skip to Main Content

Εντυπωσιακό & επιβλητικό στέκει στην Παλιά Πόλη της Ρόδου το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο – Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στον κόσμο

Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ρόδου κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου. Αν φέτος το καλοκαίρι αποφασίσετε να ταξίδεψετε στο όμορφο αυτό νησί του Αιγαίου θα έχετε πολλές επιλογές όσον αφορά σε χώρους και μνημεία που περιμένουν και αξίζει να επισκεφθείτε. Σημεία που αποτυπώνουν με την παρουσία τους το στίγμα που άφησε ο κάθε λαός που κατοίκησε τη Ρόδο με το πέρασμα των χρόνων, καθώς και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας. ‘Ενα από αυτά είναι και το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο.

Το εντυπωσιακό Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου των Ιπποτών. Ο επιβλητικός του όγκος δεσπόζει πάνω στην Παλιά Πόλη της Ρόδου και μαγνητίζει τα βλέμματα από όποιο σημείο κι αν το κοιτάξεις.

Το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων ή Καστέλο βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του κάστρου, στο τέλος της Οδού των Ιπποτών, που αποτελεί τον πιο σημαντικό δρόμο της Παλιάς Πόλης, αλλά και τον πλέον καλοδιατηρημένο λιθόστρωτο μεσαιωνικό δρόμο στην Ευρώπη, με μήκος 200 μέτρα και πλάτος έξι, ο οποίος έχει χαραχτεί πάνω στην αρχαία οδό που οδηγούσε στην Ακρόπολη του Κάστρου.

Πρόκειται για το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί της Ρόδου. Το παλάτι δημιουργήθηκε το 14ο αιώνα από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, προκειμένου να αποτελέσει την προσωπική κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως το διοικητικό κέντρο της πόλης.

Το παλάτι καταστράφηκε το 1856 μετά από μια ισχυρή έκρηξη πυρίτιδας και ανακατασκευάστηκε το 1940 από τους Ιταλούς, οι οποίοι ακολούθησαν τα αρχικά σχέδιά του, και αποτέλεσε το διοικητήριο και την κατοικία του Ιταλού διοικητή.

Αντικείμενα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα, τα μεσαιωνικά έπιπλα, οι κίονες και τα κιονόκρανα, καθρέπτες και πίνακες.

Στη θέση που βρίσκεται το παλάτι, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν ήταν κτισμένο το αρχαίο ιερό του Ήλιου. Επίσης στο ίδιο σημείο βρισκόταν και η «Κάτω Ακρόπολη» της αρχαίας Ρόδου.

Σήμερα στις αίθουσες του ισογείου παρουσιάζονται μόνιμες εκθέσεις. Σε τμήμα του ισογείου του Παλατιού, σε διαδοχικές αίθουσες, στεγάζεται η μόνιμη έκθεση της 4ης ΕΒΑ με τίτλο “Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)”. Σε αυτήν περιλαμβάνονται διάφορα ευρήματα των ανασκαφών που διεξήχθησαν στη Μεσαιωνική Πόλη (κεραμεικά, γλυπτά, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας κτλ.)

Info

Καθημερινά 08:00 – 20:00
Εκθέσεις “Αρχαία Ρόδος – 2.400 Χρόνια” και “Η Ρόδος από τον 4ο αι. μ.Χ. μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)” Καθημερινά 09:00 – 17:00

Είσοδος: 6 ευρώ (ολόκληρο), 3 ευρώ (μειωμένο)

Οδός Ιπποτών, Πλατεία Κλεοβούλου, Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος

Τηλ. 22413 65270

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top