skip to Main Content

Topwoman η Λούκα Κατσέλη: Αναλαμβάνει επικεφαλής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων

Η πρώην υπουργός και στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της ΕΔΕΜ, του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα που θα εκπροσωπεί τα δικαιώματα των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού.

Πρόκειται για την νέα ένωση των δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας μουσικής που έλαβε τη σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Nα σημειώσουμε πως η κα. Λούκα Κατσέλη είναι και επίτιμο μέλος του ICC WOMAN HELLAS.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΔΕΜ

Μετά  από μια διετή μεταβατική διαδικασία  διαχείρισης των συλλογικών δικαιωμάτων μας από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης ΕΥΕΔ, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων έργων μουσικής με τον διακριτικό τίτλο  “Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ” ξεκινά την ανεξάρτητη και αυτοδιοικούμενη  λειτουργία του.

Με την εκκίνηση  της λειτουργίας μας, έχουμε την τιμή και τη χαρά να αναγγείλουμε την ανάληψη της  Γενικής Διεύθυνσης και  Διοίκησης της  ΕΔΕΜ από την κ Λούκα Κατσέλη , ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  προσωπικότητα διεθνούς κύρους , με σημαντική προσφορά στην πολιτική, με ευρέως γνωστή Κοινοβουλευτική και Νομοθετική παρουσία, με πλούσια εμπειρία στη δημόσια διοίκηση και στην τραπεζική   και με σημαντική  ακαδημαϊκή δραστηριότητα  σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

Πιστεύουμε ότι η πολύτιμη εμπειρία, η αναγνωρισμένη διαδρομή  και το εκπεφρασμένο και έμπρακτα ενδιαφέρον της  κ. Λούκας Κατσέλη για τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του,  αποτελούν εγγύηση για τη  διαφανή και αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της ΕΔΕΜ, εξασφαλίζοντας μια  νέα, σύγχρονη  διαχείριση, προς όφελος όλων των δημιουργών και δικαιούχων.

Έχοντας πλήρη επίγνωση  των ειδικών συνθηκών που  αντιμετωπίζει η οικονομία μας την περίοδο αυτή, στοχεύουμε όχι μόνο στην προστασία και  ασφαλή   διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των δημιουργών/ δικαιούχων μας σε βάση δικαίου, αλλά και στην ανάπτυξη  συνεργασιών με τους χρήστες των έργων μας προς αμοιβαίο όφελος. Ευελπιστούμε ταυτόχρονα σε μια θετική και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους αντίστοιχους εθνικούς και διεθνείς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων.

Ευχαριστώντας όλους για τη μέχρι σήμερα στήριξη του αγώνα μας προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάληψη  της  συλλογικής διαχείρισης των έργων μας από την ΕΔΕΜ, προσβλέπουμε στη συμμετοχή και συμβολή όλων των δημιουργών και δικαιούχων  στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού μας προς όφελος των  ιδίων αλλά και της ενίσχυσης και διάδοσης της Ελληνικής  μουσικής δημιουργίας.

Who is who

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 1952 και μητέρα της ήταν η ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη, πατέρας της ο σκηνοθέτης Πέλος Κατσέλης και αδελφή της η πρώην βουλευτής και ηθοποιός Νόρα Κατσέλη. Ήταν παντρεμένη με τον Γεράσιμο Αρσένη και έχει 2 παιδιά. 

Σήμερα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο, Αντιπρόεδρος του διεθνούς Οργανισμού African Capacity Building Foundation (ACBF) και σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πρίνστον (1978, με διάκριση) και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης του ιδίου Πανεπιστημίου στη Διεθνή Οικονομική (MA, 1976) και στην Οικονομική Πολιτική (MPA, 1974). Έλαβε το πτυχίο της στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Σμιθ των ΗΠΑ με διάκριση το 1972.

Στη συνέχεια εξελέγη επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ τη περίοδο 1977-1985.Το 2017 ανακηρύχθηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει λάβει αρκετές διακρίσεις και βραβεία, όπως το Sidney Cohen Prize for Economics (1971), Phi Beta Kappa (1972), Princeton University Fellowship (1972-1974 και 1976-1977), Alexander Onassis Fellowship (1974-1976), Outstanding PhD Dissertation Award (1979), Junior Faculty Fellowship Yale University (1979-1980), Concilium Faculty Research Award (1979), German Marshall Fund Fellowship (1982-1984), Research Support by the Ford Foundation, the A.P. Sloan Foundation and CEPR (1986-1988) σύμφωνα με πληροφορίες από το wikipedia.

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα αυτό στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής στην Β΄ περιφέρεια της Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top