skip to Main Content

Θεοδώρα Πλιάτσικα: Η Ελληνίδα νικήτρια του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Juvenes Translatores

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των νικητών του ετήσιου μεταφραστικού της διαγωνισμού Juvenes Translatores.

Συνολικά 28 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένας από κάθε κράτος μέλος, θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες στις 10 Απριλίου για να παραλάβουν τα βραβεία και τα διπλώματά τους από τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, κ. Γκίντερ Έτινγκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει θερμά συγχαρητήρια στην φετινή Ελληνίδα νικήτρια, στην Θεοδώρα Πλιάτσικα, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων Θεσσαλίας, που υπέβαλε την καλύτερη μετάφραση ανάμεσα στους 91 διαγωνιζομένους από 21 σχολεία της Ελλάδας.

Η Θεοδώρα επέλεξε να μεταφράσει από τα γαλλικά – μια γλώσσα που λατρεύει και μελετάει από μικρή – προς τα ελληνικά. Πηγαίνει στην Τρίτη Λυκείου και ακολουθεί θετική κατεύθυνση. Όνειρο της είναι να σπουδάσει ιατρική. Το σχολείο της δεν ήταν η πρώτη φορά που δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό Juvenes Translatores· ψυχή της διοργάνωσης ήταν η κυρία Ναυσικά Μουλά, φιλόλογος, η οποία σε στενή συνεργασία με τις κυρίες Ακράτου, Κουράκου και Κοκκίνου, καθηγήτριες γαλλικών η πρώτη, και αγγλικών οι άλλες δυο, φρόντισαν από νωρίς για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των παιδιών πριν από την κρίσιμη μέρα. Οι προσπάθειές τους δικαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο αφού εκτός από την νικήτρια, 2 ακόμη μαθήτριες και 1 μαθητής τους ξεχώρισαν για την ποιότητα της μετάφρασής τους.

“Σας συγχαίρω για την επιτυχία σας. Ανταποκριθήκατε εξαιρετικά σ’ αυτήν την πρόκληση αποδεικνύοντας τις ικανότητές σας και στις 24 γλώσσες της ΕΕ. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι δεξιότητα που έχει ζωτική σημασία για τη σταδιοδρομία σας και την προσωπική σας ανάπτυξη. Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς τόσους πολλούς ταλαντούχους νέους. Η πολυγλωσσία είναι κάτι που καθορίζει εμάς τους Ευρωπαίους”, δήλωσε ο Επίτροπος κ. Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο διαγωνισμός συνεχίζει να χαίρει ισχυρής στήριξης και μεγάλης συμμετοχής. Φέτος, περισσότεροι από 3300 μαθητές από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μετέφρασαν κείμενα σχετικά με την 60ή επέτειο από τη γέννησή της Οι διαγωνισθέντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν από τους 552 πιθανούς συνδυασμούς δύο γλωσσών ανάμεσα στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι μαθητές έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό σε 144 γλωσσικούς συνδυασμούς και μετέφρασαν, μεταξύ άλλων, από τα πολωνικά στα φινλανδικά, καθώς και από τα τσεχικά στα ελληνικά. Όλοι οι νικητές επέλεξαν να μεταφράσουν προς τη γλώσσα που κατείχαν καλύτερα ή προς τη μητρική τους γλώσσα – όπως κάνουν και οι μεταφραστές των οργάνων της ΕΕ.

Η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει τον διαγωνισμό Juvenes Translatores κάθε χρόνο από το 2007. Στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει την εκμάθηση γλωσσών στα σχολεία και να δώσει στους νέους μια γεύση από το επάγγελμα του μεταφραστή. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος 17χρονοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλα τα επιλεγέντα σχολεία σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο διαγωνισμός ενέπνευσε και ενθάρρυνε ορισμένους από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν γλωσσικές σπουδές στο πανεπιστήμιο και να γίνουν επαγγελματίες μεταφραστές.

Η μετάφραση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ από την απαρχή της και αντικείμενο του πρώτου κανονισμού το 1958.

Μερικά ακόμη στοιχεία για τον φετινό διαγωνισμό:

  • 3 348 συμμετοχές – 28 νικητές
  • Ανάμεσα στους νικητές 10 σχολεία έχουν ήδη πάρει μια γεύση από την νίκη στους JT (λίγο λιγότερα από ό,τι συνήθως)
  • Λιγότερα από τα σχολεία που νίκησαν βρίσκονται σε πρωτεύουσες ή σε μεγάλες πόλεις
  • Μπορούμε να εικάσουμε με τη μεγαλύτερη σιγουριά ότι το σχολείο με έτος ίδρυσης το 1515 είναι το αρχαιότερο που νίκησε στους JT φέτος (Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Οι γλώσσες-πηγή που «πήραν το χρυσό»: 15 από τα αγγλικά, 4 από τα γαλλικά, 3 από τα ισπανικά και από 2 από τα γερμανικά, τα φινλανδικά, τα ουγγρικά, τα ιταλικά & τα ολλανδικά
  • Τα πιο σπάνια ζεύγη γλωσσών: φινλανδικά-εσθονικά, ιταλικά-ουγγρικά & ισπανικά-πολωνικά
  • Φέτος τα αγόρια νικητές έσπασαν το ρεκόρ τους – 11 ούτε λίγο ούτε πολύ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top