skip to Main Content

Γιώργος Βρακάς: O καταξιωμένος Έλληνας ειδικός στις μεταμοσχεύσεις με τις διεθνείς διακρίσεις για το σημαντικό έργο του

Ο Γιώργος Βρακάς είναι ένας καταξιωμένος Έλληνας γιατρός με πολύ σημαντική πορεία στο χώρο των μεταμοσχέυσεων. Πολυβραβευμένος για το έργο που έχει επιτελέσει, με μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις εκείνη του 2016, όταν απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Μεταμοσχεύσεων (TTS Young Investigator Award), στο Hong Kong, στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου μεταμοσχεύσεων, η οποία βράβευση συνοδεύεται από ένα συμβολικό, χρηματικό ποσό για την εν γένει προσφορά του στον τομέα αυτόν.

«Για μένα το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των αγώνων και θυσιών μου, γιατί εργάστηκα σκληρά για την απόκτησή του με κόστος να βρίσκομαι μακριά από τα αγαπημένα μου πρόσωπα και από την πατρίδα μου, αλλά και με θυσίες πολλές γιατί ο προσωπικός μου χρόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Είναι ευχάριστο, βέβαια, ότι μου προσδίδει κύρος και τη δυνατότητα να κάνω μια διεθνή καριέρα, όπως την ονειρευόμουν. Τα βραβεία γενικά αφενός αποτελούν επιβράβευση των κόπων μας και αφετέρου αποτελούν κίνητρο για να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά», έχει δηλώσει γι’ αυτή την πολύ σημαντική διάκριση.

Ο Γιώργος Βρακάς γεννήθηκε στις 15 Ιουνιου του 1980, στην Καβάλα και μέχρι τα πέντε του μεγάλωσε στα Κύργια Δράμας με τη γιαγιά και τον παππού του, μέρος που ακόμα θυμάται με νοσταλγία και συγκίνηση. Η ενασχόλησή του με την ιατρική ήταν κατά κάποιο τρόπο μονόδρομος, αφού το μικρόβιο είναι οικογενειακό. Ο πατέρας του, Ξένος Βρακάς, ήταν Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και τα ερεθίσματα του γιου του ήταν αμέτρητα, όπως κι ο θαυμασμός που ένιωθε για τον πατέρα του και για το έργο που επιτελούσε.

Μεγάλωσε βλέποντας την αφοσίωση του πατέρα του στους ασθενείς του, την αγάπη που λάμβανε από εκείνους, αλλά το αίσθημα πληρότητας που ένιωθε ο πατέρας του όταν ήξερε ότι βοηθούσε τους συνανθρώπους του. Αυτές οι εικόνες αποτέλεσαν την αφορμή για τον Γιώργο να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του με την ελπίδα να ακολουθήσει την ίδια κι ακόμη πιο σπουδαία καριέρα, κάνοντάς τον περήφανο. Και τα κατάφερε περίφημα.

Ο χώρος των μεταμοσχεύσεων είναι γοητευτικός για κάθε εκκολαπτόμενο χειρουργό, το ίδιο και για τον Γιώργο Βρακά, όμως γνώριζε ότι οι δυνατότητες εκπαίδευσης και η προοπτική εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα είναι λίγες. Γι’ αυτό και με το που ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στη χώρα μας, έφυγε για μετεκπαίδευση στις μεταμοσχεύσεις στην Αγγλία, που αποτελεί την χώρα, στην οποία έκανε και το ξεκίνημά του στην ιατρική. Έτσι, μετά από μια δύσκολη συνέντευξη στο Guy’s Hospital του Λονδίνου, κατάφερε να κερδίσει τη θέση του Senior Fellow στη μεταμόσχευση νεφρών και παγκρέατος. Από τότε, συνέχισε την εκπαίδευση του σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα μεταμοσχεύσεων.

Τον Αύγουστο του 2013, του προτάθηκε η θέση του Διευθυντή στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο Guy‛s Hospital του Λονδίνου, αλλά δεν την αποδέχτηκε, καθώς προτίμησε την πρόταση που του έγινε από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης, προκειμένου να εργαστεί εκεί στην ομάδα Μεταμοσχεύσεων. Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και ιδιαίτερα νεφρών, παγκρέατος και λεπτού εντέρου.

Ο Γιώργος Βρακάς έχει διακριθεί πολλάκις για το πλήθος των επιστημονικών εργασιών που συνέγραψε και δημοσίευσε σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά όταν προτάθηκε, τον Φεβρουάριο του 2014, για το βραβείο Mental Award. Το 2015, ανακηρύχθηκε από ψηφοφορία των φοιτητών της Ιατρικής ως ο καλύτερος εκπαιδευτής, στα πλαίσια διδασκαλίας προς τους φοιτητές της Ιατρικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top