skip to Main Content

Made in Greece η “Α Future Perfect”: Δύο νεαρές Ελληνίδες στέλνουν σουβενίρ από την Ελλάδα, με αγάπη, έως τη Σιγκαπούρη & την Αμερική

Δύο νέα κορίτσια κατάφεραν να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε για τα ελληνικά σουβενίρ, μέσα από ένα υπέροχο, επιχειρηματικό «success story»!

 

Πλάι στη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, συνυπάρχει μια νέα, δυναμική γενιά Ελλήνων δημιουργών, που με όπλα την όρεξη για δουλειά και τις σύγχρονες ιδέες της μπορεί να οραματιστεί ένα υπέροχο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Δύο νέα κορίτσια, η Κατερίνα Γρηγοροπούλου και η Εύη Σουγκάρα, είδαν μέσα σε αυτή την Ελλάδα «της Κρίσης» το δικό του «Τέλειο Μέλλον». Και κάπως έτσι, αυθόρμητα και με πολύ ενθουσιασμό, δημιούργησαν το 2013 την «A Future Perfect», μια εταιρεία που κατάφερε να καταπλήξει με την δυναμική πορεία της και την εξαιρετικά ποιοτική δουλειά της.

Συνδυάζοντας αρμονικά την αρχιτεκτονική πόλεων με τον σχεδιασμό μικρότερης κλίμακας, με έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο, τα προϊόντα της Α Future Perfect έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μια σύγχρονη ελληνική δουλειά, με μοντέρνα ματιά.

 

Από είδη καθημερινής χρήσης όπως εκπληκτικά σουβέρ με ανάγλυφους χάρτες πόλεων έως πρωτότυπες μπλούζες, αλλά και project που αφορούν την σχεδίαση εσωτερικών χώρων επιτυγχάνοντας τον τέλειο συνδυασμό της υψηλής αισθητικής με την λειτουργικότητα.

Η Κατερίνα Γρηγοροπούλου μίλησε στο eirinika.gr για το πώς ξεκίνησαν όλα και το πώς οραματίζονται το …«τέλειο μέλλον» τους!

 

Ειρήνη Νικολοπούλου: Ποιό είναι το story γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας;

Κατερίνα Γρηγοροπούλου: Η αλήθεια είναι πως δεν δημιουργήσαμε το brand κατόπιν οργανωμένης σκέψης, συζήτησης ή business plan. Με την Εύη είμασταν φιλες από τη Σχολή της Αρχιτεκτονικής του Βόλου, ενώ έπειτα συγκατοικήσαμε στο Λονδινο, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μας σπουδών. Η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τη μικρότερη κλίμακα σχεδιασμού από αυτή της αρχιτεκτονικής υπήρχε ανέκαθεν, αλλά οι συγκυρίες και οι ποικίλες ενασχολήσεις δεν είχαν αφήσει σε καμία την ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα, να περάσει ένα σκίτσο και μια έμπνευση από το χαρτί και να υλοποιήσει ένα αντικείμενο.

 

ΕΝ: Ποια ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία των “A Future Perfect” και ποια στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση;

ΚΓ: Το καλοκαίρι του 2013, κι ενώ η χώρα μαζί και εμείς βυθιζόταν σε ύφεση και απαισιοδοξία, δέχτηκα την πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση It’s all oh so souvenir to me, με θέμα τον επαναπροσδιορισμό του ελληνικού σουβενίρ.

 

Τότε είπαμε να ενώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις με την Εύη για στο σχεδιασμό ενός αντικειμένου για να παρουσιαστεί στη έκθεση, και αυτό ήταν τα Athens (Fragments) Concrete Coasters. Και για τις ανάγκες αυτής, αποφασίσαμε με μια δόση χιούμορ/ειρωνείας και αρκετή αισιοδοξία να ονομάσουμε το team συμμετοχής “A Future Perfect”.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… Και συνεχίστηκαν φυσικά, αυθόρμητα, οδηγούμενες από τον ενθουσιασμό του καινούργιου και τη θερμή αποδοχή του πρώτου μας προϊόντος από το κοινό, αρχίσαμε να ερευνούμε τεχνικές, υλικά, προμηθευτές, να ξεδιπλώνουμε γραμμές παραγωγής, να μαθαίνουμε πρακτικά θέματα για το εμπόριο και τους κανόνες της αγοράς, να στήνουμε το brand μας.

 

ΕΝ: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

ΚΓ: Τα περισσότερα βήματα στη χώρα μας όσον αφορά το product design και το βιομηχανικό σχεδιασμό είναι δύσκολα, όσο αισιόδοξη στάση κι αν θέλει κάποιος να κρατήσει. Εμείς αποφασίσαμε στο ξεκίνημά μας να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, έστω οικονομικά, με το να οργανώσουμε το αρκετά χρονοβόρο και απαιτητικό αλλά πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό εγχείρημα του crowdfunding για να υποστηρίξουμε το project μας.

 

Με μια μικρή, εντός των ορίων της χώρας, καμπάνια και αρκετά ταπεινό στόχο, «Η τσιμεντένια Αθήνα ταξιδεύει στον κόσμο» μας εξασφάλισε τα πρώτα βήματα μας, συμμετοχές σε επιφανείς εκθέσεις του εξωτερικού, παραγωγή νέων τσιμεντένιων πόλεων, συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό A’ Design Award όπου και κερδίσαμε το Silver A’ Design Award στην κατηγορία μας για τη σειρά The Concrete Cities, κλπ.

 

Τα βήματα προς το εξωτερικό δεν είναι εύκολα, η μείωση του κόστους παραγωγής, η πρακτική υλοποίηση όλων των ιδεών μας και άλλα πολλά, όμως καθημερινά ο ίδιος αισιόδοξος αυτοχαρακτηρισμός μας και η αγάπη και το ενδιαφέρον που εισπράττουμε για τη δουλειά μας, μας κρατούν δυναμικά στο παιχνίδι.

 

ΕΝ: Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

ΚΓ: Αν και είναι πάρα πολλά αυτά που θέλουμε και ονειρευόμαστε να κάνουμε και να πετύχουμε: Νέα αντικείμενα, συμμετοχές σε εκθέσεις, αναγνώριση και διακίνηση της δουλειάς μας στο εξωτερικό, προσπαθούμε να κάνουμε μικρά βήματα και να επιτυγχάνουμε μικρούς στόχους.

 

Όσο κι αν θέλουμε να είμαστε ρομαντικοί, ειδικά στις μέρες μας, χρειάζεται να εξασφαλίζουμε τη διαβίωσή μας κι αυτό απαιτεί θυσίες αλλά και συνετές επενδύσεις χρόνου και χρήματος. Νέα προϊόντα σχεδιάζονται και παράγονται μέσα στη χρονιά, νέοι χώροι προβολής και πώλησης μας προσεγγίζουν ή προσεγγίζουμε, συζητάμε μελλοντικές συμμετοχές σε εκθέσεις στο εξωτερικό.

 

ΕΝ: Εμείς λέμε την στήλη μας ”Made in Greece”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

ΚΓ: Ξεκινήσαμε με κάτι αμιγώς ελληνικό στο περιεχόμενο και την κατασκευή του, τον τσιμεντένιο χάρτη της Αθήνας εν είδει σουβέρ, με όλα τα υλικά αλλά και τις τεχνικές επεξεργασίες να προέρχονται και να γίνονται στην Ελλάδα. Ένα προϊόν που δεν «φωνάζει» Ελλάδα, όπως συνήθιζαν σε μεγάλο βαθμό τα σουβενίρ στην Ελλάδα.

 

Θεωρούμε όμως ότι η χώρα έχει ανάγκη να δημιουργήσει, στο χώρο του design, όπως και παντού αλλού, εξαγώγιμα προϊόντα, όπου έμπνευση, σχεδιασμός και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό εργασίες και υλικά προέρχονται από την Ελλάδα με μια σύγχρονη αισθητική και ματιά που θα συμβαδίζει με τις εξελίξεις της αισθητικής και την αυξημένο επίπεδο του εξωτερικού.

 

Μιλάμε λοιπόν για προϊόντα και δημιουργίες που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη εποχή, τη σύγχρονη Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα – ακόμα κι όταν κάποια από αυτά αναφέρονται στο μακρινό παρελθόν.

 

ΕΝ: Πού ονειρεύεστε να φτάσουν στο μέλλον τα A Future Perfect ; Ποιους στόχους έχετε;

ΚΓ: Σε όλο τον κόσμο! Οι υψηλοί στόχοι, όσο κι αν μοιάζουν μακρινοί, είναι αυτοί που σου επιτρέπουν να φτάσεις, εν τέλει, όσο μακρύτερα μπορείς, να γίνεις όσο καλύτερος μπορείς. Ήδη έχουμε τη χαρά τα αντικείμενά μας να έχουν φιλοξενηθεί σε εκθέσεις και pop-up events σε Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Κίνα, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρο και σε εξέλιξη είναι συνεργασίες μας με Αμερική, Σιγκαπούρη, Γερμανία. Αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά επιμονή, υπομονή, επένδυση για να γίνει αυτή η έξοδος που επιθυμούμε, άλλωστε πίσω ακόμα κι από τα «success stories” (όσο κι αν δεν είναι προσφιλής μας ο όρος) υπάρχει πάντα ένα background ετών σκληρής δουλειάς και προσπάθειας, τίποτα δεν κατακτάται αβίαστα και εν μια νυκτί!

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα τους στο: afutureperfect.gr καθώς και τις σελίδες τους στο Facebook: afutureperfectdesign και το Instagram: afutureperfect

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 11 Φεβρουαρίου 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top