skip to Main Content

Made in Greece ο Αλέξης Γεωργακόπουλος – Επικεφαλής διάσημης σχολής design & ωραίος ως Έλλην (ΦΩΤΟ)

Ο πιο περιζήτητος σχεδιαστής  του κόσμου , που διοικεί μία από τις μεγαλύτερες σχολές design του πλανήτη, είναι νέος, ωραίος και Έλληνας. Και το όνομα αυτού – γνωστό σε όλη την υφήλιο- Αλέξης Γεωργακόπουλος.

Η μέχρι τώρα πορεία του, γεμάτη με σημαντικές κατακτήσεις και μεγάλους σταθμούς. Σήμερα βρίσκεται στο τιμόνι της σχολής σχεδίου, της  Ecole Cantonale d’Art de Lausanne γνωστής και ως ECAL, η οποία είναι μία από τις 10 κορυφαίες σχολές σχεδίου στον κόσμο. Πως έφτασε όμως εκεί;

“Carafes” wine pitchers, 2010-Commission for the Green Design Festival, Athens, Greece Photographer AG Studio

 

“Hoock” wall clock, 2010-Edited by Praxis Ltd, Hong Kong Photographer Tonatiuh Ambrosetti-Φωτο: www.georkacopoulos.com

 

Το 1994, στα 18 του, ο Αλέξης Γεωργακόπουλος άφησε την Αθήνα  για να σπουδάσει design στη Λοζάνη στην σχολή Ecole Cantonale d’Art de Lausanne.  Πέντε χρόνια αργότερα, αποφοίτησε από το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού της ECAL, ενώ το 2000 έγινε διευθυντής του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού, της σχολής και είναι ο νεότερος διευθυντής τμήματος στην Ελβετία. 

“Bell” hanging lights, 2010-Series for the ESF art gallery, Lausanne Photographer Tonathiuh Ambrosetti- Φωτο-www.georgacopoulos.com

Ο Γεωργακόπουλος κράτησε αυτή τη θέση  μέχρι το 2011 όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του ελβετικού κρατικού πανεπιστημίου .Ο 35χρονος  τότε Έλληνας designer διαδέχτηκε στη διεύθυνση της σχολής Ecole cantonale d’art de Lausanne (κάτι σαν την ελβετική εκδοχή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών) μία από τις πιο σημαντικές μορφές του ελβετικού design, τον Pierre Keller. Υπό την ηγεσία του, το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού αναγνωρίζεται παγκοσμίως, καθώς τα σχέδια του θεωρούνται λειτουργικά και μινιμαλιστικά, με χιούμορ ως αντίβαρο στη τεχνολογία

“Duetto” vase, 2010- Part of the 4th Biennial of Ceramics in Contemporary Art, Albisola Photographer Tonatiuh Ambrosetti

Στο ενδιάμεσο διάστημα, έκανε μεγάλα βήματα και κατάφερε σημαντικά επιτεύγματα. Ήταν επικεφαλής του προγράμματος σπουδών Bachelor του ECAL στο Βιομηχανικό Σχέδιο από το 2000 έως το 2008, και Προϊστάμενος του τότε νέου προγράμματος του τμήματος Master από το 2009 έως το 2012. Σε αυτούς τους ρόλους, ξεκίνησε τη συμμετοχή των τμημάτων σε μια σειρά από σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις, βοηθώντας το τμήμα κερδίσει μεγάλη αναγνώριση διεθνώς.

“Les cadres”, exhibition design, 2009-Commision from the Swiss Federal Office for Culture Photographer Geoffrey Cottenceau

Δημιούργησε συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς όπως οι: B&B Italia, Serralunga, Ligne Roset, Team by Wellis, Boffi  και άλλες.

“Balance” window display, 2009-Commision by Galeries Lafayette Maison, Paris-Photographer Cyril Porchet

Ο Αλέξις Γεωργακόπουλος είναι διεθνώς ο πιο hot Έλληνας designer.  Έχει σχεδιάσει αντικείμενα τα οποία παράγουν πρωτοποριακοί οίκοι όπως ο ENO (Editor of New Objects) και ο Praxis Ltd, Hong Kong Παράλληλα, τα αντικείμενά του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά μουσεία, όπως το London Design Museum και το Shanghai MOCA, και έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις όπως το βιβλίο «&FORK» των εκδόσεων Phaidon.

“Being there ” funerary urn, 2008-Edition by Matteo Gonet Glassworks, Basel -Photographer Giorgio Skory

To τελευταίο project του η σειρά Praxis Postino  , σε αποκλειστικό κόκκινο χρώμα,  είναι διαθέσιμη στα καταστήματα του μουσείου ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και τη Σεούλ καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα του MoMA, www.momastore.org.

Postino in New York- Photo: www.georcacopoulos.com

 

Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο περιοδικό Maison e Decoration, ο Αλέξης Γεωργακόπουλος είχε δηλώσει ότι το design απαιτεί αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Το μότο του είναι “play, pleasure & classicism”.

“Blow” Bowls Edition by ENO, Paris Photographer Michel Bonvin
“Stando” vase, 2005-Manufactured by Matteo Gonet Photographer Milo Keller

Στην ερώτηση αν μπορεί να αναπτυχθεί το το design στην Ελλάδα απάντησε:

Για μένα η Ελλάδα έχει το εξής καλό: είναι ένα άβατο τοπίο όσον αφορά το design. Πάρα πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει, και αυτά δεν είχαν πάντοτε τη σωστή προοπτική. Άρα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος που απομένει να εξερευνηθεί σε σχέση με το design, με το πώς ορίζεται, τη χρησιμότητά του, αλλά και με την αντίληψη της κοινωνίας για το τι κάνει ένας designer. Πολύς κόσμος θεωρεί ότι ο designer είναι ένας καλλιτέχνης που κάνει δυο τρία σχεδιάκια και μετά τα δίνει σε έναν «μάστορα» κι έτσι προκύπτει ένα αντικείμενο. Στην Ελλάδα δεν θεωρείται ακόμα ως καθαυτού επάγγελμα, και επομένως υπάρχει πολύς δρόμος αλλά και προοπτική εξέλιξης.

“Faster Pussycat”- Prototype Photographer Milo Keller

Ο Αλέξης Γεωργακόπουλος, έλαβε μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Μεγάλα ξένα περιοδικά  που ασχολούνται με το design, όπως το γαλλικό Officiel, το αμερικάνικο Surface και άλλα  έχουν φιλοξενήσει εκτενή αφιερώματα στον Έλληνα σχεδιαστή

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ο πατέρας του είναι Έλληνας δικηγόρος και η μητέρα του Γαλλίδα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Τελείωσε το Ελληνο-Γαλλικό λύκειο Eugene Delacroix  και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ECAL.

“Newton” fruit bowl, 2004-Selfproduction Photographer Anoush Abrar

 

Πηγή φωτογραφιών: georgacopoulos.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top