skip to Main Content

Στη Φλώρινα αδερφές μου…. στη Φλώρινα για το έθιμο με τις χριστουγεννιάτικες φωτιές και όχι μόνο… (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που διατρέχεται από έξι πανέμορφες λίμνες (Βεγορίτιδα, λίμνη των Πετρών, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα), παραλίμνια χωριά με εικόνες και μνημεία που χάνονται στα βάθη του χρόνου, πέτρινοι διατηρητέοι οικισμοί και μια πρωτεύουσα που επίσης χαρακτηρίζεται έντονα από το υγρό στοιχείο συνθέτουν το «αγγελοπουλικό» τοπίο. 582 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 160 βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης  βρίσκεται η πιο όμορφη πόλη του Βορρά: Η Φλώρινα.

Από τα 680 περίπου μέτρα του υψομέτρου της, οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες της πόλης και των γύρω χωριών τρώνε φασολάδα χωριάτικη και τσούσκες καυτερές, πίνουν κρασί, τραγουδούν αλλά κυρίως πηδούν πάνω από τις φωτιές, τις δεκάδες φωτιές.

Πότε συμβαίνουν αυτά; Τα Χριστούγεννα, όταν το πανάρχαιο έθιμο με τις χριστουγεννιάτικες φωτιές , έχει την τιμητική του και γίνεται πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών.

Σήμα κατατεθέν της Φλώρινας είναι οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές στις 23 Δεκεμβρίου. Έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάθε γενιά το περιέλαβε με περισσή αγάπη και το προσάρμοσε στα χρόνια τα δικά της. Είναι κομμάτι της ζωής του κάθε Φλωρινιώτη. Μπορεί να έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές εκδηλώσεις στη λατρεία του ηλίου. Τώρα όμως είναι γερά συνυφασμένο με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στο μικρούλη Χριστό και την αναγγελία της γέννησης του Σωτήρα του ανθρώπου.

Γι’ αυτό και μόλις σημάνει μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, κάθε γειτονιά της Φλώρινας ρίχνεται στο δικό της αγώνα… Ανάβονται φωτιές, ύψους μέχρι 15μ. και σε καθεμία από αυτές κερνούν κρασί, γλυκά και φασολάδα, ενώ γύρω από τη φωτιά γίνεται χορός με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα.

Η προετοιμασία για το άναμμα της Φωτιάς κρατάει μήνες… Ομάδες παιδιών – αφού επιλέξουν ένα ασφαλές μέρος φύλαξης – αποθηκεύουν τόνους ξύλα και κέδρα που κόβουν από το βουνό. Για κάθε βραδιά υπάρχει και ο υπεύθυνος φύλαξης των ξύλων της γειτονιάς… Γιατί αλίμονο!… Καιροφυλαχτούν τα παιδιά άλλης γειτονιάς, που ετοιμάζονται να κλέψουν τα ξύλα και ντροπή μεγάλη σ’ αυτόν που δε θα καταφέρει να περισώσει την τιμή της γειτονιάς και έπαινος σ’ αυτούς που θα κλέψουν τα κέδρα χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση… μόνο αντίποινα, όπως στην αρχαία Σπάρτη, δεν έχουμε... πια. Γιατί παλαιότερα, λένε, ούτε σχολείο δεν τολμούσαν να πάνε οι ανίκανοι σκοποί…

Όπως κάθε χρόνο και φέτος η πόλη είναι πανέτοιμη να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και να ανάψει τις φωτιές της.

Μάλιστα η πληρότητα που παρατηρείται στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της Φλώρινας,  αγγίζει το 100% καθώς είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των επισκεπτών από ολόκληρη τη χώρα να ζήσουν από κοντά το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, το έθιμο με τις χριστουγεννιάτικες φωτιές.

Θέλει κι ερώτημα; στη Φλώρινα αδερφές μου…. στη Φλώρινα για να ζήσουμε από κοντά το πανάρχαιο έθιμο να γνωρίσουμε την όμορφη πόλη και να απολαύσουμε την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της.

Με πληροφορίες από το site του δήμου Φλώρινας και το visitGreece

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top