Proceedings of the National Academy of Sciences και NeuroImage.

Εύρος της δουλειάς του έχει παρουσιαστεί στα Scientific American Mind Magazine, Boston Magazine, στην αρχική σελίδα του ιστότοπου του MIT, αλλά και στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top