skip to Main Content

Summer@ eirinika: Στην Σκύρο, την καλύτερη τυρόπιτα την τρώτε στην Κυρία Καλή – Το νησί των 60’s ακούει κλασσική

Περάσαμε τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού στη Σκύρο. Λατρεύω τη χώρα της. Τα βυζαντινά εκκλησάκια της, τη θέα στη θάλασσα ως την Τουρκία. Τα μαγαζιά – ατελείωτη παραλία, τον Αϊ Νικόλα. 

Λατρεύω την πιο ανθρώπινη μάζωξη φίλων, βεγγέρα, που είδα τούτο το καλοκαίρι σε μια σκυριανή αυλή. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου το κανταδόρικο «Μάτια Μπλε» αλλά δείτε καλύτερα το μπλε στη Λιναριά, το λιμάνι εισόδου στη Σκύρο και ακούστε πως υποδέχεται κάθε φορά το “best-bar-in-Aegean”, ο Κάβος, με κλασσική μουσική!!!

Της Ειρήνης Νικολοπούλου

Ξαναείδα Φουζέρ και κολώνια λεμόνι! (το ξέρουν άραγε οι μικρές; Άχρηστη πληροφορία θα μου πούνε).

Ποιο πρόσωπο διάλεξα να σας παρουσιάσω από τη Σκύρο; Μια γυναίκα, μάνα τριών κοριτσιών. Αγαπημένη με τον κυρ Μήτσο της σαν να ήταν χθες που τον πρωτοσυνάντησε. Καλή… όνομα και πράμα… Η Καλή Μανωλάκη φτιάχνει με τα χεράκια της τις γευστικότερες τυρόπιτες της Ελλάδας από το 1978. Ξυπνάει στις 5.30 το πρωί, κοιμάται στη 1.30. Ο Μήτσος της, άνοιξε το μαγαζί αλλά τώρα τον πονάει η μέση και δεν τον αφήνει να κουράζεται.

Αμέρσα, Μαρία και Ματζουράνα οι κόρες της, δασκάλα η μια στο χωρίο, διοίκηση και οικονομία σπουδάζει η μικρή και η μεγάλη στο πλάι της, αλευρώνει και φουρνίζει η κυρά Καλή, στο ταμείο η Αμέρσα. Από το τυροπιτάδικο μεγάλωσαν 3 γενιές.

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 29 Ιουνίου 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top