skip to Main Content

Διακοπές στη Λευκάδα; Τότε πρέπει να επισκεφθείτε & το κάστρο της Αγίας Μαύρας – Ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα

Κοσμοπολίτικη αύρα, φημισμένες παραλίες, απίστευτη φυσική ομορφιά και μοναδικά αξιοθέατα ιστορικής σημασίας. Η Λευκάδα είναι το νησί που τα συνδυάζει όλα. Έχει αμέτρητες επιλογές διασκέδασης, φιλόξενο κόσμο και ήλιο ελληνικό που δεν βρίσκεις αλλού. Η Λευκάδα είναι το νησί που σου υπόσχεται ότι θα ζήσεις μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σου και σε αυτές τις στιγμές αξίζει να συγκαταλέξεις και μία επίσκεψη στο κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που δεσπόζει στην είσοδο του νησιού της Λευκάδας είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης εκείνης της εποχής.

Είναι θεμελιωμένο πάνω σε χερσόνησο που βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Ακαρνανίας και καταλαμβάνει έκταση περίπου 25.000 τετραγωνικών μέτρων διαθέτοντας πλούσια πολεμική ιστορία καθώς πολιορκήθηκε συνολικά 12 φορές στους 7 αιώνες της ύπαρξής του!

Το κάστρο είναι το σύμβολο της Λευκάδας και αποτελεί τη σημαντικότερη αμυντική θωράκιση του νησιού, απέναντι στους πειρατές και τους άλλους εχθρούς, από την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα ως το 1864, που με την ένωση του νησιού με την Ελλάδα αφοπλίζεται.

Η πρώτη φρουριακή κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1302 μ.Χ. από τον Giovanni Orsini. Επρόκειτο για έναν στρατιωτικό σταθμό μικρού μεγέθους με μικρό αριθμό υπερασπιστών.

Το κάστρο με εμβαδόν 25.000 τετραγωνικά μέτρα πήρε το μέγεθος και τη μορφή του μετά από σειρά τροποποιήσεων ως τα χρόνια των Ενετών και των Άγγλων. Έχει τρεις αμυντικές γραμμές, επτά προμαχώνες και πυροβολεία.

Σήμερα η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη δυτική πύλη. Διατηρούνται αρκετά ερείπια κτιρίων, από την εποχή κυρίως της Ενετοκρατίας. Ένα από τα στοιχεία που θα σας εντυπωσιάσουν είναι το σύστημα ύδρευσης και αποστράγγισης ομβρίων υδάτων, ίχνη του οποίου διακρίνονται ακόμη.

Στο βόρειο τομέα βρίσκονται ερείπια του Ι. Ναού του Παντοκράτορα, που έχτισε ο Μοροζίνι στη θέση τζαμιού, όταν κυρίευσε το κάστρο στις 8 Αυγούστου 1684, κτίρια της Αγγλοψκρατίας, αγγλικό νεκροταφείο και η ανατολική πύλη με την κρεμαστή γέφυρα.

Στο βόρειο μέρος του Κάστρου κατέχει κεντρική θέση ο μικρός ορθόδοξος Ι. Ναός της Αγίας Μαύρας στο εσωτερικό του τραπεζιόσχημου προμαχώνα, που αποτελεί πόλο έλξη των τουριστών και σημαντικό ναό για τους Λευκαδίτες.  Ο ναός χτίστηκε το 1883 και γιορτάζει στις 3 Μαΐου οπότε πλήθη προσκυνητών συρρέουν από όλο το νησί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top