skip to Main Content

Εφευρέτης της χρονιάς η Φωτεινή Αγραφιώτη: Επινόησε την συσκευή με «κωδικό» τον παλμό της καρδιάς για να ξεκλειδώνετε όλες τις ψηφιακές συσκευές

Η Φωτεινή Αγραφιώτη είναι ιδρυτής του Architech Labs. Στο πλαίσιο του διδακτορικού της στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, σε ηλικία μόλις 25 ετών, επινόησε την τεχνολογία πιστοποίησης καρδιακού παλμού «HeartID» ως μοναδικό βιομετρικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Λίγο αργότερα με την ομάδα της δημιούργησε την αντίστοιχη φορητή συσκευή, το περικάρπιο «Νymi», που σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην καναδική και αμερικανική αγορά.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ως «κωδικό» τον παλμό της καρδιάς του χρήστη προκειμένου να ξεκλειδώσει και να του παρέχει πρόσβαση στις ψηφιακές του συσκευές.

Η Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε το βραχιόλι Nymi μαζί με τον Karl Martin. Πιστεύουν ότι το βιομετρικό στοιχείο μέσω του οποίου λειτουργεί το καθιστά ανώτερο από άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν το δακτυλικό αποτύπωμα, την ίριδα ή την αναγνώριση προσώπου.

Τον Οκτώβριου του 2014, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος Καινοτομίας στην εταιρεία Architech, που ασχολείται με τον σχεδιασμό λογισμικού. Σε αυτή την θέση παρέμεινε έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Την ίδια περίοδο ίδρυσε το εργαστήριο Architech Labs προκειμένου να ερευνηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το 2012 το πανεπιστήμιο του Τορόντο της απένειμε τον τίτλο «της Εφευρέτριας της Χρονιάς». Έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στις έρευνες τεχνολογίας για την αναγνώριση συναισθημάτων και πιστεύει ότι αυτή είναι και η τελευταία γέφυρα για την απόλυτη επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών.

“Στόχος μου είναι να δημιουργήσω τεχνολογίες που να κατανοούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Πειραματίζομαι με το πεδίο της μηχανικής που μελετά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Πιστεύω ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το τελευταίο εμπόδιο για την ουσιαστική αλληλεπίδραση ανθρώπου – ηλεκτρονικού υπολογιστή και είμαι ενθουσιασμένη που εργάζομαι πάνω σε αυτό”, είχε δηλώσει η Φ. Αγραφιώτη.

Το 2017 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 40 διακεκριμένους νέους του Καναδά κάτω των 40 ετών. Τα βραβεία «Canada’s top 40 under 40» έλαβαν νέοι ηλικίας κάτω των 40 ετών με σημαντική συμβολή στην έρευνα, την τεχνητή νοημοσύνη, την καινοτομία και το επιχειρείν.

Τόνυ Λουράκης

Την ίδια χρονιά στην ίδια λίστα βρέθηκαν άλλοι δύο Έλληνες, ο Τόνυ Λουράκης, συνιδρυτής και διοικητικό στέλεχος της Complete Innovations, μιας από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες στη Βόρεια Αμερική και ο Αριστοτέλης Βοϊνέσκος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Απεικόνισης και Γενετικής Μεταμόσχευσης της Οικογένειας Kimel στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της οικογένειας Campbell στο CAMH.

Αριστοτέλης Βοϊνέσκος

Η Φωτεινή Αγραφιώτη κατάγεται από την Κοζάνη και είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. 

Στα χρόνια της σταδιοδρομίας της έχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων στον τομέα της βιομετρικής ασφάλειας και της τηλεϊατρικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top