skip to Main Content

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο 20χρονος «μάγος» του τένις γράφει ιστορία – Αντιμετώπισε τον Ραφαέλ Ναδάλ & μπήκε στο Νο40

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τενίστες, ο πρώτος που αντιμετώπισε σε τελικό τον θρυλικό Ραφαέλ Ναδάλ, παίκτη του Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης και ο πρώτος που μπήκε στο Νο 40 της ίδιας λίστας. Τόσο ο ελληνικός όσο κι ο διεθνής τύπος, αλλά και κανάλια όπως τα CNN, BBC και Eurosport παραμιλούν στο όνομα του Στέφανου Τσιτσιπά και τον αποθεώνουν για την πολλά υποσχόμενη καριέρα του.

Η ενασχόλησή του με το τένις ξεκίνησε από τότε που ήταν μικρό παιδί και ήδη από τότε βρέθηκε στην κορυφή της κατηγορίας παίδων κι έπειτα των εφήβων σε χρόνο ρεκόρ. Το 2016, μαζί με τον παρτενέρ του, Κένεθ Ράισμα, κατάφεραν μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού τένις, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Wimbledon και κατακτώντας την πρώτη θέση στο διπλό της κατηγορίας Junior. Το 2017, έγινε ο Νο 1 τενίστας παγκοσμίως στη λίστα Juniors. Σήμερα είναι ο καλύτερος Έλληνας παίκτης τένις, αλλά και ο δεύτερος ηλικιακά μικρότερος που έχει κατακτήσει θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου δούλευαν οι γονείς του ως εκπαιδευτές τένις. Μεγαλωμένος από οικογένεια αθλητών, αφού εκτός από τον πατέρα του, Απόστολο Τσιτσιπά, που είναι προπονητής κι εκπαιδευόμενος από Ελλάδα και Αυστρία, και τη μητέρα του, Γιούλα Σαλνίκοβα, που υπήρξε σημαντική τενίστρια και μέλος της εθνικής ομάδας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τόσο η θεία όσο και ο παππούς του ήταν επαγγελματίες αθλητές. Η θεία του ήταν τενίστρια και μέλος της ίδιας ομάδας με τη μητέρα του και ο παππούς του, Σεργκέι Σάλνικοφ, ήταν σοβιετικός ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.

Είναι το πρωτότοκο παιδί μιας δεμένης, τετραμελούς οικογένειας, όπως λέει ο ίδιος, όπου κάθε ένας ενδιαφέρεται για τον άλλον και δείχνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στις ανάγκες που προκύπτουν. «Τα αδέλφια μου μεγαλώνουν ουσιαστικά με τον πατέρα τους μακριά» παραδέχεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αφού ο Απόστολος Τσιτσιπάς ως προπονητής του Στέφανου τον ακολουθεί σε κάθε του αγώνα και ταξίδι στο εξωτερικό, κάνοντας τον γιο του να νιώθει βαθιά ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και τη βοήθεια. Ο νεότερος κατά δύο χρόνια αδελφός του, Πέτρος, παίζει στο ITF Junior, προσπαθώντας να βελτιώσει την κατάταξη του, ενώ ο τενίστας μιλά με υπερηφάνεια και καμάρι για αυτόν, όπως κάνει και για τον 11χρονο αδελφό και τη μικρή αδελφή του.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήρθε σε επαφή με το τένις 3-4 χρονών. Δοκιμάστηκε και σε άλλα αθλήματα, όμως το τένις ήταν αυτό που τελικώς τον κέρδισε. Στον πρώτο του αγώνα έχασε κι αυτό τον έκανε να σκέφτεται ξανά αν πρέπει να ασχοληθεί όντως με το τένις, όμωςη λαμπρή πορεία του στο χώρο δεν άργησε να έρθει. Είναι ισχυρός υποστηρικτής του «Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο» και πιστεύει πως από μόνο του το ταλέντο δεν αρκεί αν δε δουλέψει κανείς σκληρά και δεν πιστέψει στον εαυτό του.

Το 2018, προκρίθηκε στον τελικό Godo της Βαρκελώνης, όπου αντιμετώπισε τον Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Στέφανος δηλώνει πως ένιωσε σαν να ζούσε σε όνειρο, παίζοντας απέναντι στον κορυφαίο παίκτη, μιας και είχε παρακολουθήσει την πορεία του και τον θαύμαζε από μικρός. «Ήταν πραγματικά ένα σπουδαίο μάθημα, ένα πολύ καλό μάθημα, αλλά έμαθα και ελπίζω να τα καταφέρω καλύτερα την επόμενη φορά που θα παίξω εναντίον του» λέει και παραδέχεται πως θα ακολουθήσει τη συμβουλή που του έδωσε ο μεγάλος τενίστας «Μου είπε να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, να κάνω σωστά βήματα και τα καλύτερα θα έρθουν στο μέλλον και ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί αυτό που μου είπε, είναι η σκληρή δουλειά και οι σωστές αποφάσεις».

Όταν ερωτήθηκε από την ισπανική εφημερίδα Mundo Deportivo αν ο στόχος του είναι το Νο 1, απάντησε με ιδιαίτερη ωριμότητα για την ηλικία του πως «Βλέπω την κορυφή μακριά, αλλά το Νο 1 είναι ένας περιορισμός, δεν είναι ο μόνος στόχος μου, αν και πιστεύω σε μένα. Το τένις δεν είναι πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα και όντας ο πρώτος στη χώρα μου που μπήκε στο Τop 100, θέλω να επιτύχω περισσότερα πράγματα απ’ το να κατακτήσω την πρωτιά. Νιώθω ήδη υπερήφανος, αλλά θα ήθελα να εμπνεύσω τους ανθρώπους και τα παιδιά να παίξουν τένις -αυτό είναι πολύ περισσότερο από το να κερδίζεις τίτλους Grand Slam ή Masters».

Ανάμεσα στις δυσκολότερες στιγμές της καριέρας του, ξεχωρίζει τον περσινό τραυματισμό του, που τον κράτησε εκτός αγωνιστικού χώρου για δύο μήνες, κάτι που του στοίχισε και ψυχολογικά εκτός από αγωνιστικά. Έπειτα, ήταν ο θάνατος του γιατρού του, Θωμά Χρηστίδη, για τον οποίο έμαθε εφόσον ολοκλήρωσε την εβδομάδα της καριέρας του στην Αμβέρσα, περιστατικό που τον στιγμάτισε και τον λύπησε για πολύ καιρό.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον ελεύθερό του χρόνο παίζει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, παρακολουθεί αγώνες τένις, ασχολείται με τα social media και μιλά με τους φίλους του, που έχει «προίκα», όπως λέει, από τα παιδικά του χρόνια και τον στηρίζουν σε κάθετου βήμα και σε κάθε του αγώνα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top