skip to Main Content

Αποκλειστικές εικόνες από τον συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, με ρεκόρ επισκέψεων και selfies και χιλιάδες ενθουσιασμένους τουρίστες με shares – Πήγα, είδα, γράφω

Έφθασα στην Αρχαία Ολυμπία και έφυγα μένοντας με το στόμα ανοικτό από την κάκιστη οδοποιία τόσο πηγαίνοντας στον δρόμο από την Αρκαδία και συγκεκριμένα μετά τα Τρόπαια το χωριό του παππού μου, όσο και αναχωρώντας προς Πύργο.

Δηλαδή πόσα λεφτά πρέπει να πάρει αυτό το κράτος για να φτιάξει ένα σωστό δρόμο προς και από το διασημότερο brand που έχουμε στα χέρια μας, τον ιερό τόπο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας;

Αλλά δεν είναι ο στόχος αυτού του φωτορεπορτάζ η μουρμούρα. Το αντίθετο. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τον μεγάλο μου ενθουσιασμό για την εντυπωσιακή αλλαγή της εισόδου στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Να πάτε συν γυναιξί και τέκνοις. Είναι ανάταση ψυχής, είναι η ομορφιά της Αρχαίας Ελλάδας πραγματικά σε όλο της το μεγαλείο.

Είχα ασφαλώς πάει κατ’ επανάληψη στην Ολυμπία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είδα την καταστροφή τον Μάρτιο του 2007 όταν πήγα για συνεντεύξεις με Ζακ Ρογκ και Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ για την αφή της φλόγας για Πεκίνο.

(Εγραφε ο Τάσος Τέλογλου: Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007 . Μαθητική παρέλαση στην αρχαία Ολυμπία. Τίποτα δεν προδίδει το σοκ που υπέστη η μικρή πολιτεία της Ηλείας δύο μήνες νωρίτερα. Οι μόνοι άνθρωποι που δουλεύουν αυτή τη μέρα χωρίς διακοπή είναι οι υλοτόμοι από ολόκληρη την Ελλάδα. Φτιάχνουν κορμοδέματα στον λόφο που φέρει τον όνομα του πατέρα του Δία, τον Κρόνιο λόφο. Ο Κρόνιος λόφος κάηκε ολοκληρωτικά στη φωτιά πριν από δυο μήνες. Οι ντόπιοι απολαμβάνουν την ηλιόλουστη μέρα και οι ξένοι επισκέπτες ζουν με τον δικό τους τρόπο το ολυμπιακό τους όνειρο. Δύο μήνες νωρίτερα. Κυριακή 26 Αυγούστου. Η φωτιά που έχει ξεκινήσει από τη θέση Κλινδιά, πλησιάζει το χωριό Πελόπιο 5 χλμ από την αρχαία Ολυμπία. Την προηγούμενη νύχτα έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους ένα ίδρυμα της μητρόπολης του Πύργου πάνω από το Πελόπιο. Η οδοντίατρος και αντιδήμαρχος Ολυμπίας Ευθυμία Στασινοπούλου έχει επιστρέψει άρον-άρον από τις διακοπές της. Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

Απλώνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου.
Σήμερα, η Ολυμπία, το κέντρο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και ακτινοβολίας έχει γίνει καλύτερο και ανώτερο χάρις στα έργα που γιναν μετά τις φωτιές .

Δείτε στο βιντεάκι και τις φωτο την αλλαγή στην είσοδο και στα ταμεία Πανέμορφη η φύση αλλά και η ανάδειξη όλης της βλάστησης με τα νέα έργα.

Είσοδος στον Αρχαιολογικό χώρο

Τώρα αν κάποιες ενημερωτικές πινακίδες έχουν πάει για service τι να σας πω; Θα επιστρέψουν! Μα τον Δία δεν ξέρω πότε αφού η σχετική ταμπέλα δεν διευκρινίζει αν και θα έπρεπε.

Όπως παρατηρείτε από τις φωτογραφίες μου, ευχαριστήθηκα πολύ με τόσους και τόσους τουρίστες που φωτογράφιζαν φωτογραφίζονταν το Γυμνάσιο του 2ου αιώνα π.Χ όπου προετοιμάζονταν οι αθλητές στα αγωνίσματα του δρόμου του ακοντίου και του δίσκου. Το Φιλιππείον, ένα καλοδιατηρημένο κτίριο (4ου αιωνα π.Χ) αφιέρωμα στον Φίλιππο Β’ μετά τη νίκη της Χαιρώνειας που αποπεράτωσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το Στάδιο καταπληκτικό επίσης με την θαυμάσια θολωτή είσοδο του από λευκή πέτρα Ανατολικά της Άλτεως. Εδώ τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος, από τον οποίο σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος, διότι έχει παρασυρθεί από τον Αλφειό ποταμό.

Ή το ναό του Διός να γινεται Selfies & share στα socialmedia που έδιναν κι έπαιρναν. 3000 την ημέρα κατά μέσο όρο επισκέπτες επισκέπτονται τον Ιερό Χώρο και το Μουσείο μου είπε μια όμορφη φύλακας με γαλανά μάτια που σφύριζε με την σφυρίχτρα της κάθε φορά που ανέβαιναν οι τουρίστες πάνω στις αρχαίες πέτρες !

Το Στάδιον

Μετά τον λαμπρό Ιερό αφιερωμένο στον Δία θα δείτε τα λουτρά μεταγενέστερης περιόδου εξαιρετικά καλοσυντηρημένα.

Όταν βγήκα από τον αρχαιολογικό χώρο κατευθύνθηκα προς το εκπληκτικό μουσείο που επίσης αξίζει να δείτε. Ε, και στάθηκα στην καντίνα για ένα νερό. Προσφέρει τα ίδια και τα ίδια, πίτσες κλπ. σφολιατοειδή, δεν πουλάει ούτε ένα χυμό εκτός από αναψυκτικά – άκουσα με τ’αυτιά μου την μαμά τουρίστρια να παραπονιέται.

Νομίζω ότι η καντίνα του Μουσείου αυτού πρέπει να έχει ότι καλύτερο Ελληνικό σε σνακ διαθέτουμε και σε ποτά χυμούς κλπ. Όχι σαν να είμαι σε καντίνα της Λούτσας. Στην Ολυμπία είμαστε, από εδώ περνάει όλος ο πλανήτης οέο. Κερασάκι; Μια μηχανή παρκαρισμένη στην είσοδο της καντίνας. Κάποιος δεν ήθελε να κουρασθεί μωρέ και να περπατήσει ως εκεί.

Το Μουσείο είναι ένα καταπληκτικό σημείο για να πάτε πίσω στην εποχή των Κενταύρων και των Λαπιθών, της Μυθολογίας και των πολέμων με αναρίθμητα κτερίσματα ,αναθήματα και έργα τέχνης θαυμαστά.

Το Μουσείο

Αφήνω τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο αλλά χωρίς να το θέλω πάλι με πιάνει το δημοσιογραφικό.

Ερώτηση – απορία: Γιατί λεβέντες μου, παρκάρετε τα αυτοκίνητα σας στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου ενώ υπάρχει πάρκινγκ απ’ έξω; Ποιοι παρκάρουν εδώ ρωτάω την ταμία; Α, τι να σας πω όσοι μεταφέρουν υλικά! Υλικά με ΙΧ πρώτη φορά βλέπω να μεταφέρουν και τόσοι πολλοί μαζί!

Αντί να αφήνουν να φαίνεται ωραία ωραία μόνο αυτό το πανέμορφο αλογάκι…. Δείτε το! Θαυμάσια ιδέα το αλογάκι που σε πάει ως τα λεωφορεία. Ευγενικός ο νεαρός οδηγός.

Τώρα το χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας είναι όλο πεζοδρομημένο, έχει επίσης ομορφύνει αλλά ο εσπρέσο καραδοκεί !
Κατέβασε το Χριστιανέ μου! Εδώ είναι η Αφή της Φλόγας όχι του καφέ σου! Γιατί ρε σύγχρονε Έλληνα ρίχνεις μία διαφήμιση ίσα με το μπόι ενός κτιρίου απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου γιά τον φτηνό εσπρέσο σου; Ξέρεις που στο καλό είσαι ;;; Εκεί που συγκεντρώνεται ο πλανήτης γιά να υποκλιθεί στο μεγαλείο μας! Μην τα κάνεις μαντάρα !!!!!

Λιγότεροι μαίανδροι και περισσότερα καλόγουστα καταστήματα σαν την γκαλερί Ορφέας θα ταίριαζαν στο χωριό…

Η επόμενη εκδρομή σας φίλες και φίλοι του eirinika.gr πραγματικά σας λέω πρέπει να είναι η Ολυμπία. Φυσικά μεγάλη προσοχή στον δρόμο γιατί είναι καρμανιόλα, επικίνδυνος αν πάτε από Κόρινθο -Πάτρα – Πύργος, προβληματικός και μέσω Αρκαδίας. Μου είπαν όμως ότι η πρόσβαση παραλιακά μετά την Τρίπολη- Μεγαλόπολη και δεξιά στο νέο δρόμο που φτιάχτηκε, είναι καλύτερα. Δεν πήγα από εκεί.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Ειρήνη Νικολοπούλου

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 24 Αυγούστου 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top