skip to Main Content

Μόνο στο Eirinika: Ο Βασίλης Ζούλιας, ο Έλληνας σχεδιαστής μόδας που υμνεί τη κλασσική θηλυκότητα – Πρότυπο του η υπέρκομψη μαμά και οι φίλες της που έπαιζαν Kουμ – Kαν στα 60s!

Αυτήν την συνάντηση την σχεδίαζα καιρό, μιας και σαν γυναίκα θαυμάζω πολύ το έργο του Βασίλη Ζούλια, του άνδρα που έδωσε πίσω στην γυναίκα τη χαμένη θηλυκότητα της. Με υποδέχτηκε με χαρά στο atelier του στο Κολωνάκι και σαν πραγματικός gentleman με περιποιήθηκε δεόντως, σερβίροντας μου τσάι και απαντώντας με χαρακτηριστική ευγένεια και γλυκύτητα σε ό,τι κι αν τον ρώτησα. Μιλήσαμε για το δικό του style icon, για τις γυναίκες που τον επηρέασαν, για την καινούργια του κολεξιόν, για τι στιλ της σύγχρονης Ελληνίδας και τέλος, μου αποκάλυψε ποια θεωρεί ότι είναι η πιο καλοντυμένη Ελληνίδα αυτή τη περίοδο.

Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Ζούλια στο eirinika.gr:

  • Στα δύσκολα, δημιουργούνται και όμορφα και δημιουργικά πράγματα και είπα ότι θα κάνω αυτό που θέλω, το όνειρο μου, το σχέδιο. Θεωρώ ότι όλα τα προηγούμενα ήταν καθαρά παιχνίδια της μοίρας για να με φέρουν εκεί
  • Η πρώτη πηγή έμπνευσής μου ήταν η μητέρα μου και οι φίλες της, που παίζανε Kουμ- Kαν και φορούσαν μαύρα και μαργαριτάρια στο λαιμό, στη δεκαετία του 60
  • Αγαπάω πολύ την περίοδο μεταξύ 1955 – 1965 γιατί θεωρώ ότι η περίοδος αυτή ήταν η πιο κολακευτική περίοδος για τη γυναικεία σιλουέτα
  • Για εμένα το απόλυτο style icon είναι μια Ελληνίδα μούσα και ανακάλυψη μου, η Μάρα Δεσύπρη
  • Η περίοδος της οικονομικής κρίσης είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος που όλοι τη βιώνουμε, σε διαφορετικό επίπεδο και με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο εγώ πιστεύω ότι γίνεται για καλό και στο τέλος θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, θα βρούμε μια ισορροπία που είχε χαθεί
  • Αυτή τη περίοδο η πιο καλοντυμένη Ελληνίδα για μένα είναι η Όλγα Κεφαλλογιάννη

Λίλη Αγγελοπούλου: Από στυλίστας, γίνατε και φωτογράφος και μετά σχεδιαστής. Αυτό προέκυψε τυχαία ή πάντα το σχέδιο ήταν το όνειρο σας;

Βασίλης Ζούλιας: Για εμένα κάποιος δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του, κάτι που είναι δηλαδή να γίνει, θα γίνει είτε αυτό είναι κάτι καλό είτε όχι. Για εμένα το σχέδιο ήταν το όνειρο μου από τα 15 μου, ωστόσο μετά απορροφήθηκα από το styling, από τα περιοδικά και ήμουν μάλιστα ο πρώτος άνδρας στυλίστας τη δεκαετία του 80.

Στο περιοδικό ”Γυναίκα” του κύριου Τερζόπουλου και έτσι η ζωή το έφερε έτσι και ρίσκαρα μια καινούργια πρόταση του Σταύρου Τζιούφα να αναλάβω τον κύριο Μουριάδη και την αναβίωση του. Έτσι έφυγα από τα περιοδικά και ανέλαβα αυτό το project και όταν η εταιρία του κύριου Τζιούφα έπεσε ”έξω” έκανα το…μετέωρο βήμα του στυλίστα!

Δεν ήξερα πραγματικά τι να κάνω και δημιουργήθηκε ένα κενό. Στα κενά αυτά όμως, τα δύσκολα, δημιουργούνται και όμορφα και δημιουργικά πράγματα και είπα ότι θα κάνω αυτό που θέλω, το όνειρο μου, το σχέδιο. Θεωρώ ότι όλα τα προηγούμενα ήταν καθαρά παιχνίδια της μοίρας για να με φέρουν εκεί.

Τα μοναδικά σχέδια του Βασίλη Ζούλια

Επί το έργον

Πανέμορφες δημιουργίες για μέλλουσες κυρίες

Λ.Α: Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;

Β.Ζ: Πάντα επηρεαζόμουν από τις γυναίκες, τις παρατηρούσα. Η πρώτη πηγή έμπνευσής μου ήταν η μητέρα μου και οι φίλες της, που παίζανε Κουμ – Καν και φορούσαν μαύρα και μαργαριτάρια στο λαιμό, στη δεκαετία του 60. Μια άλλη πηγή έμπνευσης μου είναι ο κινηματογράφος, που παρακολουθώ από παιδί.

Πάντα έβλεπα ταινίες με όλες τις σταρ που έχουν αφήσει το στίγμα τους με το στιλ τους, όπως είναι η Audrey Hepburn, η Grace Kelly αλλά και πολλές Ελληνίδες. Εμπνεόμουν πάντα από τις γυναίκες του Fellini, του Δαλιανίδη, από το βήμα εκείνο της Ζωής Λάσκαρη στον ”Κατήφορο” με τις πανέμορφες τις γόβες. Όλα αυτά ήταν εικόνες που με επηρέασαν και με ενέπνευσαν και στο styling αλλά και σήμερα στη δουλειά μου ακόμα εμπνέομαι από το κινηματογράφο και τις γυναίκες.

Τα χρώματα, τα πουά και οι ρίγες είναι το σήμα κατατεθέν του σχεδιαστή

Λ.Α: Είστε λάτρης τα 60s και τις θηλυκές γραμμές. Τι είναι αυτό που σας κάνει να αγαπάτε τόσο πολύ εκείνη την εποχή;

Β.Ζ: Αγαπάω πολύ την περίοδο μεταξύ 1955 – 1965 γιατί θεωρώ ότι η περίοδος αυτή ήταν η πιο κολακευτική περίοδος για τη γυναικεία σιλουέτα. Η τονισμένη μέση, το μάκρος στο γόνατο, η γόβα στιλέτο που βγήκε τότε και κολακεύει όλα τα πόδια. Τα 60s είναι διαχρονικά όχι μόνο για μένα αλλά και για πολλές σταρ του εξωτερικού όπως η Amy Winehouse και η Lana Del Ray. Και στη μουσική αλλά και στη διακόσμηση όλοι επηρεάζονται από τα 60s ίσως γιατί εκείνη την εποχή έγινα πράγματα για πρώτη φορά, που είναι όμως διαχρονικά.

Οι φωτογραφίες είναι η μεγάλη αγάπη του σχεδιαστή και πρωταγωνιστούν τόσο στο Atelier όσο και στο Showroom του

Λ.Α: Υπάρχει κάποια γυναίκα που ξεχωρίζετε για το στιλ της; Ποιο είναι το δικό σας style icon;

Β.Ζ: Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ξεχωρίζω, ωστόσο για εμένα το απόλυτο style icon είναι μια Ελληνίδα μούσα και ανακάλυψη μου, η Μάρα Δεσύπρη.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις …Old Athens

Λ.Α: Ποιο ρούχο ή αξεσουάρ δε πρέπει ποτέ να λείπει από μια γυναικεία γκαρνταρόμπα, εκτός από το κλασσικό πια little black dress;

Β.Ζ: Νομίζω αν βγάλουμε το μαύρο φόρεμα, θα δυσκολευτώ πολύ να επιλέξω τι να απαντήσω, γιατί παρατηρώ πάρα πολύ στις εξόδους μου ότι το 85 – 90% οι Ελληνίδες φοράνε κάτι μαύρο. Μαζί λοιπόν με το απαραίτητο μαύρο φόρεμα, θα έλεγα ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει ένα ζευγάρι μαύρες, ψηλές, μυτερές γόβες.

Κομψά παπούτσια και πανέμορφες τσάντες, διακοσμημένα με φιόγκους και όχι μόνο

Λ.Α: Έχετε συνεργαστεί με πάρα πολλές celebrities, Ελληνίδες και μη. Ποια είναι η συνεργασία που εσείς ξεχωρίζετε και γιατί;

Β.Ζ: Θα αναφερθώ πάλι στη Μάρα Δεσύπρη γιατί με την Μάρα από τη στιγμή που γνωριστήκαμε, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 80 που ήταν ένα μικρό κορίτσι, δουλέψαμε πάρα πολλά χρόνια μαζί κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αφού την καλώ πάντα στις επιδείξεις μου και ήταν η κοπέλα που με ενέπνευσε πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο και την έχω ακόμη στη σκέψη μου όταν σχεδιάζω κάποια κολεξιόν.

Έχω κάνει όμως και την πρώτη φωτογράφηση της Βίκυς Καγιά με την οποία επίσης δουλέψαμε πολύ μαζί, έχω φωτογραφήσει πολλές φορές την Κάτια Ζυγούλη και την Τζένη Μπαλατσινού, έχω κάνει την πρώτη φωτογράφηση της Έλενας Κουντουράς -μια επίσης σημαντική στιγμή- ενώ έχω κάνει και μια από τις πρώτες φωτογραφήσεις της Βίκυς Κουλιανού. Γενικά, είναι πολλές εκείνες οι συνεργασίες που αγαπώ και αναφέρομαι πάντα και σε αυτές.

Μπαλαρίνες για κυρίες που δεν συμπαθούν τα ψηλοτάκουνα, αλλά θέλουν να κυκλοφορούν στην πόλη πάντα στιλάτες

Λ.Α: Η κρίση που όλοι βιώνουμε, σας έχει επηρεάσει;

Β.Ζ: Εμένα η κρίση μπορώ να πω ότι μου έκανε καλό. Αυτή η δυσκολία με έκανε πιο σοφό επιχειρηματία και πιο δημιουργικό άνθρωπο. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος που όλοι τη βιώνουμε, σε διαφορετικό επίπεδο και με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο εγώ πιστεύω ότι γίνεται για καλό και στο τέλος θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, θα βρούμε μια ισορροπία που είχε χαθεί και σαν απόλυτα θετικό της κρίσης θεωρώ το γεγονός ότι έχει αρχίσει σιγά σιγά αυτό να επηρεάζει την αντίληψη του καταναλωτή σχετικά με τα ελληνικά προϊόντα.

Ο κόσμος δηλαδή σκέφτεται 2 φορές πού θα δώσει τα χρήματα του και επιλέγει τελικά να επενδύσει σε ελληνικά προϊόντα. Η κρίση μας έχει κάνει λίγο πιο εσωστρεφής και αυτό είναι κάτι που μας χρειαζόταν.

Παπούτσια για πιο ιδιαίτερες εμφανίσεις

Λ.Α: Μιλήστε μου λίγο για την collection σας για την Άνοιξη – Καλοκαίρι του 2015. Τι σχέδια περιλαμβάνει;

Β.Ζ: Η κολεξιόν μου έχει ήδη κυκλοφορήσει, την έχω ονομάσει ”Yakinthi” και είναι μια κολεξιόν επηρεασμένη για μία ακόμα φορά από τα 60s, περιλαμβάνει σχέδια εμπριμέ, ριγέ ενώ υπάρχουν και για πρώτη φορά μίνι φορέματα, είναι μια κολεξιόν γεμάτη χρώμα και χαρά!

Φωτογραφίες από το εσωτερικό της Boutique του Βασίλη Ζούλια στο Κολωνάκι

Λ.Α: Είναι η Ελληνίδα επιτέλους κομψή; Εξακολουθώ να βλέπω πολύ φορτωμένα looks, έναν δήθεν σέξι που πολλές φορές είναι πρόστυχο, εσείς θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα στο να βγάλουμε αυτά τα ”πολλά” που είναι περιττά;

Β.Ζ: Αυτό είναι το μόνο λάθος της Ελληνίδας. Πρέπει πριν βγει, να πάει στον καθρέπτη και να αφαιρέσει πράγματα, είτε αυτό είναι make up, είτε αξεσουάρ είτε κοσμήματα. Κατά τα άλλα, η Ελληνίδα είναι από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου, με τη μεσογειακή ομορφιά που έχει και είναι κάτι το ξεχωριστό. Οι Ελληνίδες πρέπει να αφαιρέσουν πράγματα και να έχουν αυτοπεποίθηση, μιας και δεν χρειάζεται ούτε το πολύ make up, ούτε οι πολλές ανταύγειες, ούτε οι υπερβολές εν γένει.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να δίνουν σημασία στις εκάστοτε τάσεις τις μόδας, αφού παρασύρονται από αυτά που βλέπουν και θεωρούν ότι πρέπει να τα αντιγράψουν. Μια γυναίκα που ντύνεται σύμφωνα με τη μόδα είναι ντεμοντέ, ενώ μια γυναίκα με στιλ είναι πάντα της μόδας και το βαθύτερο νόημα αυτού είναι ότι η μόδα χάνεται αμέσως ενώ το στιλ είναι διαχρονικό. Αυτό που θυμόμαστε από την Μελίνα Μερκούρη, την Ειρήνη Παππά και την Έλλη Λαμπέτη είναι το στιλ τους και όχι αυτά που φορούσαν.

Λ.Α: Ποια είναι για εσάς η πιο καλοντυμένη Ελληνίδα αυτή τη περίοδο;

Β.Ζ: Αυτή τη περίοδο η πιο καλοντυμένη Ελληνίδα για μένα είναι η Όλγα Κεφαλλογιάννη. Προσέχει πάρα πολύ τις εμφανίσεις της και θεωρώ ότι ντύνεται πολύ σωστά και για τον ρόλο της στον δημόσιο χώρο αλλά και για την ηλικία της και τελευταία έχει φορέσει δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών μεταξύ αυτών και δικές μου και αυτό είναι κάτι που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο γιατί πιστεύω πως γυναίκες κύρους μέσα στη πολιτική, είτε μέσα στην ευρύτερη ελληνική σκηνή θα έπρεπε να επιλέγουν και να φοράνε περισσότερο Έλληνες σχεδιαστές.

Στην boutique του σχεδιαστή στο Κολωνάκι, υπάρχουν επιπλέον και κομμάτια από τη χειμερινή collection

Λ.Α: Σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να διδάξετε την απλότητα και το κομψό χωρίς να είναι ακριβό, δημιουργώντας μια σχολή μόδας όπως έκανε για παράδειγμα η Βίκυ Καγιά;

Β.Ζ: Χαίρομαι πολύ που αναφέρετε την Βίκυ γιατί πρόκειται να διδάξω για κάποιο διάστημα φέτος ένα μάθημα στη σχολή της, ωστόσο δεν ξέρω ακόμα το ακριβές αντικείμενο του μαθήματος.

Πέρλες και …little black dress

Λ.Α: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Β.Ζ: Τα άμεσα σχέδια μου είναι να καταφέρει να ταξιδέψει η δουλειά μου στο εξωτερικό μέσα από τη δημιουργία μικρών boutiques στην Ευρώπη και στην Αμερική

*Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Βασίλη Ζούλια – Vassiliszoulias.com

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 27 Ιανουαρίου 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top