skip to Main Content

Made in Greece ο δρ. Δημήτρης Ματσάκης: Ο Έλληνας αστρονόμος που έγινε ο «άρχοντας» της παγκόσμιας ώρας

«Πάρτε το smartphone σας και κοιτάξτε την ώρα που εμφανίζεται στην οθόνη. Από που προέρχεται; Κατά κάποιον τρόπο από εμένα. Έχω δημιουργήσει το πιο ακριβές ρολόι που υπάρχει…»

Ο άνθρωπος που κάνει αυτή τη δήλωση στο αφιέρωμα που δημιούργησε το περιοδικό των Financial Times στην online έκδοση του δεν είναι ένας τυχαίος επιστήμονας. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια είναι επικεφαλής του Tμήματος Παρατήρησης του Χρόνου στο Παρατηρητήριο του Ναυτικού στις ΗΠΑ (U.S Naval Observatory) και διαχειρίζεται το λεγόμενο “Μaster Clock”. Το όνομά του είναι Δημήτρης Ματσάκης.

Το “Μaster Clock” είναι ένα συστημα μέτρησης του χρόνου που βασίζεται στη λειτουργία 100 περίπου ατομικών ρολογιών, τα οποία είναι τόσο ακριβή ώστε να μην χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο μέσα στα επόμενα 300 δισεκατομμύρια χρόνια!

Ο δρ. Ματσάκης γεννήθηκε στο Μισούρι. Εχει καταγωγή από την Κάρπαθο και τη Σμύρνη. Πατέρας του ήταν ο οδοντίατρος Νικόλαος Ματσάκης, ο οποίος κατά το διάστημα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στο υγειονομικό τμήμα της Αμερικανικής Αεροπορίας και έφτασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη.

Από μικρός αγαπούσε την αστρονομία και η μητέρα του ικανοποιούσε την όρεξη του για μάθηση αγοράζοντάς του συνεχώς βιβλία με το αγαπημένο αντικείμενο του. Αρχισε τις σπουδές του στη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στο ΜΙΤ στη Βοστόνη και κατόπιν βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια , όπου σπούδασε αστρονομία στο πλάι του αμερικανού φυσικού Τσαρλς Τάουνς, που το 1964 μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την επαναστατική εφεύρεση του λέιζερ.

Μετά την αποφοίτησή του ασχολήθηκε με την ραδιοαστρονομία, μετρώντας τις ταλαντώσεις κατά την περιστροφή της Γης και μελετώντας κβάζαρ (πυρήνες ενεργών γαλαξιών) κοντά στο ορατό άκρο του σύμπαντος. Αργότερα άρχισε να ενδιαφέρεται για χρονομετρήσεις με ατομικά ρολόγια και ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων (pulsars).

Το 1997 ανέλαβε επικεφαλής του Tμήματος Παρατήρησης του Χρόνου και από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε και Πρόεδρος της Επιτροπής Χρόνου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).

Και κάπως έτσι, σήμερα ρυθμίζει τις ζωές όλων μας παρέχοντας στους υπολογιστές και τα ρολόγια των κινητών μας την ακριβή ώρα, σαν ένας πραγματικός «φύλακας του χρόνου».

To άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 31 Δεκεμβρίου 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top