skip to Main Content

Ταξίδι στο χρόνο στα αρώματα και τις γεύσεις: Το παλαιότερο ελληνικό γαλακτοπωλείο λειτουργεί από το 1915 (ΦΩΤΟ)

Στις παρυφές των Εξαρχείων,  στη Νεάπολη,  βρίσκεται σχεδόν εδώ και πάνω από έναν αιώνα στο ίδιο ακριβώς σημείο από όπου ξεκίνησε το 1915, το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας.

Στη χαλκόστρωτη τότε Χαριλάου Τρικούπη, ξεκίνησε να λειτουργεί το το θρυλικό ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι που τότε ονομαζόταν “Νεάπολις”.

Φρέσκο γάλα στο ποτήρι, πρόβεια γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα και βούτυρο με μέλι σερβίρονταν στα σιδερένια τραπεζάκια με τη μαρμάρινη επιφάνεια, ως το 1950.

 

Στα συνώνυμα με το γαλακτοπωλείο προϊόντα συγκαταλέγονταν το πρόβειο γιαούρτι στο ταψί, το οποίο προσφερόταν χύμα, οι κρέμες και τα ρυζόγαλα (σημείο αναφοράς του ζαχαροπλαστείου ακόμη και τώρα).

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι ιδιοκτήτες του γαλακτοπωλείου είναι οι “εφευρέτες” του delivery, αφού τα προϊόντα πωλούνταν και σε πακέτο αλλά και διανέμονταν στα σπίτια στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας με καροτσάκια και ποδήλατα, από τα είκοσι  περίπου ξαδέρφια που είχαν κατέβει από το χωριό για να δουλέψουν στο μαγαζί του θείου τους.

Ανάμεσα τους ο Ηρακλής, ο Δημήτρης, ο Βασίλης και ο Νίκος τα 4 αδέρφια Ασημακόπουλου, που κατέβηκαν με τα πόδια στην Αθήνα, από το Διχώρι των Βαρδουσίων, ένα ορεινό χωριό του νομού Φωκίδος.

Αυτοί το 1930 αγοράζουν το μαγαζί, έναντι 50.000 προπολεμικών δραχμών.

Το 1950 αρχίζει η πορεία προς τη ζαχαροπλαστική και η παρασκευή των θρυλικών γαλακτομπούρεκων και τσουρεκιών.

Από τότε στις βιτρίνες του εκτός από τα γαλακτομπούρεκα και τα αφράτα διάσημα τσουρέκια, βρίσκουμε τις περίφημες πάστες σεράνο, νουγκατίνα, αμυγδάλου, σοκολατίνα με γλάσο και την τρούφα, τα αγαπημένα σε όσους τα έχουν δοκιμάσει  κουλουράκια πάστα φλώρα, τα σπιτικά παγωτά κ.α

Το 1970, αρχίζει η δίνεται έμφαση στη σοκολατοποιία με άριστη πρώτη ύλη. Σήμερα το ζαχαροπλαστείο διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία στην Αθήνα σε σοκολατάκια, κεράσματα, πάστες και τούρτες σοκολάτα.

Το 1980 η δεύτερη γενιά ο Δημήτρης και ο Θανάσης αναλαμβάνουν τα ηνία και ιδρύουν ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας στην Αθήνα στην ίδια πάντα θέση στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 82 , το σημείο που έκανε τη Νεάπολη Εξαρχείων την πιο μυρωδάτη και θελκτική γειτονιά της Αθήνας.

Μυστικό της επιτυχίας μέχρι και σήμερα, είναι η αφοσίωση στην πρώτη ποιότητα των πρώτων υλών (Φρέσκο γάλα από παραγωγούς στο Μαρκόπουλο και στα Σπάτα, βούτυρο ίδιας παρασκευής και αποκλειστικής χρήσης στη ζαχαροπλαστική) και η αυστηρή τήρηση των παλιών παραδοσιακών συνταγών.

Η καινούργια γενιά Ασημακόπουλων πιστεύει στο δόγμα ποιότητα και αυθεντικές γεύσεις με το ίδιο μεράκι και αγάπη που είχε ο παππούς Βασίλης από το 1915…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top