skip to Main Content

Που κατατάσσει ο πολυταξιδεμένος Ίαν την Ελλάδα για την γαστρονομία της – Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη!

Τον λένε Ίαν και αυτοσυστήνεται ως “ψηφιακός νομάς” του κόσμου. Γεννήθηκε στον Καναδά και όπως λέει ο ίδιος στο site του το όνειρο του από μικρός ήταν να γυρίσει όλο τον κόσμο. Ονειρευόταν διαρκή ταξίδια έξω από το συνηθισμένο. Το 2002 έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που του επέτρεψε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Μετά από 15 χρόνια ταξιδιών, ο Ίαν κατάφερε να επισκεφτεί 188 χώρες. Έχει γυρίσει τον κόσμο έξι φορές , έχει περάσει πάνω από 5000 νύχτες σε ξενοδοχεία και έχει επιβιβαστεί σε πάνω από 1000 αεροπλάνα.

Δίκαια λοιπόν θεωρεί τον εαυτό του έναν “ειδικό” του ταξιδιού και μέσα από το the digital globe trotter μοιράζεται μ τους αναγνώστες του τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.

Ο Ίαν συγκρίνει τις χώρες που επισκέπτεται ως προς τη φιλοξενία, τις τιμές , τα αξιοθέατα, τη γαστρονομία και δημιουργεί χάρτες που στους οποίους με χρώματα βαθμολογεί τις χώρες που έχει επισκεφτεί.

Ένας από τους παγκόσμιους χάρτες του Ίαν, αξιολογεί το καλύτερο φαγητό ανά χώρα. Έχοντας δοκιμάσει πάνω 188 διαφορετικές μεταξύ τους κουζίνες είναι πλέον ένας ειδικός και στη γεύση.

Στον χάρτη που έφτιαξε ο Ίαν, οι χώρες με έντονο πράσινο χρώμα κατατάσσονται σε εκείνες όπου το φαγητό είναι ονειρικό! Για τον Καναδό αυτές, είναι μόλις τέσσερις, με πρώτη την Γαλλία και επόμενους σταθμούς τις Ιαπωνία, Βιετνάμ και Περού. Η επιλογή, όπως εξηγεί ο παγκόσμιος ταξιδιώτης έγινε με βάση τον πλούτο υλικών και γεύσεων – και γνώμονα τη μεσογειακή διατροφή αλλά και την αφοσίωση σε τρόφιμα και πρώτες ύλες που δεν είναι τα προφανή (όπως πατάτες ή λιπαρά). Επιπλέον, ο Ίαν τονίζει πως δεν έμεινε απλά και μόνο στα διάσημα πιάτα κάθε χώρας, αλλά στο σύνολο της παραδοσιακής της κουζίνας.

Η Ελλάδα κατατάσσεται σύμφωνα με τον πολυταξιδεμένο γευσιγνώστη στην αμέσως επόμενη κατηγορία που είναι αυτή με το  βεραμάν χρώμα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι χώρες με εκπληκτική γαστρονομική κουλτούρα και φοβερή κουζίνα.  Μεξικό, Αργεντινή, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ινδία, Ταϊλάνδη, Λάος και Κορέα (Βόρεια και Νότια) απαρτίζουν την ελίτ των πολιτισμών με υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις.

Πολύ λιγότερο εκτιμά ο Ίαν το φαγητό στις ΗΠΑ που τις κατατάσσει στις χώρες με κακό φαγητό. Όσο για την πατρίδα του τον Καναδά την βαθμολόγησε με “μέτριο” βαθμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top