skip to Main Content

O διεθνής Έλληνας φωτογράφος Χρήστος Καραντζόλας μιλά για το φλερτ του φακού του με την αιωνιότητα- Με σπουδές στη βιολογία & τον χορό, τώρα στη Νέα Υόρκη σε φωτο-projects μεγάλων οίκων μόδας

Ο Χρήστος Καραντζόλας είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους, με τα πορτραίτα του να “κλέβουν τις εντυπώσεις” εδώ και χρόνια, καθώς «φλερτάρει με την αιωνιότητα», όπως λέει, αποτυπώνοντας με τον φακό του τις εκφράσεις του ανθρώπου.

 

 

 

«Αν καταφέρεις να απαθανατίσεις κάτι ουσιαστικό, η εικόνα μετουσιώνεται σε έργο τέχνης κι αποκτά την δική της οντότητα, ξεπερνά τον δημιουργό της. Αυτό είναι και το ζητούμενο» αναφέρει ο ίδιος, χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

Έχει φωτογραφίσει από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ως τον Νίκο Παπαδάκη και την Χαρούλα Αλεξίου, καθώς και πολλά μοντέλα και προσωπικότητες του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

 

 

 

 

Ο σπουδαίος φωτογράφος μίλησε στο eirinika για τη φωτογραφία, την μεγάλη του αδυναμία στον χορό, τα social media και το πόσο έχουν επηρεάσει τον δικό του τομέα, αλλά και την πανδημία του κορωνοϊού.

 

 

 

 

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την φωτογραφία;

Ξεκίνησα φωτογραφίζοντας παραστάσεις χορού και χορεύτριες φίλες μου με μια φωτογραφική μηχανή ΕXAKTΑ που ήταν του πατέρα μου. Το πέρασμα στα μοντέλα και τη μόδα έγινε σχεδόν αυτόματα όταν άρχισαν να βλέπουν τις φωτογραφίες μου. Ούτε κι εγώ κατάλαβα πώς το χόμπυ έγινε επάγγελμα.

 

 

 

 

Οι σπουδές σας στην Βιολογία (σε έναν τομέα, τουλάχιστον φαινομενικά, εντελώς άσχετο με την φωτογραφία) πόσο σας επηρέασαν στη ζωή και την μετέπειτα καριέρα σας;

Τίποτα στην ζωή δεν είναι άσχετο, όλα συνδέονται μ ̓ ένα αόρατο νήμα. Αγαπώ την Βιολογία, οι σπουδές μου με έχουν επηρεάσει πολύ στην ανάλυση και την παρατήρηση. Είμαι ευαισθητοποιημένος σε σχέση με την “ηθική” της βιομηχανίας της μόδας. Υπερκαταναλωτισμός, Sustainibility (βιωσιμότητα), ethical παρωγή σε μικρότερη κλίμακα και λιγότερες κολεξιόν το χρόνο, μη κακοποίηση των ζώων κλπ.

 

 

Εάν δεν είχατε ασχοληθεί με την φωτογραφία, με τι θα θέλετε να είχατε ασχοληθεί στη ζωή σας;

Με τον χορό, που δεν είναι, όμως, απωθημένο γιατί ασχολήθηκα για περισσότερο απο μια δεκαετία της ζωης μου. Σπούδασα στην Κρατική Σχολή Χορού ΚΣΟΤ (Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης) όταν ήταν διευθύντρια η αείμνηστη Ντόρα Τσάτσου, η οποία έπεισε την μητέρα μου να με αφήσει να σπουδάσω χορό. Δάσκαλοι μου ήταν η Ζουζού Νικολούδη, ο Γιάννης Μέτσης και ο Λεωνίδας Ντε Πιαν. Άλλη ποιότητα ανθρώπων… ήμουν πολύ τυχερός. Είμαι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού “Οκτάνα” του Κωνσταντίνου Ρήγου και χόρεψα με αρκετές επαγγελματικές ομάδες μοντέρνου χορού. Ο χορός είναι η απόλυτη μορφή έκφρασης.

 

 

 

 

Τι ρόλο έπαιξε στην εξέλιξή σας ως φωτογράφου ο ελληνικός πολιτισμός και το “ζωογόνο ελληνικό φως”;

Είμαι Έλληνας στο DNA μου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίμων και ανθεκτικός. Με εμπνέει η απεραντοσύνη της θάλασσας, το μεγάλο γαλάζιο, το σκληρό φως του ήλιου. Οι εικόνες μου έχουν μια δραματικότητα, είναι μια ωδή στην ελληνική ομορφιά.

 

 

 

 

Είστε διάσημος για τα πορτραίτα σας, τι σημαίνει για εσάς το να αποτυπώνετε τις εκφράσεις ενός ανθρώπου;

Είναι ένα φλερτ με την αιωνιότητα. Αν καταφέρεις να απαθανατίσεις κάτι ουσιαστικό, η εικόνα μετουσιώνεται σε έργο τέχνης κι αποκτά την δική της οντότητα, ξεπερνά τον δημιουργό της. Αυτό είναι και το ζητούμενο.

 

 

 

 

 

 

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο ή τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα που έχετε φωτογραφίσει ποτέ; Για ποιο λόγο το/ τα ξεχωρίζετε;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, δεν θα ήταν σωστό για τους υπόλοιπους. Προσπαθώ με κάθε φωτογραφιζόμενο να συνδεθώ και να επικοινωνήσω σ ̓ ένα βαθύτερο επίπεδο. Η αποτύπωση αυτής της σχέσης είναι το πιο σημαντικό και το ζητούμενο στη φωτογραφική διαδικασία.

 

 

 

 

Θεωρείτε ότι τα social media και ιδιαίτερα το instagram έχουν αλλάξει την φωτογραφία και τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται το ευρύ κοινό;

Νομίζω ότι η φωτογραφία έχει αλλάξει κατά πολύ με τα smart phones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. To attention span του θεατή συνεχώς ελαττώνεται και η γρήγορη και πρόχειρη παραγωγή εικόνων αντανακλάται στην χαμηλότερη ποιότητα. Στα θετικά του Instagram θα έλεγα ότι είναι το γεγονός πως έγινε πιο εύκολη η πρόσβαση σε ανθρώπους που ήταν πολύ δύσκολο ή ακατόρθωτο να πλησιάσεις.

 

 

Η δουλειά του φωτογράφου στην Ελλάδα τι διαφορές παρουσιάζει σε σχέση με το εξωτερικό; Που νιώθετε περισσότερο άνετα να δημιουργείτε τέχνη μέσω της φωτογραφίας;

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην παραγωγή. Στο εξωτερικό έχεις περισσότερα μέσα στην διάθεσή σου για να πραγματοποιήσεις το όραμά σου. Αμείβεσαι πολύ καλύτερα κι εκτιμούν την αυθεντικότητά σου.
Το ζητούμενο δεν είναι η αντιγραφή. Παντού νιώθω άνετα όταν δημιουργώ, προσαρμόζομαι εύκολα.

 

 

 

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία του κορωνοϊού εσάς προσωπικά και πόσο θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει τον μέσο άνθρωπο; 

Η πανδημία έχει καθορίσει τις εξελίξεις σε παγκόμιο επίπεδο. Σαν ντόμινο τεράστιοι οίκοι και μεγάλες φίρμες πτωχεύουν ο ένας μετά τον άλλο. Οι φωτογραφικές παραγωγές έχουν μειωθεί κατά πολύ και με το e-shop οι φωτογράφοι γίνονται απλά ασήμαντοι. Το μέλλον φαίνεται αρκετά δύσκολο.

 

 

 

 

Εάν αποφασίζατε να δημιουργήσετε ένα φωτογραφικό project που να σχετίζεται με τα όσα έχει ζήσει ο πλανήτης μέσα στο 2020 πως θα ηταν; 

Το project που θα είχε ενδιαφέρον με την πανδημία είναι η μοναξιά του lockdown. Η μοναξιά των ανθρώπων που δεν μπορούν να αγγίζονται, οι άδειες πόλεις “φαντάσματα”, οι άδειοι δρόμοι, τα άδεια θέατρα. Πίσω από τις μάσκες μας κρύβουμε τον φόβο και την θλίψη μας.

 

 

 

 

Who is who

Ο Χρήστος Καραντζόλας είναι φωτογράφος μόδας, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Έχει σπουδάσει Βιολογία, Φωτογραφία, Motion Graphics και χορό. Έργα του έχουν εκτεθεί στο Μουσείο FIT της Νέας Υόρκης και στο Τεχνικό Μουσείο της Βιέννης.

Η εκλεπτυσμένη αισθητική που διέπει τις φωτογραφίες του του έχει χαρίσει μια θέση στο “πάνθεον” των καλύτερων Ελλήνων φωτογράφων.

 

 

 

Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές διεθνείς εκδόσεις και διαφημιστικές καμπάνιες.

Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με την ελληνική Vogue, το Harper’s Bazaar, το ελληνικό και το κινεζικό Maire Claire, το ελληνικό, γερμανικό και ρωσικό Elle, το I-d, το V mag, το The Impression, το Flaunt, το Schon, το Style Zeitgeist, το Suited, το Zink και το Surface.

 

 

 

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Χρήστου Καραντζόλα στο site του karantzolas.com και στο instagram @ckarantzolas

Από την Ελένη Καστρινάκη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top