skip to Main Content

Forbes: Ο καθηγητής Σταύρος Δράκος ανάμεσα στους 27 καλύτερους καρδιολόγους των ΗΠΑ

Stavros Drakos, MD, PhD, FACC.-Πηγή: University of Utah Health
Stavros Drakos, MD, PhD, FACC.-Πηγή: University of Utah Health

Ο Σταύρος Δράκος είναι Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ και Διευθυντής στο Πρόγραμμα Καρδιακής Ανεπάρκειας, Μεταμοσχεύσεων και Μηχανικής Υποστήριξης Καρδιάς. Είναι επίσης Ακαδημαϊκός στο Nora Eccles Treadwell και Διευθυντής Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής.

Ο 46χρονος Έλληνας,  καθηγητής ιατρικής  που κατάγεται από την Κερύνεια, κατατάχθηκε από το Forbes μεταξύ των 27 καλύτερων καρδιολόγων στις ΗΠΑ. Η επιλογή έγινε μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, που συνυπολογίζει το βιογραφικό και τις δημοσιεύσεις ενός επιστήμονα, τις κριτικές ασθενών, ασφαλιστικών εταιρειών, συναδέλφων ιατρών κ.ά.

Η λίστα των Forbes δημιουργήθηκε μέσω μιας συνεργασίας με την Grand Rounds, η αποστολή της οποίας είναι να εξασφαλίσει στους ασθενείς  την υψηλότερη δυνατή φροντίδα που μπορεί να τους προσφερθεί. Ο αλγόριθμος αντιστοίχισης Grand Rounds συνδέει τους ασθενείς με ιατρούς με μοναδικό προσόντα για να φροντίζουν για την ειδική κλινική τους ανάγκη. Ο αλγόριθμος Grand Rounds περιλαμβάνει στοιχεία για την ποιότητα του γιατρού στο 96% των ασκούμενων ιατρών στις Η.Π.Α.

Ο Δρ Δράκος εκπαιδεύτηκε σε αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1997. Μετά την ολοκλήρωση των υποτροφιών του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, καθώς και από το Πρόγραμμα Harefield-UK Athens-GR Cardiac Recovery Program (HARP), προσχώρησε στη σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αξιοποίησε την προηγμένη εκπαίδευση που έλαβε στις Η.Π.Α. και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκκίνηση του πρώτου προγράμματος χρόνιας υποβοήθησης καρδιάς στην Ελλάδα. Επίσης, επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην κλινική έρευνα για την προώθηση του προγράμματος Harefield-UK Athens-GR Recovery (HARP), σε συνεργασία με την ομάδα του σερ Μαγκντί Γιακούμπ, από το Harefield /Imperial College του Λονδίνου. Πέντε χρόνια αργότερα προσελήφθη στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και από το 2008 εργάζεται στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής.

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο έγινε παγκοσμίως γνωστό το 1982, με την τοποθέτηση της πρώτης μόνιμης τεχνητής καρδιάς σε άνθρωπο, τον 61χρονο τότε Barney Clark. Πλέον, η τεχνητή καρδιά τοποθετείται πλάι σε μία ανεπαρκούσα, μέχρις ότου βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

«Για την τοποθέτηση της τεχνητής καρδιάς απαιτείται μια μικρή τομή στην υπάρχουσα, έτσι μπορέσαμε να μελετήσουμε καρδιακούς ιστούς ασθενών, πριν από τη θεραπεία και μετά». Από την ανάλυση προέκυψαν σημαντικές πληροφορίες. «Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι σε μια μειονότητα των ασθενών η ανεπαρκούσα καρδιά ανέρρωσε και μελετώντας αυτούς τους ανθρώπινους ιστούς αρχίζουμε να κατανοούμε τους μηχανισμούς καρδιακής ανάρρωσης», εξηγεί ο Δρ Δράκος, σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή”. «Τώρα, εστιάζω την έρευνά μου στην εξεύρεση φαρμάκων ενεργοποίησης αυτών των μηχανισμών που καθιστούν ικανή την ανάρρωση της καρδιάς», προσθέτει.

Ο Δρ Δράκος έχει άδεια να ασκεί ιατρική τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μέλος πολλών αμερικανικών και ευρωπαϊκών ιατρικών ενώσεων. Έχει δημοσιεύσει πρωτότυπο επιστημονικό έργο, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του βραβευμένου Προγράμματος Utah Cardiac Recovery Program (UCAR).

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει λάβει πολλές χρηματοδοτήσεις ιατρικής έρευνας, καθώς και πάρα πολλά εθνικά και διεθνή επιστημονικά βραβεία.

Ο Δρ Δράκος είναι επίσης συμπρόεδρος του NIH/NHLBI Working Group για την Καρδιακή Αποκατάσταση, και του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Αποκατάστασης Καρδιάς της Γιούτα.

Πηγή: www.eurekalert.org – Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top