skip to Main Content

Ο 14χρονος Δημοσθένης – Δημήτριος Δεσποτίδης παρουσίασε την πρώτη του ποιητική συλλογή – Τα παιδιά έδωσαν έναν δροσερό τόνο στην όλη βραδιά (φωτό)

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στην φιλόξενη και κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων στην Πλάκα παρουσιάστηκε η 1η Ποιητική Συλλογή του Δεσποτίδη Δημοσθένη – Δημητρίου ετών 14, μαθητή του Υ10 στο Αγγλόφωνου Διεθνούς σχολείο Campion.

Ο Δημοσθένης κατά την διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του.

 

Ο Δημοσθένης απάγγελοντας το αγαπημένο του ποίημα ”Ποιος είμαι, τι εκπροσωπώ”, το οποίο μελοποιήθηκε από τον Neville Jason Fahy και εκτελέστηκε το βράδυ της παρουσίασης.

Το πάνελ των ομιλητών πλαισίωσαν με τον εύστοχο, πνευματώδη και ουσιώδη λόγο τους οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Άγγελος Γέροντας, Ιατρός Νευρολόγος, Κοσμήτωρ της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και η Dr. Δέσποινα Πρίνια, Καθηγήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας Πανεπιστημίου Στρασβούρου SCG. 

Η ανάλυση και των τριών εκλεκτών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων μίλησε απευθείας στις καρδιές των παρευρισκομένων, αναλύοντας σε βάθος τόσο τη γραφή των ποιημάτων, όσο και τα βαθύτερα νοήματα και μηνύματά τους. Έμφαση δόθηκε στην δημιουργική διάθεση του μικρού ποιητή, ο οποίος προσπάθησε και αξιοποίησε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον δεύτερο εγκλεισμό.

Πολλές οι ενότητες, πολλαπλά τα ερεθίσματα, ακόμη περισσότερες οι προσλαμβάνουσες.

Σίγουρα επηρεασμένος από την πνευματική ζωή του τόπου, όπου έλκει την καταγωγή του, την Άνδρο, όπου περνούσε τις διακοπές του Πάσχα και του Καλοκαιριού, καταγράφει με τρόπο μοναδικό, όχι μόνο προσωπικές ενότητες της ζωής του, αλλά και την αγωνία του για την Ελληνική γλώσσα, την μητέρα όλων των γλωσσών. Και δεν σταματά βέβαια εκεί, ορμώμενος από την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, γράφει για την θυσία της μητέρας, για τον Θεόφιλο Καίρη και για άλλα πολλά.

Με τον Πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Καρούσο Κωνσταντίνο. 

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίοων κύριος Ελευθέριος Σκιαδάς με την χαρισματική χροιά της φωνής του συντόνισε υποδειγματικά τους ομιλητές. Ανάγνωσε επίσης τα μηνύματα που είχαν στείλει ειδικά για την παρουσίαση η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Dr. Ιωάννης Χρυσουλάκης, η κυρία Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., η κυρία Lady Lucy French ΟΒΕ, Founder και CEO του Ιδρύματος Never Such Innocence στο Λονδίνο, η κυρία Μαρία Ευθυμίου Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και η κυρία Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής.

 

Ο κ. Αγγελος Γέροντας, Ιατρός Νευρολόγος, Κοσμήτωρ της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κατά την διάρκεια της ομιλίας του

 

Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων καθώς και του International Action Art, απένειμε χρυσό μετάλλιο και αναμνηστικό Έπαινο του International Action Art και έχρισε τον Δημοσθένη Διευθυντή Λογοτεχνίας του International Action Art.

Ποιήματα του Δημοσθένη αναγνώσθηκαν τόσο από τον ίδιο, όσο κι από φίλους του και συγκεκριμένα από τον Αλέξανδρο Andrews, Καλλιόπη και Μιχάλη Μαραβέλια, Οδυσσέα Σαμπατά, Νικόλαο Ματράκου και από τον Ευάγγελο – Οδυσσέα Φράγκου.

Το πάνελ των ομιλητών από αριστερά Αγγελος Γέροντας, Ελευθέριος Σκιαδάς, Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, Μαργαρίτα Βαρθολομαίου (η μητέρα του ποιητή), Δημοσθένης Δεσποτίδης, Dr. Δέσποινα Πρίνια (Καθηγήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας Παν/μίου Στρασβούργου SCG), Ιωάννης Μαρωνίτης, Κωνσταντίνος Καρούσος.

 

Τα παιδιά έδωσαν έναν δροσερό τόνο στην όλη βραδιά μαγεύοντας τους παρευρισκομένους με τις μαγικές φωνές τους και ζεσταίνοντας την καρδιά τους μέσα σ’ ένα βροχερό σκηνικό. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η διάσημη σοπράνο Αναστασία Ζαννή, η οποία κι εκείνη απήγγειλε με την δική της χαρισματική φωνή ένα από τα αγαπημένα ποιήματα του Δημοσθένη το ‘‘Πλακόστρωτα σοκάκια της Άνδρου’’.

Από δεξιά David Andrews μετά της συζύγου του Dr. Άντζυ Μαργαρίτη – Andrews και του Αλέξανδρου Andrews, Δημοσθένης Δεσποτίδης, Μαργαρίτα Βαρθολομαίου

Τέλος το ‘Duo Sopiano’ αποτελούμενο από την Έλλη Αναστασοπούλου (σοπράνο) και τον Neville Jason Fahy (πιανίστας) ερμήνευσαν με τρόπο μοναδικό μελωδίες, όπως το αγαπημένο ποίημα του Δημοσθένη, ‘‘Ποιος είμαι, τι εκπροσωπώ’’, το ‘‘Maid of Athens’’ (Vierge d’ Atene) σε στίχους Lord Byron, και μουσική Charles Gounod, το ‘‘She walks in beauty’’, σε στίχους Lord Byron και μουσική Neville Jason Fahy.

Η παρουσίαση έκλεισε με το  ‘‘Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου’’ και το ‘‘φεγγάρι είναι κόκκινο’’. Το ‘‘Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου’  είναι σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και το ‘‘Φεγγάρι είναι κόκκινο’’  σε στίχους και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Η ποιητική συλλογή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων και του International Action Art.

**Φωτογραφίες από ΦΩΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top