skip to Main Content

Made in Greece ο Κωνσταντίνος Δρακόπουλος: Τενόρος, πιανίστας, αναδείχθηκε πρόσκοπος του κόσμου – Πάει για Νόμπελ Ειρήνης (φωτό)

Το πρόγραμμα «Πρόσκοπος του Κόσμου» έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμια Προσκοπική Οργάνωση – W.O.S.M. και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία στους νέους και νέες, ηλικίας 15 – 26 ετών, μέλη ή και όχι της Προσκοπικής Κίνησης, να έρθουν σε επαφή με θέματα που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως το περιβάλλον, η κοινοτική ανάπτυξη και η ειρήνη, και να αποκτήσουν τις γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και συμπεριφορές που αρμόζουν στον πολίτη του κόσμου.

Ανάμεσα στους 4 διακριθέντες στην Ευρώπη για φέτος, είναι και ο Έλληνας Κωνσταντίνος Δρακόπουλος. Ο Κωνσταντίνος είναι 17 χρονών και είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου. Γεννήθηκε το 2003 στην Πάτρα όπου διαμένει μέχρι και σήμερα.

Στόχος του να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πεδίο των Νομικών και Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα ο Κωνσταντίνος ασχολείται εθελοντικά ως μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από το 2010 στο 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας καθώς και με άλλες εθελοντικές ομάδες.

Ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Πρόσκοπος του Κόσμου-Scouts of the World Award το καλοκαίρι του 2018. Έτσι έλαβε μέρος στην 5η Ανακάλυψη Προσκόπου του Κόσμου με θέμα το Περιβάλλον στα Τρίκαλα τον Φεβρουάριο του 2019.

Μετά το τέλος της Ανακάλυψης είχε αποφασίσει ήδη για το περιεχόμενο της Εθελοντικής Υπηρεσίας των 80 ωρών που απαιτούνται για να ονομαστεί κάποιος Πρόσκοπος του Κόσμου.

Μια Εθελοντική Υπηρεσία η οποία θα είχε μια ουσιαστική θετική επίδραση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι έκανε το όραμα του πραγματικότητα μέσα από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, στον Λάππα Αχαΐας.

Μέσα από μια πληθώρα εργασιών υποστήριξης του Φορέα, μεταξύ άλλων έκανε τεχνική υποστήριξη, κατέγραψε και παρακολούθησε τους τύπους των οικοτόπων και τα είδη πανίδας και χλωρίδας στις προστατευόμενες περιοχές, κατέγραψε τα είδη προς εξαφάνιση στις λιμνοθάλασσες και στις παράκτιες περιοχές τις νυχτερινές ώρες, έκανε περισυλλογή και καταγραφή των νεκρών ζώων της περιοχής αναφέρει το ΑΠΕ.

Επιπλέον έκανε στατιστική έρευνα σχετικά με τους ρύπους και την μόλυνση των αμμόλοφων, των λιμνοθαλασσών και της παράκτιας περιοχής. Τέλος βοήθησε το ερευνητικό και βοηθητικό προσωπικό σε θέματα έρευνας πεδίου και πυρασφάλειας. Μέσω της δράσης του συνέβαλε στην «κατάκτηση» των παρακάτω Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: 11 Βιώσιμες πόλεις & κοινότητες, 13 Δράση για το κλίμα και 17 Συνεργασία για τους Στόχους.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος είναι και υποψήφιος για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Youth4Climate. Ένα event που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ιταλική Κυβέρνηση στο Μιλάνο τον Σεπτέμβριο του 2021, που στόχο έχει την συνάντηση νέων από όλο τον κόσμο, ώστε να βρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με νέες καλές πρακτικές και ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, πάντα με βάση τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. όπου οι πρόσκοποι είναι περήφανοι πρεσβευτές τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top