skip to Main Content

Φούρνοι: αυτό είναι το βασίλειο των ψαριών, των αστακών και της ξένοιαστης ζωής

Ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο, οι Φούρνοι αποτελούν έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, ιδανικό για όσους αποζητούν στις διακοπές τους ηρεμία και γαλήνη.

 

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων περιλαμβάνει τρία μεγάλα νησιά (Φούρνοι, Θύμαινα και Άγιος Μηνάς), εννέα μικρότερα (Κισηριά ή Διάποροι, Θυμαινάκι, Μακρονήσι, Ανθρωποφάς, Αλατονήσι, Μικρός Ανθρωποφάς, Πλάκα, Στρογγυλό και Μικρός Άγιος Μηνάς) και πολλές βραχονησίδες.

 

Οι Φούρνοι είναι ένας από τους πλέον γνωστούς ψαρότοπους της χώρας, αλλά και σημαντικός βιότοπος για τα θαλασσοπούλια (σε αυτά συγκαταλέγεται και ο σπάνιος αιγαιόγλαρος, παγκόσμια απειλούμενο είδος γλάρου).

 

Οι βάρκες και τα καΐκια στο λιμάνι δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό των Φούρνων ως βασιλείου των ψαριών και των αστακών.

 

Στις όμορφες ακρογιαλιές των Φούρνων συγκαταλέγονται η Ψιλή Άμμος, το Καμπί, το Ελιδάκι, το Πετροκοπιό, η Βιτσιλιά, το Κασίδι, η Βλυχάδα, η Άμπελος, η παραλία Κουμαρά, το Μπαλί, η Αγία Τριάδα, η Χρυσομηλιά και η Κεραμειδού Θύμαινας.

 

Από τις τοπικές νοστιμιές ξεχωρίζουν τα ψητά ψάρια και τα θαλασσινά (σπεσιαλιτέ, η αστακομακαρονάδα), το γεμιστό κατσικάκι, το «σουφικό» (κολοκύθια, μελιτζάνες και πιπεριές με κρεμμύδια και ντομάτες, στην κατσαρόλα), τα «μπουγκάκια» (τηγανητά πιτάκια με μάραθο και μυζήθρα), τα «φοινίκια» (παραδοσιακά κουλουράκια) και το γλυκό κυδώνι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top