skip to Main Content

Ερμιόνη: Το μέρος που τα έχει όλα…!! (ΦΩΤΟ)

Το οδικό ταξίδι από την Αθήνα στην Ερμιόνη διαρκεί γύρω στις 2,5 ώρες ενώ η προσέγγιση της γίνεται και με ιπτάμενα δελφίνια. Επίσης, στον κεντρικό προλιμένα και στα Μανδράκια υπάρχει η δυνατότητα να δέσουν αρκετά ιστιοπλοϊκά και σκάφη.

Γράφει η Τάνια Γκίνη στο thatsife.gr

Που να κολυμπήσεις

Εντός του οικισμού της Ερμιόνης δεν υπάρχει ακτή. Μπορείς ωστόσο να κάνεις τις βουτιές σου στους κολπίσκους που σχηματίζονται στην έκταση που καταλαμβάνει το πευκοδάσος του Μπίστι (το άκρο της Χερσονήσου). Όταν όμως βγεις έξω από τον οικισμό, οι παραλίες της Ερμιονίδας είναι πολλές και διαφορετικές, κι αξίζει να αναφέρω μερικές:

Κουβέρτα

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νότια της Ερμιόνης βρίσκεται η παραλία με τη σκούρα άμμο, Κουβέρτα. Η παραλία είναι οργανωμένη σε ένα μέρος της, διαθέτει beach bar και τα νερά της είναι ήρεμα και καθαρά.

Πετροθάλασσα

Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ερμιονίδας. Βρίσκεται ανατολικά από το Πόρτο Χέλι και παρά την ονομασία της η ακτή καλύπτεται τόσο από άμμο όσο κι από βότσαλο ενώ τα νερά της είναι καταγάλανα.

Λεπίτσα

Ο κολπίσκος με τη χρυσαφένια άμμο που βρίσκεται εντός του χωριού της Κοιλάδας, είναι μια μικρή όαση με ζεστά και ρηχά καταγάλανα νερά. Ακριβώς επειδή η θάλασσα παραμένει αβαθής για αρκετά μέτρα η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες. Η παραλία είναι οργανωμένη σε ένα μέρος της και υπάρχει καντίνα ενώ πάνω ακριβώς από την ακτή λειτουργεί ψαροταβέρνα.

Δάρδιζα

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βόρεια της Ερμιόνης, βρίσκεται η Δάρδιζα κι αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους λατρεύουν το βότσαλο. Η παραλία γίνεται αμμουδερή όσο βαθαίνει ενώ στην ακτή λειτουργεί καντίνα.

Assado Bay

H πλήρως οργανωμένη αμμουδερή παραλία, που βρίσκεται εντός της περιοχής του ξενοδοχείου Makis Inn. Στην παραλία υπάρχει και γήπεδο beach volley ενώ θα είναι κρίμα να μη δοκιμάσεις ένα από τα φανταστικά κοκτέιλ που ετοιμάζουν στο beach bar που λειτουργεί στην παραλία.

Που να απολαύσεις τα γεύματα σου

Λιμάνι

Γανώσης

Το πιο παλιό εστιατόριο της Ερμιόνης αφού λειτουργεί από το 1918! Εδώ θα απολαύσεις στην καλύτερη εκδοχή τους τα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας ενώ δεν λείπουν και οι πιο ευρωπαϊκές γεύσεις. Το περιβάλλον είναι εκλεπτυσμένο και φρόντισε να αφήσεις χώρο στο στομάχι σου για τη μοναδική καρυδόπιτα που προσφέρει χρόνια τώρα το εστιατόριο.

Σπυραντρέας

Άλλη μία κλασική αξία της Ερμιόνης, η ψαροταβέρνα που μετρά 45 χρόνια λειτουργίας, μόνο που οι γεύσεις και το περιβάλλον της δεν παραπέμπουν σε παραδοσιακή ψαροταβέρνα. Εδώ θα δοκιμάσεις όλους τους τυπικούς θαλασσομεζέδες…αλλιώς! Ίσως, το καλύτερο μυδοπίλαφο της Ελλάδας (εγώ πάντως ακόμα ψάχνω το αντίστοιχο του!)

Το καφενείο «Ακταίον»

Μπορεί εδώ να μην απολαύσεις ένα πλήρες γεύμα αλλά σίγουρα θα χαρείς με την ποικιλία που θα συνοδεύσει το ουζάκι σου. Στο πιο παραδοσιακό καφενείο της Ερμιόνης μπορείς να απολαύσεις και γλυκές λιχουδιές, όπως το γαλακτομπούρεκο.

Μανδράκια

Κάβος

Ονειρεύτηκες φρέσκο ψάρι πάνω στο κύμα; Ε, εδώ οι επιθυμίες σου έγιναν πραγματικότητα!

Βεγγέρα

Εγκατεστημένο σε ένα από τα παλιά, παραδοσιακά σπίτια της Ερμιόνης, το εστιατόριο προσφέρει επιλογές της ιταλικής κουζίνας.

Λίγο έξω από τον οικισμό

Στο δρόμο των Αγίων

Τοποθετημένο στο δρόμο προς το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων (εξ’ου και το όνομα), σε αυτό το παραλιακό εστιατόριο που απλώνεται σε μια μεγάλη αυλή θα απολαύσεις νόστιμα μαγειρευτά και καλοψημένα κρέατα.

Μεθύμνιον

Η ταβέρνα που οφείλει την ονομασία της στο θεό Διόνυσο βρίσκεται στο ορεινό χωριό Ηλιόκαστρο. Πρόκειται για μια παραδοσιακή ταβέρνα με καλό κρέας και νοστιμιές που γίνονται με τις πιο αγνές πρώτες ύλες από την πλούσια παραγωγή της περιοχής.

Που να διασκεδάσεις

Λιμάνι

Yacht Café Ermioni

Εγκατεστημένο σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό σπίτι της Ερμιόνης, εδώ θα απολαύσεις το πρώτο σου ποτό είτε στα stands πάνω στο δρόμο (για να κόβεις την κίνηση) ή στα αναπαυτικά καθίσματα πάνω στον προλιμένα.

Mylos Café

Στο σημείο όπου δεσπόζει ο ανεμόμυλος στο λιμάνι της Ερμιόνης βρίσκεται και το ομώνυμο καφέ-μπαρ. Εδώ θα απολαύσεις το ποτό, το χυμό ή το παγωτό σου χαζεύοντας την πανοραμική θέα της χερσονήσου.

Μανδράκια

Casa Dei

Αν η ιδέα σου για διασκέδαση είναι ένα χαλαρωτικό περιβάλλον όπου σερβίρονται τέλεια κοκτέιλ, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Ρωτήστε το σερβιτόρο αν έχουν mojito αγγούρι (απλώς, το πιο δροσιστικό κοκτέιλ που έχεις δοκιμάσει!)

Εν Λευκώ

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, πρόκειται για ένα φωτεινό, κατάλευκο καφέ-μπαρ δίχως αυστηρές μουσικές κατευθύνσεις, με μόνο στόχο τη διασκέδαση από νωρίς το βράδυ.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχεις κάνει πριν φύγεις από την Ερμιόνη

Διαδρομές

Μπίστι

Το δάσος στην άκρη της χερσονήσου της Ερμιόνης, πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο μέσα στον οικισμό, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να περπατήσεις μέσα στα πεύκα που βρίσκονται δίπλα στο κύμα. Το σημείο παρουσιάζει κι αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού λαμπροί ναοί της αρχαιότητας ήταν χτισμένοι εδώ. Εξάλλου, στο κεντρικό πλάτωμα του δάσους ο επισκέπτης συναντά τα πέτρινα θεμέλια του ναού της Σοφίας της Αθηνάς.

Στη «μύτη» της Χερσονήσου, στη θέση Ποσείδιο στέκει ο κατάλευκος μύλος των Μητσαίων (Ερμιονίτες ήρωες του 1821) ενώ στο ίδιο σημείο βρισκόταν και ο ναός του Ποσειδώνα.

Γενικά, μια επίσκεψη στο Μπίστι αξίζει, είτε σε συναρπάζει η αρχαιολογία (στη χερσόνησο βρισκόταν και ναός αφιερωμένος στο θεό Ήλιο (Απόλλωνας) και στη θεά Δήμητρα), είτε απλώς αποζητάς χαλάρωση και ηρεμία αφού τα παγκάκια που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του δάσους θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις πιο αναπαυτικά τη θέα στο απέραντο γαλάζιο αλλά και την ήσυχη ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος.

Καταφύκι

Περίπου 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ερμιόνης βρίσκεται το φαράγγι Καταφύκι. Σύμφωνα με τη μυθολογία το σημείο αποτελούσε είσοδο στον Άδη. Βραχώδες τοπίο, σπηλιές, πλούσια βλάστηση, ένα πέτρινο γεφύρι και το εκκλησάκι του 1740 του Αγίου Νικόλα του Νεομάρτυρα (γιορτάζει στις 9 Μαΐου) συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που αξίζει να διασχίσεις.

Μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Μουσείο Παιχνιδιού Ερμιόνης

Ένα μοναδικής σύλληψης μουσείο βρίσκεται στην Ερμιόνη, το μουσείο που ερευνά την ιστορία του παιχνιδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίτρεψε μου σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στην εξαιρετική έρευνα της Μαρίας Τράκη, υπεύθυνης του μουσείου, η οποία ανέλαβε προσωπικά τόσο τη συλλογή όσο και την κατασκευή πολλών εκθεμάτων του μουσείου. Ένα μουσείο που άνοιξε τις πύλες του χάρη στη δράση του Ερμιονικού Συνδέσμου.

Η ίδια Μαρία πραγματοποιεί συχνά την ξενάγηση στο μουσείο και η επίσκεψη του αποτελεί πραγματικά ένα εναλλακτικό μάθημα στη μακρά ιστορία της Ελλάδας, ειδικά στην περίοδο 1900-1960.

Στο ισόγειο της εστίας πολιτισμού «Μιχαήλ Παπαβασιλείου» δίπλα από το ναό της Παναγίτσας, όπου στεγάζεται το Μουσείο Παιχνιδιού, βρίσκεται και η γωνιά του Καραγκιόζη με το θέατρο σκιών.

Στον πάνω όροφο του μουσείου δεσπόζει η μεγάλη φωτογραφία – κολάζ εποχής 1940 όπου παρουσιάζει τα παιδιά της Ερμιόνης να παίζουν στο λιμάνι η οποία επεκτείνεται στο δάπεδο με τον επισκέπτη να αντικρίζει τα παιχνίδια της φωτογραφίας σε πραγματικά εκθέματα. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται και σχολική γωνιά, αλλά και αναπαράσταση δωματίου ραπτικής.

Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης

Στεγασμένο στην ανακαινισμένη οικία Οικονόμου όπου ξεκίνησε η Γ΄Εθνοσυνέλευση (1827), η οποία ολοκληρώθηκε στην Τροιζήνα, βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο της Ερμιόνης που αποτελεί την αναπαράσταση ενός τυπικού ερμιονίτικου σπιτιού. Στον πάνω όροφο βρίσκεται ιστορικό τμήμα όπου δίνονται πληροφορίες όχι μόνο για την Εθνοσυνέλευση, που έλαβε χώρα εκεί, αλλά και για τη συμβολή των Ερμιονιτών στην Επανάσταση του 1821. Στον κήπο της οικίας του 180ου αιώνα βρίσκονται και οι ανδριάντες των αδερφών Μήτσα, ηρώων της ελληνικής επανάστασης.ταξίδι στην Ερμιόνη

Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων

Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι οι Άγιοι-προστάτες της περιοχής γι’αυτό και η επίσκεψη στη μονή τους αποτελεί σημαντικό προσκύνημα. Στην εκκλησία που βρίσκεται εντός της μονής θα θαυμάσεις μοναδικές τοιχογραφίες, έργα της κρητικής σχολής του 17ου αιώνα.

Ειδικές εκδηλώσεις

Γιάλα – Γιάλα

Αν βρεθείς στην Ερμιόνη την περίοδο των Φώτων τότε τα ξημερώματα των Θεοφανείων μην ξαφνιαστείς αν δεις τους νέους που θα βουτήξουν την επόμενη μέρα για να πιάσουν το Σταυρό, να περνούν από σπίτι σε σπίτι και να δέχονται κεράσματα. Το έθιμο λέγεται Γιάλα-Γιάλα και πρόκειται για το τραγούδι που λένε μέχρι τα ξημερώματα, λίγη ώρα πριν πέσουν στη θάλασσα από τις στολισμένες με φοίνικες βάρκες που βρίσκονται στο λιμάνι.

Το κάψιμο του Ιούδα

Το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο αναβιώνει εδώ και δεκαετίες στο λιμάνι της Ερμιόνης την Κυριακή του Πάσχα. Στα ανοιχτά του λιμανιού έχει στηθεί ομοίωμα του Ιούδα το οποίο παίρνει παραδειγματικά φωτιά από τις βάρκες που το προσεγγίζουν κυκλικά. Τα δεκάδες πυροτεχνήματα και οι εκκωφαντικές κροτίδες συμπληρώνουν το φαντασμαγορικό χαρακτήρα του εθίμου που σημάνει και μια βραδιά διασκέδασης στην Ερμιόνη.

Ηρεμία, κοσμοπολίτικη ζωή, παραδοσιακά έθιμα, εκδρομές σε κοντινά μέρη; Η Ερμιόνη τα έχει όλα και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και σε τιμές για όλα τα βαλάντια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top