skip to Main Content

H Ελληνοαυστραλέζα Ελένη Τζουγανάτου & το site της που σαρώνει στην Αυστραλία με συνταγές χωρίς γλουτένη

Ξεχωριστές γεύσεις, αρώματα, χρώματα, ήχοι, υφές. Είναι τα πράγματα που προσέχει και επιζητά σε κάθε συνταγή ένας καλοφαγάς.

Και η Ελένη Τζουγανάτου είναι μία από αυτούς. Με πολύχρονη καριέρα στο χώρο του marketing πέρασε δεκαετίες προωθώντας αγαπημένα μας τρόφιμα μέχρι που συνειδητοποίησε τι της ταιριάζει καλύτερα και τι την γεμίζει περισσότερο και δεν ήταν άλλο από την μαγειρική.

Αφορμή γι’ αυτή την αλλαγή στην ζωή της ήταν η παρότρυνση ενός φίλου της να δημιουργήσει ένα blog και τότε σκέφτηκε ότι ένα blog μαγειρικής θα της επέτρεπε να ακολουθεί 5 καριέρες σε 1: παρουσίαση συνταγών (recipe developer), επιμέλεια πιάτων (food stylist), φωτογράφος, συγγραφέας, και καλλιτεχνικός επιμελητής (art director). Έτσι και έγινε και δημιούργησε το http://www.hungryandfussy.com/, ένα blog αφιερωμένο στο καλό φαγητό.

H Helen Tzouganatos είναι Ελληνίδα που ζει στην Αυστραλία. Συνήθειες, μνήμες και στιγμές από τα παιδικά της χρόνια ξυπνούν και της δίνουν έμπνευση για νέες συνταγές από την Ελλάδα.

Το 2007 διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη και από τότε ακολουθεί μία πιο ισορροπημένη διατροφή, εντάσσοντας στην καθημερινότητά της τροφές χωρίς γλουτένη.

Τον ίδιο προσανατολισμό έδωσε και στο Hungry & Fussy, που περιέχει συνταγές με υλικά χωρίς γλουτένη. Οι προτάσεις της εκφράζουν απόλυτα τον σύγχρονο τρόπο ζωής με τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο, επομένως οι είναι απλές και δεν απαιτούν πολύ χρόνο στην κουζίνα.

Η Ηelen Tzouganatos μίλησε αποκλειστικά στο MadeinGreece.news και στο Eirinika.gr για το hungryandfussy.com/, τη διατροφή με προϊόντα χωρίς γλουτένη, αλλά και την Ελλάδα και τις αναμνήσεις της από τα παιδικά της χρόνια.

Ποιες είναι οι πιο τρυφερές αναμνήσεις σας από την «ελληνική παιδική παχουλή ηλικία» όσον αφορά το φαγητό της μαμάς; Κορυφαία γλυκά; Κορυφαίες συνταγές;

H πιο παλιά ανάμνηση που έχω από τη μαμά μου είναι να ψήνει κουλούρια. Θα μπορούσα να μυρίσω το άρωμα του πορτοκαλιού και της φλούδας του λεμονιού όταν θα γυρνούσα σπίτι από το σχολείο και θα έτρεχα κατευθείαν στην κουζίνα για να τα φάω ζεστά από τον δίσκο.

 

Διάβασα σε μία συνέντευξή σου ότι είχες διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη και από τότε έχεις υιοθετήσει μία μοναδική δίαιτα χωρίς γλουτένη που σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις το Hungry & Fussy…;

Ναι, το blog μου επικεντρώνεται αυστηρά στην διατροφή χωρίς γλουτένη επειδή αυτή είναι η δίαιτα που ακολουθώ. Ήθελα να μοιραστώ τις γνώσεις μου και τις συνταγές μου με όλους, όχι μόνο με όσους υποφέρουν από δυσανεξία στην γλουτένη.

 

Τι ακριβώς είναι το Hungry & Fussy;

Είναι ο δημιουργικός μου χώρος στον οποίο μοιράζομαι το πάθος μου για φαγητό, την εξέλιξη των συνταγών και την φωτογραφία με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ενασχόλησή μου με το blog ξεκίνησε ως χόμπι πριν από 18 μήνες και 18 μήνες αργότερα βρέθηκα να γράφω και επιμελούμαι το φωτογραφικό υλικό του πρώτου μου μαγειρικού βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2018 στην Αυστραλία.

Οι Αυστραλοί δείχνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές συνταγές;

Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ελληνικού πληθυσμού στην Αυστραλία που μαγειρεύουν ελληνικό φαγητό και ένα μεγάλο ενδιαφέρον από άλλους πληθυσμούς.

Έχω παρατηρήσει συγκεκριμένα ότι η Ασιατική κοινότητα της Αυστραλίας λατρεύει το ελληνικό φαγητό επειδή έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την δική τους κουζίνα.

Έχουμε εξαιρετικά ελληνικά εστιατόρια σε όλη την Αυστραλία που έχουν Έλληνες ιδιοκτήτες.

Η μητέρα σου μαγειρεύει ακόμη για την οικογένεια;

Στην μητέρα μου αρέσει πολύ να μαγειρεύει και να ψήνει επομένως κάθε φορά που με επισκέπτεται μου φέρνει και ένα πιάτο σπανακόπιτα. Μαγειρεύει όλες τις κλασικές ελληνικές συνταγές και είναι εξαιρετική και στα γλυκά.

 

Βρίσκω το food styling που κάνεις απίστευτο! Πόσο σημαντική είναι η εικόνα και η παρουσίαση ενός γεύματος;

Πρώτα χορταίνουν τα μάτια οπότε η εμφάνιση είναι κάτι σαν κριτική. Μπορεί να αναβαθμίσει ένα βαρετό πιάτο και να το κάνει να δείχνει εκπληκτικό και έπειτα με ένα εμφανίσιμο πιάτο μπορείς να διηγηθείς μία ιστορία.

Χρησιμοποιώ διάφορα επιπρόσθετα για να δημιουργήσω οπτικό στυλ και να επικοινωνήσω τα βασικά συστατικά του.

Καλύτερες αναμνήσεις, σημαντικές αρχές, βασικά μότο της Κρητικιάς μαμάς και του Μακεδόνα μπαμπά;

Καθώς μεγάλωνα η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε ένα βάζο καφέ στο κελάρι σε περίπτωση που θα είχαμε απρόσμενους επισκέπτες. Οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι, το να έχεις το σπίτι σου ανοιχτό για τους άλλους είναι κάτι που μου το έχει “περάσει” μέσα μου από νεαρή ηλικία.

Ο σύζυγός σου είναι Έλληνας;

Ναι, οι γονείς του είναι από την Κεφαλλονιά.

 

Ποια μέρη στην Ελλάδα θα ήθελες να επισκεφθείς αυτό το καλοκαίρι με την οικογένειά σου;

Θα θέλαμε να κάνουμε ένα μικρό πέρασμα από την Αθήνα με τα παιδιά για να τους δείξουμε την Ακρόπολη και να επισκεφθούμε μουσεία κι άλλα αξιοθέατα και τοπία.

Μετά από αυτό κατευθυνόμαστε σε νησιά – Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Μύκονος και Σαντορίνη.

Το όνομα του site μας είναι madeingreece.news και η ιδέα πίσω από αυτό βασίζεται σε ανθρώπους, ιστορίες, προϊόντα, δημιουργίες, ιδέες που γεννιούνται από Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στον κόσμο. Το Hungry & Fussy είναι μία σύγχρονη και φρέσκια πρόταση μίας τελειομανούς Ελληνίδας. Ποια είναι η ευχή σας για εμάς;

Νομίζω ότι στηρίζεται σε ένα εξαιρετικό concept η προσπάθεια να ενώσετε τους Έλληνες και να αναδείξετε τα απίστευτα πράγματα που δημιουργούν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί να ζούμε σε διαφορετικές πόλεις και να έχουμε διαφορετικές προφορές, αλλά στο τέλος της ημέρας η ελληνική μας κουλτούρα είναι η ταυτότητά μας κι αυτό που μας ενώνει. Αποκαλώ τον εαυτό μου Ελληνοαυστραλέζα, αλλά όταν με ρωτούν ποια είναι η εθνικότητά μου πάντα απαντάω Ελληνίδα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.hungryandfussy.com.

 

Tο άρθρο δημοσιεύτηκε και στο eirinika.gr στις 20 Ιουνίου 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top