skip to Main Content

Εκδρομή 4 μέρες στο Καστελόριζο για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης – Γαλάζια σπηλιά, Νησάκι της Κυράς της Ρω, Παραλία Αγίου Γεωργίου, Μεγάλα Χωράφια, Αρχαιλογικό Μουσείο !

Καστελλόριζο

4 μέρες αεροπορικώς στο Καστελόριζο  – Γαλάζια σπηλιά – Νησάκι της Κυράς της Ρω – Παραλία Αγίου Γεωργίου – Επέτειος Απελευθέρωσης Καστελόριζου – Μεγάλα Χωράφια – Αρχαιλογικό Μουσείο. Διαμονή στο Kastellorizo  Boutique 3* ή στο Poseidon Hotel 3* με μπουφέ πρωινό καθημερινά και ένα δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

Έτοιμοι για έντονες συγκινήσεις? Να σ᾿ αγναντεύω, θάλασσα, να μη χορταίνω ἀπ᾿το βουνὸ ψηλὰ στρωτὴ και καταγάλανη και μέσα να πλουταίνω ἀπ᾿ τα μαλάματά σου τα πολλά. Να ταξιδεύουν στον αγέρα τα νησάκια, οι κάβοι, τ᾿ακρόγιαλα, σα μεταξένιοι αχνοὶ και με τους γλάρους συνοδιὰ κάποτ᾿ ένα καράβι. «Στὸ φῶς ποὺ καίει» Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η ΜΕΡΑ
ΑΘΗΝΑ – ΡΟΔΟΣ – ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο για τις πτήσεις μας (Αθήνα – Ρόδος – Καστελόριζο) που θα μας μεταφέρουν στην εσχατιά της πατρίδας μας, το ανατολικότερο μέρος της Ελλάδας, το Καστελόριζο ή Μεγίστη. Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείτε στο Καστελλόριζο θα νιώσετε συγκίνηση και εθνική περηφάνια. Μας μαγεύει με την πρώτη ματιά και μας αγαλλιάζει βλέμμα και ψυχή. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας KastellorizoBoutique 3* ή PoseidonHotel 3* .Αφού ξεκουραστούμε λίγο, θα μεταβούμε στο λιμάνι για το γεύμα μας (έξοδα ατομικά) σε ένα  από τα ταβερνάκια του. Εδώ θα βρείτε τα φρεσκότερα ψάρια που δοκιμάσατε ποτέ. Αν δε το πιστεύετε, θα δείτε με τα μάτια σας τους ψαράδες κάθε πρωί που διανέμουν τα ψάρια στα εστιατόρια, όσο αυτά είναι ακόμα ζωντανά! Μαγιάτικα, ξιφίες, φαγκριά και ειδικά το γαριδάκι είναι σε μεγάλη αφθονία και πεντανόστιμα! Το απόγευμα θα επισκεφτούμε τον Άγιο Γεώργιο του βουνού, χτισμένο το 1759 που θα μας εντυπωσιάσει. Στο μονόχωρο αυτό ναό, ο οποίος χτίστηκε στη θέση μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας, σώζεται ακόμη το ψηφιδωτό δάπεδο και τα κιονόκρανα της εσωτερικής διακόσμησης. Στο δυτικό του τμήμα έχει διαμορφωθεί μια υπόγεια κρύπτη αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο και επικοινωνεί με σκαλιά με τον ναό. Εκπληκτική εμπειρία αναζητητών ιστορικών και θρησκευτικών στοιχείων! Κατόπιν, χρόνος ελεύθερος απολαμβάνοντας καφέ και ουζάκια στο λιμάνι.

2η ΜΕΡΑ
ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΠΗΛΙΑ – ΝΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σήμερα, μετά το πρωινό μας, θα μεταβούμε στη γαλάζια σπηλιά με βάρκες που θα πάρουμε από το λιμάνι. Θα μας εντυπωσιάσουν τα εξωπραγματικά μπλε χρώματα, τα πεντακάθαρα – κρυστάλλινα νερά και στο νου μας έρχεται η ιστορία των πειρατών που κρυβόντουσαν εδώ ώστε την κατάλληλη στιγμή να κάνουν τα ρεσάλτα τους στο Αιγαίο. Μετά το πέρας της ξενάγησης στη σπηλιά, με το παραδοσιακό σκαρί  θα μεταβούμε στο νησάκι της Κυράς της Ρω, όπου κυριαρχεί η φιγούρα της μεγάλης Κυρίας, της Δέσποινα Αχλαδιώτη. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την απίθανα δραματική, περιπετειώδη και αφιερωμένη στην πατρίδα ζωή της. Καιρού επιτρέποντος, κολύμπι στα ωραία νερά της παραλίας του Αγίου Γεωργίου. Το απογευματάκι θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Αη Γιώργη του Πηγαδιού, χτισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται περίπου στη μέση της ανατολικής πλευράς του λιμανιού. και ξεχωρίζει το καμπαναριό με το ρολόι του 1903. Χρόνος ελεύθερος για την περατζάδα μας στα στενά σοκάκια της Χώρας, που καταλήγουν στο λιμάνι. Το βράδυ ακολουθεί δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

3η ΜΕΡΑ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ – ΜΕΓΑΛΑ ΧΩΡΑΦΙΑ (Ι.Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ – ΣΑΝΤΡΑΠΕΙΑ ΣΧΟΛΗ) – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ
Μετά το πρωινό μας θα μεταβούμε στην κεντρική πλατεία των Μεγάλων Χωραφιών και στον μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1835) όπου κάθε χρόνο, στις 13 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η επέτειος απελευθέρωσης του νησιού. Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1943, όταν το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι του Καστελόριζου, κάνοντας το Καστελόριζο το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται. Πλήθος κόσμου παρευρίσκεται στην κεντρική πλατεία του νησιού για την ιστορική γιορτινή αυτή μέρα, όπου πραγματοποιείται Εκφώνηση Πανηγυρικού Λόγου και κατάθεση στεφάνων. Χρόνος για καφεδάκι στο τοπικό καφενείο δίπλα στο προαύλιο του ναού, για να αφομοιώσουμε τις θαυμάσιες εικόνες και αισθήσεις που πήραμε από την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση. Δίπλα στον μητροπολιτικό Ναό είναι Σαντράπεια Σχολή, χτισμένη το 1903 σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, και το Παρθεναγωγείο. Τα κτίρια βρίσκονται στη πλατεία Αυλόγυρου, η οποία είναι στρωμένη με παραδοσιακό μωσαϊκό, το λεγόμενο κοχλάκι στη τοπική διάλεκτο. Απέναντί τους θα δείτε τη πλατεία της Παναγιάς, με τις εκκλησίες της Παναγίας και του Άγιου Σπυρίδωνα, χτισμένες αρχές του 19ου αιώνα. Επίσης εδώ θα συναντήσετε και το άγαλμα της Κυράς τη Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη και την εκκλησία του Άη Γιώργη του Σαντραπέ, χτισμένη με δαπάνες από τους ευεργέτες του νησιού Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο (έξοδα ατομικά). Τα δωμάτια είναι οργανωμένα χρονολογικά. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στην αρχαία Μεγίστη με σημαντικά ευρήματα. Στο δεύτερο έχει τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια έως και την Βυζαντινή περίοδο. Στο τελευταίο δωμάτιο υπάρχουν φορεσιές και οικοσκευές από το παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα (έξοδα ατομικά) και βόλτα στο λιμάνι του νησιού. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το τοπικό γλυκό του νησιού «κατουμάρι» και το σιρόπι του γάμου.

4η ΜΕΡΑ
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ – ΡΟΔΟΣ – ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωινό μας χρόνος ελεύθερος για τις τελευταίες βόλτες, τα τελευταία ψώνια και ίσως είμαστε τυχεροί να δούμε τις τεράστιες καρέτα – καρέτα που έχουν επιλέξει τα νερά του λιμανιού για να ζουν. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής αφήνοντας την καρδιά μας εδώ!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top