skip to Main Content

Παραμυθένιες διακοπές σε “λευκό φόντο” -Τα έξι καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας για σκι “made in Greece”(ΦΩΤΟ)

Το χειμωνιάτικο τοπίο αποθεώνεται με το χιόνι  και το ιδανικότερο μέρος για να ευχαριστηθείς το χιόνι είναι το χιονοδρομικό κέντρο.

Πόλος έλξης για τους εραστές του χιονιού και του σκι και ιδανικό μέρος για να ζήσουμε την ατμόσφαιρα του βουνού  των  αποτελούν έναν τοπ χειμερινό  προορισμό στις αντζέντες των εκδρομέων.

Σε κάποια από τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, υπάρχουν προγράμματα και δραστηριότητες που αφορούν και όσους δεν είναι λάτρεις του σκι. Αυτό μας δίνει έναν πρόσθετο λόγο «να πάρουμε τα βουνά».

Ας κάνουμε λοιπόν ένα «σλάλομ» στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας που σας δίνουν την ευκαιρία να συνδυάσετε το σκι με ονειρεμένες διακοπές.

Καλάβρυτα: Ατελείωτες ώρες διασκέδασης στον μυθικό Χελμό

Το χιονοδρομικό κέντρο δεν είναι ο μόνος λόγος για να επισκεφτούμε τα Καλάβρυτα. Η ιστορική πόλη έχει «κρυμμένους άσσους» που δεν απογοητεύουν ούτε τους πιο απαιτητικούς και «ψαγμένους» ταξιδιώτες.

Πανέμορφα φυσικά τοπία, δάση, ιστορικά μνημεία, καλό φαγητό, παραδοσιακή ομορφιά, συνθέτουν μια ταξιδιωτική ιστορία γεμάτη όμορφες εικόνες.

Η διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, η μονή της Αγίας Λαύρας, το σπήλαιο των λιμνών, το μέγα σπήλαιο , οι ιστορικοί πύργοι είναι ενδεικτικά μόνο του τι μπορεί κανείς να δει και να ζήσει στα Καλάβρυτα.

Μόλις 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα το χιονοδρομικό κέντρο ξεχωρίζει, γιατί οι καταβάσεις γίνονται με θέα στη θάλασσα! Θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Έχει 13 πίστες με όλους τους βαθμούς δυσκολίας και ειδικό πάρκο για σνόουμπορντ.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων λειτουργούν επτά αναβατήρες και ένας παιδικός. Όσοι δεν είναι φίλοι του σκι, μπορούν να κάνουν βόλτα με έλκηθρα, snowmobile, ή απλά να απολαύσουν τη θέα πίνοντας ένα καφέ στο σαλέ ή στην καντίνα που λειτουργεί στη βαθειά λάκκα.

Την περίοδο των γιορτών  φοράει τα γιορτινά του και σας προσφέρει την ευκαιρία για νυχτερινό σκι, βόλτες με έλκηθρα , και άλλες γιορτινές δραστηριότητες και events. Κι αν τον Άγιο Βασίλη τον έχετε στο μυαλό σας πάνω σε έλκηθρο ίσως ήρθε η ώρα να τον δείτε πάνω στα πέδιλα του σκι. Οι μικροί επισκέπτες δεν θα μείνουν παραπονεμένοι αφού το χιονοδρομικό διαθέτει παιδότοπο και τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σαν σκιέρ και να απολαύσουν παιχνίδια στο χιόνι.

Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα κάνει το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ιδανικό και για μικρές αποδράσεις όπως ημερήσιες εκδρομές ή ένα Σαββατοκύριακο

Πληροφορίες: www.kalavrita-ski.gr
Δήμος Καλαβρύτων: ΤΗΛ: 26920-22380
Αστυνομικό τμήμα: ΤΗΛ.: 26920-23333
Γενικό νοσοκομείο: ΤΗΛ.: 26920-22380

Ελατοχώρι: Χειμερινές αποδράσεις στη σκιά του Όλυμπου

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων στη σκιά του Όλυμπου το γραφικό Ελατοχώρι με τους φιλόξενους κατοίκους, είναι έτσι κι αλλιώς το κατάλληλο μέρος για να μπούμε στο “νόημα του χιονιού”. Η μαγευτική θέα , στον Θερμαϊκό από τη μια μεριά και στον Όλυμπο από την άλλη, που θα απολαμβάνεις μπροστά στο τζάκι πίνοντας τσίπουρο ή γλυκό κρασί είναι ισχυρό κίνητρο κι αν ακόμα κάποιος έχει αμφιβολίες ας σκεφτεί τον εαυτό του να κάνει βόλτα στα μαγικά μονοπάτια με την πυκνή βλάστηση που από νωρίς καλύπτεται με αφράτο χιόνι.

Το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, σε υψόμετρο 1450 μέτρων, είναι πολύ καλά οργανωμένο. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ.

Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση.

Πληροφορίες: www.elatohori-ski.gr
Δήμος Ελατοχωρίου: ΤΗΛ: 23510 82960
Αστυνομία Κατερίνης: ΤΗΛ: 23510 23555
Νοσοκομείο Κατερίνης: ΤΗΛ: 23513 50200

Παρνασσός: Απόδραση στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα

Οι φανατικοί επισκέπτες του Παρνασσού γνωρίζουν γιατί η κοσμοπολίτικη Αράχωβα έγινε «must» προορισμός για το χειμώνα. Ίσως να έχουν απολαύσει τις ανέσεις κάποιου από τα πολυτελή ξενοδοχεία της ή την οικογενειακή ζεστασιά σε κάποιο από τα παραδοσιακά καταλύματά της.

Μπορεί ακόμα να έχουν γευματίσει σε κάποιο εστιατόριο ή σε κάποιο μεζεδοπωλείο δοκιμάζοντας παραδοσιακούς μεζέδες και φορμαέλα, συνοδευόμενους από τον εξαιρετικό Τοπικό Οίνο Παρνασσού . Ίσως πάλι να έκαναν πεζοπορία, ακολουθώντας πλήθος από ορεινά μονοπάτια, δασικούς δρόμους ή καλντερίμια, συμπεριλαμβάνοντας στην αναζήτησή τους το Ιερό Μαντείο των Δελφών.

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας βρίσκεται μόλις 25 χλμ. Μακριά από την Αράχωβα και αποτελείται από δύο περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους τόσο με εναέριο αναβατήρα όσο και με πίστες χιονοδρομίας. Ενώνεται επίσης μέσω χιονοδιαδρόμων και με το γειτονικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου.

Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνονται 23 πίστες (3 δύσκολες, 8 μέτριας δυσκολίας, 8 εύκολες & 4 πολύ εύκολες) συνολικού μήκους 27 χλμ., καθώς και 7 εναέριοι και 6 συρόμενοι αναβατήρες.

Πληροφορίες: www.parnassos-ski.gr
Δήμος Αράχωβας: ΤΗΛ: 22670 31318
Αστυνομικό τμήμα Αράχωβας: ΤΗΛ:22670 31333
Περιφερειακό ιατρείο Αράχωβας: 2267031300

Καϊμακτσαλάν: Σκι και πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα έθιμα

Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, η εκπληκτική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα η ομορφιά και η αρμονία του τοπίου με τα πέτρινα σπίτια πάνω σε ένα παχύ στρώμα χιονιού, έχουν αναδείξει τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο στον πιο δημοφιλή χειμερινό προορισμό της Δυτικής Μακεδονίας.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει το χωριό, δημοφιλές την περίοδο των γιορτών είναι τα έθιμα της περιοχής.

Ένα από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, αυτό του Καϊματσαλάν φυσικά αποτελεί σοβαρό λόγο για να επισκεφτούν το χωριό, οι λάτρεις του σκι. Η ποιότητα του χιονιού και η μεγάλη διάρκεια του, κάνουν το χιονοδρομικό κέντρο πολύ δημοφιλές.

Βρίσκεται 16 χλμ. από τον Άγιο Αθανάσιο. Διαθέτει 14 πίστες που ικανοποιούν όλα τα γούστα και επτά αναβατήρες. Με snowcat μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του βουνού στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. που αποτελεί μνημείο Σέρβων Πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πληροφορίες: www.kaimatsalan.gr
Δήμος Έδεσσας: ΤΗΛ: 23813 50701
Αστυνομία Έδεσσας: ΤΗΛ: 23810 23546
Νοσοκομείο Έδεσσας: ΤΗΛ:23810 27441

Πήλιο: Σκι με θέα το Αιγαίο και τον Παγασητικό και αγαπημένοι οικισμοί

Όλες τις εποχές του χρόνου, το Πήλιο μαγνητίζει χιλιάδες επισκέπτες. Η περίοδος του χειμώνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Πέτρινες πλατείες, τσίπουροκατανύξεις συνοδεία εκλεκτών μεζέδων, διαδρομές μέσα στα πλατάνια με θέα τη θάλασσα, ορφανό κοκορέτσι στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές, πιάτα με άγρια μανιτάρια στην Τσαγκαράδα, βόλτες με άλογα στην Αργαλαστή.

Όσες φορές και να το επισκεφτείς το Πήλιο μπορεί πάντα να σε εκπλήξει. Κάθε χωριό έχει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Τα Χάνια είναι ένα μέρος μαγευτικό το χειμώνα, ντυμένο στα λευκά. Αποτελούν πέρασμα από το ανατολικό Πήλιο που βλέπει την πόλη του Βόλου στο δυτικό τμήμα του που βλέπει στο Αιγαίο πέλαγος. Είναι ένας μικρός οικισμός σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου. Βρίσκονται χτισμένα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, περικυκλωμένα από δάση οξιάς, ελάτων και καστανιάς.

Εκεί βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου στην περιοχή Αγριόλευκες. Απέχει 2 χλμ από το χωριό και είναι σε υψόμετρο 1.471 μέτρων. Διαθέτει 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων και μία πίστα
δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χλμ., μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο.

Στο σαλέ του μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας το τοπίο. Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως νυχτερινό σκι, βόλτες με έλκηθρα , πάρτι, κ.τ.λ.

Αν επιλέξετε το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου για τις χειμερινές εξορμήσεις σας, αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να κάνετε λίγα χιλιόμετρα για να εξερευνήσετε όλα τα όμορφα χωριά του.
Πληροφορίες: www.pelionski.gr
Χανιά Δημαρχείο: ΤΗΛ: 24280 92352
Χανιά Αστυνομία: ΤΗΛ: 24280 99105
Νοσοκομείο Bόλου: ΤΗΛ: 24210 94200-20

Καρπενήσι:  Σκι για όλους στο Βελούχι

Το Καρπενήσι είναι ο καλύτερος οικοδεσπότης του Χειμώνα. Φοράει τα γιορτινά του και γίνεται ακόμη πιο όμορφο. Ίσως για αυτό, να ευθύνονται τα χιονισμένα βουνά του, η μυρωδιά του καπνού από τα τζάκια, τα γραφικά χωριά του και κυρίως οι φιλόξενοι κάτοικοι.

Με τις «Γιορτές του Χειμώνα», προσκαλεί τον καθένα ξεχωριστά να γευτεί παραδοσιακά εδέσματα, να συμμετέχει σε εορταστικά διαδραστικά δρώμενα και πάνω απ’ όλα να παραμείνει όρθιος στο μεγάλο παγοδρόμιο που θα στηθεί για ένα μήνα στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Εκατοντάδες επίδοξοι σκιέρ έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στις πίστες του Χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου που βρίσκεται στο Βελούχι. Σας υποδέχεται με 18 πίστες σκι, και 4 off piste διαδρομές, χωρισμένες σε χρωματικές ζώνες.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου διαθέτουν επίσης σύγχρονους αναβατήρες, που λειτουργούν με τις πιο υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας. Στο «σαλέ των αντιθέσεων» μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας shopping και απολαμβάνοντας ζεστή ατμόσφαιρα.

Πληροφορίες: www.velouxi.gr
Δήμος Καρπενησίου: ΤΗΛ: 22373 50000
Αστυνομικό τμήμα Καρπενησίου: ΤΗΛ: 22370 89161
Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου: ΤΗΛ: 22370 50100

Επιμέλεια Ειρήνη Πιτσόλη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top