skip to Main Content

Από το “ζωγραφιστό” Πυργί της Χίου ως την Οία της Σαντορίνης : Ύμνος του αμερικάνικου Cnn σε 17 χωριά της Ελλάδας (φώτο)

Με ένα άρθρο ύμνο στις ομορφιές τους, το αμερικάνικο Cnn προτείνει στους αναγνώστες του 17 πανέμορφα χωριά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τα υπέροχα νησιά της αλλά η πανέμορφη χώρα της Μεσογείου μπορεί να είναι υπερήφανη για τα πολλά γοητευτικά και γραφικά χωριά που διαθέτει επισημαίνει το άρθρο.

Από το Πυργί της Χίου ως την Οία της Σαντορίνης αυτά είναι τα πιο όμορφα χωριά που θα δείτε όταν θα ταξιδέψετε στην Ελλάδα, αναφέρει ο συντάκτης John Malathronas.

1 Στεμνίτσα Αρκαδία

Shutterstock

Μαζί με τη Δημητσάνα και την Ανδρίτσαινα, η Στεμνίτσα είναι ένα από τα τρία χωριά της ορεινής Αρκαδίας που συμβάλουν στη δημιουργία του ειδυλλιακού πελοποννησιακού τοπίου.

Οι περήφανοι και φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού ζουν εδώ τις δικές τους ζωές. Αυτό που κάνει τη Στεμνίτσα να ξεχωρίζει είναι η σχολή  Αργυροχρυσοχοΐας . Όχι μόνο δημιουργεί μια δραστήρια φοιτητική κοινότητα αλλά συμβάλει στην παραγωγή χειροποίητων κοσμημάτων που φτιάχνονται στα εργαστήρια που είναι διάσπαρτα στο χωριό.

2 Άγιος Γεώργιος Νηλείας

Το όρος Πήλιο στη Θεσσαλία φιλοξενεί μερικά από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας, Ανάμεσα τους ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι ένα μέρος όπου παλιά πετρόχτιστα σπίτια με κεραμίδια στις στέγες , στέκονται δίπλα σε νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα.

Τα τελευταία ανήκουν σε έμπορους που που μετανάστευσαν στην Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο και έκαναν τις περιουσίες τους πουλώντας βαμβάκι και υφάσματα και γύρισαν στο χωριό τους για να κάνουν τις υπέροχες καλοκαιρινές τους κατοικίες.

Όπως σε κάθε χωριό του Πηλίου το κέντρο στον Άγιο Γεώργιο Νηλεία είναι μεγάλη πλατεία. Εδώ οι κάτοικοι συγκεντρώνονται κάτω από τρία πλατάνια και απολαμβάνουν ροφήματα από βότανα που προέρχονται από το δάσος κοντά στο χωριό ή νόστιμα πιάτα με τοπικές λιχουδιές.

3 Αρναία Χαλκιδικής

Η Αρναία είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό από τα παραδοσιακά χωριά της Μακεδονίας. Χτισμένη στο πυκνόφυτο βουνό Χολομώντα σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Όμορφα σπίτια από ξύλο και πέτρα, με χαγάτια  παραμένουν ανέπαφα μέχρι και σήμερα και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

4 Άνω Σύρος Κυκλάδες

John Malathronas

Είναι ένας κλασσικός κυκλαδίτικος μεσαιωνικός οικισμός . Το χωριό Άνω Σύρος είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και έχει θέα την Ερμούπολη την πρωτεύουσα της Σύρου.

Οι καθολικοί κάτοικοι του οικισμού και κατ’ επέκταση του νησιού οφείλουν την καταγωγή τους σε Ενετούς εμπόρους καθώς και Φράγκους σταυροφόρους.

Ανάμεσα στα λιθόστρωτα κυκλαδίτικα σοκάκια και τα κλασσικά ασβεστωμένα σπίτια , ξεχωρίζει η Μονή των Καπουτσίνων με την υπέροχη θέα.

5 Πυργί Χίος

Γνωστό ως το “ζωγραφιστό χωριό”, το Πυργί ανήκει στα “μαστιχοχώρια”, 24 μεσαιωνικά χωριά στη Νότια Χίο, στα οποία κυριαρχεί το άρωμα της μαστίχας.

Ξεχωρίζει για τα υπέροχα ζωγραφιστά σπίτια. Εδώ οι τοίχοι στη “φάτσα” των σπιτιών καλύπτονται από λευκά και γκρι γεωμετρικά σχέδια που ονομάζονται ξυστά.

Η αντίθεση ανάμεσα σε αυτά τα ιδιαίτερα δίχρωμα αφηρημένα μοτίβα στους τοίχους και στις χρωματιστές γλάστρες με τις μποκαμβίλιες είναι η χαρά του τουρίστα που κάνει βόλτα στα γραφικά σοκάκια του χωριού και το όνειρο κάθε φωτογράφου.

6 Οία – Σαντορίνη

Alexey Vitvitsky/Sputnik/AP

Ναι, η Οία είναι ακριβή, υπερβολική και με τεράστιο πλήθος ανθρώπων να βρίσκονται εκεί αλλά υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για όλα αυτά.

Αυτό το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό είναι το πιο γνωστό της Σαντορίνης αν όχι της Ελλάδας. Εικόνες από κάθε γωνιά του χωριού έχουν ανέβει τόσες φορές στα social media που σχεδόν έχουν διαμορφώσει την αντίληψη ότι έτσι πρέπει να μοιάζει κάθε χωριό, ή κάθε νησί της Ελλάδας .

Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες που δελεάζονται από τη γοητεία των ασβεστωμένων σπιτιών με τις μπλε πόρτες ή από τη θέα στην ηφαιστειακή Καλντέρα.

Για να αποφύγετε τα τεράστια πλήθη και να απολαύσετε τη βόλτα σας καλό είναι να περπατήσετε το χωριό πολύ πρωί , πριν φτάσουν τα πούλμαν ή αργά το βράδυ όταν θα έχουν φύγει οι παρατηρητές του ηλιοβασιλέματος.

7 Λιτόχωρο Πιερία

John Malathronas

Η θέση ενός χωριού μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική από το χαρακτήρα του και αυτό συμβαίνει με το Λιτόχωρο.

Είναι χτισμένο στην πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου (Μύτικας, 2.918 μ.) κι όμως απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Η γραφική κωμόπολη ξεχωρίζει για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική μακεδονικού ρυθμού και τις εναλλαγές της πλούσιας βλάστησης που την περιβάλλει

Με τα κτίρια που μοιάζουν με σαλέ, τους μεγάλους δρόμους και τα ρέματα, έχει  την ατμόσφαιρα ενός ελβετικού χωριού. Και όμως, η μυρωδιά στην κεντρική πλατεία του είναι σουβλάκι.

8. Λίνδος Ρόδος

John Malathronas

Κατά τη διάρκεια της αναρριχητικής περιόδου, το διήμερο ταξίδι στην κορυφή 9,577 ποδιών είναι ως επί το πλείστον ξηρό και ηλιόλουστο.
Κάτω από τα ερείπια μιας αρχαίας ακρόπολης, η Λίνδος είναι ένα ελληνικό χωριό που πρέπει να βρίσκεται στη λίστα  κάθε ταξιδιώτη.

Με τους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα, τις αμμώδεις παραλίες και τα καθαρά νερά, και τα γοητευτικά απότομα μονοπάτια  είναι  ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη στην Ελλάδα.

9 Χώρα Φολέγανδρος

Giovanni Tagini/REDA&CO/UIG/Getty Images

Το να ξεχωρίσει κανείς την πιο όμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων όταν κάθε πρωτεύουσα κυκλαδίτικου νησιού ονομάζεται έτσι, είναι δύσκολο έργο.

Αυτό εξαρτάται καθαρά από το ατομικό γούστο και τις προσωπικές εμπειρίες του καθένα. Η χώρα της Φολέγανδρου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο φωτογραφημένη λωρίδα στο Αιγαίο.

Διαθέτει τη γοητεία ενός χωριού που τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο (σχεδόν σφηνωμένα), για να αποφύγουν τις επιθέσεις των πειρατών αλλά διαθέτει αρκετό χώρο για μεγάλες πλατείες στις οποίες θα κάνεις όμορφη βόλτα.

10 Άσος Κεφαλλονιά

Getty Images

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για αυτό που ονομάζεται “ψαροχώρι” στο Ιόνιο από την  Άσο.Χτισμένη ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια στην λοφώδη πλαγιά μιας χερσονήσου, το απομονωμένο χωριό είναι ιδανικός προορισμός για κάθε ταξιδιώτη.

Βρίσκεται πολύ κοντά στην πανέμορφη παραλία του Μύρτου. Συνδυάζει καταπράσινη φύση, καταγάλανα νερά και ωραία αρχιτεκτονική.

Συνοψίζοντας  μοναδική και αξέχαστη μένει η θέα σε όποιον ανέβει στο βενετσιάνικο κάστρο του 16ου αιώνα για να θαυμάσει το τοπίο και το ηλιοβασίλεμα.

11 Απείραθος- Νάξος

Shutterstock

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων  με μια οροσειρά που φτάνει τα 3.000 πόδια.

Είναι το μέρος που θα βρούμε αρκετά ορεινά χωριά . Ανάμεσα τους ο Απείραθος.  Χτισμένος  στις πλαγιές του όρους Φανάρι, είναι το κόσμημα στο στέμμα τους.

Το χωριό διαθέτει ψηλά πέτρινα σπίτια, μαρμάρινα πλακόστρωτα δρομάκια και εντυπωσιακή θέα στην ενδοχώρα που χάνονται στη θάλασσα για μια αλλαγή.

Ο Απιράνθος επίσης διαθέτει  σπουδαία  μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Απείραθου, ένα Γεωλογικό Μουσείο, ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα Μουσείο Εικαστικών Τεχνών και ένα Λαογραφικό Μουσείο, που δεν είναι μεγαλύτερο από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

12 Πάπιγκο -Πίνδος

Shutterstock

Η πύλη προς το εκπληκτικό φαράγγι του Βίκου στα βουνά της Πίνδου, το Παπίνγκο είναι ένα από τα 46 χωριά των ορεινών περιοχών που είναι γνωστά ως “Ζαγοροχώρια”.

Στα  Ζαγοροχώρια διασυνδεδεμένες με τόξα πέτρινες γέφυρες βρίσκονται στη μέση μιας περιοχής εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς – της πρωτεύουσας  της τουριστικής περιοχής της Ελλάδας.

Το Πάπιγκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, για τις περίφημες «κολυμπήθρες» ή οβίρες. Οι λεγόμενες κολυμπήθρες είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και συγκεκριμένα την κίνησή τους. Το ρέμα σχηματίζει στην πραγματικότητα φυσικές πισίνες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικές ακόμη και για βουτιές.

Οι πεζοπόροι που κατευθύνονται προς το κοντινό φαράγγι του Βίκου συχνά πηγαίνουν για μια βουτιά στις φυσικές αυτές πισίνες,

13. Καλαρρύτες – Ιωάννινα

Shutterstock

Βρίσκεται στο εσωτερικό του Εθνικού Δρυμού Τζουμέρκα στη δυτική Ελλάδα. Το χωριό Καλαρρύτες  είναι γεμάτο με όμορφες παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες.

Σε αντίθεση με άλλα ορεινά χωριά της Ελλάδας, το χωριό βρίσκεται στη μέση μεγάλων λιβαδιών που μοιάζουν με στέπες τέλειες για την κυρίαρχη κουλτούρα των βοσκών.

Στην πραγματικότητα, το όνομα Καλαρρύτες σημαίνει “ιππείς” ή “ιππείς” και έχει την ίδια ρίζα με το “caballeros”.

Το χωριό είναι χτισμένο στο χείλος απότομης χαράδρας .Από το 1992 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο. Ένα Πέτρινο στολίδι με μοναδική ομορφιά.

14 Γύθειο Λακωνία

Παρόλο που σήμερα είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό, το ελκυστικό λιμάνι του Γυθείου εξακολουθεί να αποπνέει ατμόσφαιρα και γοητεία μικρού χωριού, ειδικά γύρω από την προκυμαία του 19ου αιώνα.

Το μικρό λιμάνι συνδέεται μέσω προβλήτας με το πευκοδάσος στο  Μαραθονήσι όπου, σύμφωνα με το μύθο, ο Πάρις και η Ελένη της Τροίας πέρασαν την πρώτη τους νύχτα μετά από την απομάκρυνση τους από τη Σπάρτη.

Είναι δύσκολο να διαλέξετε ανάμεσα στη βόλτα  από το Μαραθονήσι προς την ηπειρωτική χώρα ή αντίστροφα, αλλά η βόλτα γύρω από το λιμάνι με τα πολύχρωμα αλιευτικά σκάφη, τα μοναχικά παρεκκλήσια και τις νεοκλασικές προσόψεις είναι από τις πιο ωραίες στην Ελλάδα.

15 Καταστάρι  Ζάκυνθος

Alamy

Το Καταστάρι δεν προσελκύει ορδές τουριστών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι βρίσκεται περίπου ενάμισι μίλι εσωτερικά από το παραθαλάσσιο θέρετρο Αλυκές, το οποίο προσελκύει  τους περισσότερους τουρίστες.

Ως εκ τούτου, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Καταστάρι, χτισμένο ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπελώνες στους πρόποδες του βουνού Βρακιώνα, μόνο και μόνο για να παρατηρήσει την όμορφη και ήσυχη ζωή σε ένα χωριό του Ιονίου, που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητα του από τις μαζικές επισκέψεις τουριστών.

Η ξεχωριστή εκκλησία της Παναγίας, πολύ μεγάλη για έναν τόσο μικρό οικισμό, και η θέα του πελάγους  από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή είναι μοναδικές.

16 Κάστρο Σίφνος

Shutterstock

Δεν συμβαίνει συχνά να βρείτε  μια εγκαταλελειμμένη μαρμάρινη σαρκοφάγο της αρχαίας  εποχής να χρησιμεύει ως γλάστρα για λουλούδια αλλά στους δρόμους του Κάστρου θα δείτε τουλάχιστον τρεις τέτοιες.

Το Κάστρο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σίφνου, και είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, ένα φρούριο. Είναι παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος με χαρακτηριστικά φρουρίου προκειμένου οι κάτοικοι να είναι προστατευμένοι από τις επιδρομές.

Έτσι υπάρχει το εξωτερικό τείχος (κάποια τμήματά του σώζονται ακόμα και μπορείτε να τα δείτε) και στο εσωτερικό τα σπίτια είναι “στριμωγμένα” και χτισμένα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο.

Ιδιόμορφο είναι το γεγονός ότι πολλά δρομάκια είναι στην ουσία οι οροφές των σπιτιών.

Περπατώντας στο Κάστρο θα δείτε πολλά υπολείμματα των αρχαίων χρόνων ενσωματωμένα στα μεταγενέστερα κτίρια, όπως αρχαίους κίονες, μαρμάρινες σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες, οικόσημα πάνω από τις πόρτες.

17. Αρχάνες- Κρήτη

Shutterstock

Βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα αναπαλαιωμένα χωριά της Ελλάδας.

Το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης , θεωρείται το πιο όμορφο της Ελλάδας και το δεύτερο πιο όμορφο της Ευρώπης.

Το ανοιχτό γκρίζο-πράσινο των γύρω ελαιώνων ταιριάζει υπέροχα με τα πολύχρωμα σπίτια στο χωριό και δημιουργεί ένα φανταστικό τοπίο.

Το λευκό Aegean chic  δεν είναι το πιο διαδεδομένο στης Αρχάνες . Εδώ  το ροζ σολομού, το  κόκκινο της τερακότα  και το χρυσό κίτρινο , στους τοίχους,  σμίγουν με τις  καφέ ξύλινες πόρτες και τα μπλε ή πράσινα παραθυρόφυλλα των σπιτιών τα οποία κοσμούν θαυμάσια οι πολύχρωμες μποκαμβίλιες.

Το θέαμα που μοιάζει με καμβά ζωγράφου, είναι ένα από αυτά που πρέπει κάποιος να δει στη ζωή του.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο καλλιτεχνικό περιβάλλον θα βρείτε εργαστήρια γλυπτικής και δύο λαογραφικά μουσεία.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top