skip to Main Content

Έχετε μύτη τρουφόσκυλου; 20 τρόποι για να απολαύσετε την ελληνική φύση αλλιώς: Ζαγόρι, Μετέωρα, Λήμνο ή Κρήτη;

20 διαφορετικοί τρόποι για να χαρούμε την ελληνική φύση αυτή την εποχή, από το Ζαγόρι και τα Μετέωρα έως τη Λήμνο και την Κρήτη.

1. Πεζοπορία εκεί που… πάντα Βρέχει

Διασχίζοντας με τα πόδια τον Κρικελοπόταμο στην Ευρυτανία ανάμεσα σε βράχια στις αποχρώσεις του λευκού, του κόκκινου και του μοβ, θα φτάσετε στο κεντρικό σημείο του εντυπωσιακού φαραγγιού Πάντα Βρέχει, όπου θα καταλάβετε από πού πήρε την ονομασία του: Οι καταρράκτες δημιουργούν μια «κουρτίνα» νερού που εκτείνεται σε μήκος περίπου 80 μ. Αν επιλέξετε να ζήσετε την περιπέτεια… οργανωμένα, η Trekking Hellas παρέχει τζιπ 4Χ4 για να προσεγγίσετε την περιοχή, περνώντας απ’ την ομορφότερη διαδρομή, του βουνού της Καλιακούδας, και φτάνοντας έως και τα 1.700 μ. υψόμετρο. Η πεζοπορία πραγματοποιείται κάθε Σαββατοκύριακο και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης και απευθύνεται και σε αρχάριους με στοιχειώδη φυσική κατάσταση. — Μ. Κ.
|| www.trekking.gr, τηλ. 6978-187863, 40 ευρώ/άτομο.

2. Jeep safar, με τζιπ, για οινόφιλους στον Όλυμπο

Ανεβείτε με ανοιxτά τζιπ στην ΠΟΠ ζώνη της Ραψάνης, του κρασιού που προκύπτει από τη συν-οινοποίηση των γηγενών ποικιλιών Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό και εκτείνεται σε διάσπαρτους αμπελώνες στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Θα σταματήσετε σε αμπελοτόπια διαφορετικού υψομέτρου (από 200 έως 800 μ.), για να δοκιμάσετε επιτόπου το κρασί που παράγεται από το καθένα. Θα συνεχίσετε με πικνίκ στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, με θέα το χωριό της Ραψάνης, στο οποίο θα περπατήσετε έπειτα, ενώ θα ακολουθήσει και επίσκεψη στο Μουσείο Αμπέλου και Οίνου. — Μ. Κ.
|| Τηλ. 23990-76100, marketing@tsantali.gr. Το Rapsani Wine Adventure γίνεται μόνο με γκρουπ 4-12 ατόμων, από 40 ευρώ/άτομο.

3. Κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα

Εμπιστευτείτε τη μύτη ενός τρουφόσκυλου, που είναι εκπαιδευμένο για να βρίσκει μέσα στο δάσος αυτό το εκλεκτό είδος μανιταριού, την τρούφα. Στην Καλαμπάκα διοργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών εξορμήσεις που σας μαθαίνουν μυστικά για τη φύση και για τον μοναδικό αυτό υπόγειο μύκητα, υπό την καθοδήγηση έμπειρου συνοδού βουνού και συλλέκτη μανιταριών. Η μέρα θα κλείσει με ανοιχτό μαγείρεμα τρουφομακαρονάδας και επίσκεψη στο μουσείο, όπου θα δείτε 300 είδη ταριχευμένων ζώων και κάποια απ’ τα κυριότερα είδη μανιταριών. — Μ. Κ.
|| www.meteoramuseum.gr, τηλ. 24320-24959, 31 ευρώ/άτομο.

4. Summer camp στον Παρνασσό

Κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή απαγορεύεται όσο διαρκεί το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Elatos Resort, Summer Mountain Adventures, που έχει στόχο να μάθει στα παιδιά να αγαπούν το βουνό. Ξυπνούν σε ξύλινα σπιτάκια μέσα στο ελατοδάσος του Παρνασσού, στα 1.300 μ. υψόμετρο, συμμετέχουν σε πεζοπορίες, μαθαίνουν τον κύκλο ζωής της φύσης, παίζουν σκάκι, φτιάχνουν μουσικά όργανα και το βράδυ παρατηρούν τους πλανήτες και τα αστέρια με τηλεσκόπιο. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών. — Μ. Κ.
|| elatoscamp.gr, τηλ. 210-3624292. Πρώτη περίοδος 17-30/6, 1.150 ευρώ/άτομο, δεύτερη περίοδος 15-25/7, 900 ευρώ/άτομο.

5. Η φύση γιορτάζει στην Καβάλα

Wood, water, wild σημαίνουν τα αρχικά του διήμερου φεστιβάλ που διοργανώνεται φέτος για 10η χρονιά στην Παλιά Καβάλα, στις 16 και 17 Ιουνίου. Και είναι στ’ αλήθεια εντυπωσιακό το πόσες δράσεις και δραστηριότητες «χωράνε» μέσα στο φαράγγι της Παλιάς Καβάλας, με τα δύο διαμορφωμένα μονοπάτια, τον καταρράκτη, τη λιμνούλα και τον αναστηλωμένο νερόμυλο, όπου υπάρχει και ειδικός χώρος για camping. Κρατήστε σημειώσεις: Αναρρίχηση, τοξοβολία, πεζοπορίες, paintball, yoga κ.ά. πλαισιώνονται από αγώνες ορεινού τρεξίματος και ποδηλασίας, συναυλίες και πάρτι, εκθέσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, bazaars, αλλά και εργαστήρια – από γευσιγνωσίες μέχρι το βιωματικό «πράσινο εργαστήρι» για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. — Ο. Χ. || www.woodwaterwild.gr, τηλ. 6945-523061, είσοδος δωρεάν. Οι συναυλίες και αρκετές δράσεις είναι επίσης δωρεάν – το φεστιβάλ στηρίζεται στον εθελοντισμό και στη διασυλλογικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω εξόδων κίνησης ή υλικών (π.χ. ιππασία, paintball), υπάρχει συμβολικό κόστος (π.χ. 3 ευρώ).

6. Υπερ-οξυγόνωση στη Στενή Ευβοίας

Από το παράθυρο του αυτοκινήτου βλέπετε τις καστανιές του αισθητικού δάσους Στενής να εναλλάσσονται με τα πλατάνια του Στενιώτικου ρέματος και ψηλότερα να δίνουν τη θέση τους στα έλατα, με φόντο απ’ τη μια τα αλπικά τοπία της Δίρφης κι απ’ την άλλη τον Ευβοϊκό κόλπο. Σε μια διαδρομή μόλις 7 χλμ. από τη Στενή έως το διάσελο της Δίρφης (1.000 μ. υψόμετρο), από όπου ξεκινά ο χωματόδρομος (2-3 χλμ.) για το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου», η φύση προλαβαίνει να… δώσει τα ρέστα της. Σε όλη αυτή την περιοχή μπορείτε επίσης να πεζοπορήσετε στα σηματοδοτημένα δασικά μονοπάτια, να ανεβείτε στην κορυφή Δέλφι (ορειβατική, απαιτητική διαδρομή), να κάνετε αναρρίχηση στον βράχο Καραούλι, mountain bike και enduro στους δασικούς δρόμους ή απλώς… πικνίκ δίπλα στο ποτάμι. — Ο. Χ.

Εξερευνήστε την άγρια πλευρά της Αντιπάρου με καγιάκ

7. Με καγιάκ στην άγρια Αντίπαρο

Θα διηγείστε για καιρό την ημέρα που, κάνοντας κουπί στη νοτιοδυτική πλευρά της Αντιπάρου, ανακαλύψατε ένα ηφαιστειογενές τοπίο με λευκά πετρώματα, σπηλιές και φυσικές αψίδες-βράχους που «ξεφυτρώνουν» μέσα από τα βαθυγάλανα νερά. Ετοιμαστείτε για απρόσμενες συναντήσεις με φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. Στο νησάκι Δεσποτικό θα τραβήξετε τα καγιάκ στη στεριά, για πικνίκ και επίσκεψη στον ναό του Απόλλωνα. — Α. ΤΖ.
|| www.seakayakparos.com, τηλ. 6977-206541, 80 ευρώ/άτομο, διάρκεια: 7 ώρες. Σημείο συνάντησης με τους διοργανωτές στην Πάρο ή στην Αντίπαρο.

8. Στα μονοπάτια της Ύδρας

Την Ύδρα θα την αγαπήσετε εκ των πραγμάτων περπατώντας την, καθώς αυτοκίνητα και μηχανάκια απαγορεύονται ρητά. Πλέον, χάρη στα πολύ καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια της, μπορείτε να την κατακτήσετε ολόκληρη με τα πόδια. Ξεκινήστε με τη Διαδρομή 1, που έχει ως αφετηρία το Ρολόι στο λιμάνι. Περνάει από τον Προφήτη Ηλία με την απίθανη πανοραμική θέα, φτάνει έως την κορυφή Έρως, συνεχίζει στα νοτιοδυτικά και καταλήγει σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού στα βόρεια, το Μπίστι, με τα πεντακάθαρα νερά, τα πεύκα να φτάνουν στην αμμουδιά και το ασίγαστο τραγούδι απ’ τα τζιτζίκια. — Β. Κ.
|| Για περισσότερες διαδρομές: www.hydratrails.gr

Πάρτε τη σανίδα σας και δοκιμάστε να κάνετε sandboard στους αμμόλοφους της Λήμνου. (Φωτογραφία: © ΜΥΡΤΩ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)

9. Sandsurfing στη Λήμνο

Βεδουίνοι στη Λήμνο θα αισθανθείτε διασχίζοντας τη «μίνι έρημο» στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων με χρυσαφένιους αμμόλοφους και ελάχιστη βλάστηση. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα η άμμος δεν καίει και μπορείτε να περπατήσετε με γυμνά πόδια στις αμμοθίνες – οι λάτρεις του snowboard έρχονται συχνά με σανίδες και κάνουν sandboard στις πλαγιές. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε είναι οδηγώντας. Ακολουθήστε τις πινακίδες από το χωριό Κατάλακκο (απέχει 4,8 χλμ.) και μετά το παιχνίδι στους αμμόλοφους ξεπλυθείτε με μια βουτιά στην κοντινή παραλία Γομάτι (απέχει 2,4 χλμ.). — Α. ΤΖ.

10. Στις πισίνες των Ολύμπιων θεών

Από την τοποθεσία Πριόνια του Ολύμπου (αν δεν είστε έμπειροι πεζοπόροι, φτάνετε εκεί με αυτοκίνητο), όπως αναφέρουν στο kathimerini.gr οι δημοσιογράφοι Μαρία Κοραχάη, Όλγα Χαραμή, Αλεξάνδρα Τζαβέλλα, Αλεξάνδρα Μανδράκου, Ελευθερία Αλαβάνου, Βασιλική Κεράστα, θα χαθείτε στη δροσιά και στην υγρασία του δάσους κατηφορίζοντας το σκιερό μονοπάτι Ε4. Περίπου 2 χλμ. μετά, θα σας αποκαλυφθεί ένα σκηνικό παραμυθιού με καταρράκτες που δημιουργούν φυσικές πισίνες. Τα παγωμένα νερά πηγάζουν από τον ποταμό Ενιπέα –ο μύθος λέει ότι εκεί λουζόταν η πανέμορφη Λητώ– κι αν είστε τολμηροί, κάντε μια βουτιά, αλλιώς γεμίστε με κρύο νερό το παγούρι σας. Αν συνεχίσετε την κατάβαση έως το Λιτόχωρο (τοποθεσία Μύλοι), υπολογίστε ότι η πεζοπορία διαρκεί 5 ώρες. — Α. ΤΖ.

11. Φωτοπεριήγηση στο Ζαγόρι

Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Βασιλάκης προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο να απολαύσετε τη φύση του όρους Τύμφη: φωτογραφίζοντάς τη για 4 μέρες μακριά από τον πολιτισμό και κάθε είδους τεχνολογία. Το σεμινάριο διαρκεί από 1 έως 4 Ιουνίου και το ραντεβού δίνεται στο Μικρό Πάπιγκο. Η πεζοπορική διαδρομή 6 χλμ. έως το καταφύγιο της Αστράκας (1.950 μ. υψόμετρο), όπου θα γίνουν τα μαθήματα και οι τρεις διανυκτερεύσεις, είναι εύκολη, διασχίζει δάσος και αλπικό πεδίο. Οι μέρες κυλούν με πεζοπορία και φωτογράφιση στα αλπικά λιβάδια και στις δρακόλιμνες της Τύμφης και οι νύχτες στο καταφύγιο με… φωτοσυζητήσεις. — O. X.
|| Στο facebook: Konstantinos Vasilakis Photography, info@konstantinosvasilakis.com, έξοδα διδασκαλίας: 120 ευρώ/άτομο. Διαμονή: 13 ευρώ/άτομο.

12. Υδροποδήλατο στη λίμνη Πλαστήρα

Νύχτα, καταμεσής της λίμνης Πλαστήρα, με την αυγουστιάτικη πανσέληνο να υψώνεται πάνω από τα βουνά: να μια εναλλακτική εμπειρία που δεν έχετε συχνά την ευκαιρία να ζήσετε. Το υδροποδήλατο ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, μια και δεν απαιτεί καμία τεχνική γνώση και προσφέρει γαλήνη, αφού κανένας ήχος μηχανής δεν διαταράσσει την ησυχία. Τη μέρα μπορείτε να πλεύσετε κατά βούληση ή σε οργανωμένη εκδρομή. — Ο. Χ.
|| www.tavropos.com, τηλ. 24410-92552, 6977-740066, 10 ευρώ/άτομο, παιδιά σε ειδικό κάθισμα ή διπλό ποδήλατο δωρεάν. Πανσέληνος: 15 ευρώ/άτομο, με κρασί και εδέσματα γύρω από τη φωτιά.

Οι Κολυμπήθρες στο Ζαγόρι προσφέρονται για αναζωογονητικές βουτιές. (Φωτογραφίες: © ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

13. Στις Κολυμπήθρες σταμάτησε ο χρόνος

Σε όλο το Ζαγόρι έρχεστε σε απόλυτη επαφή με τη φύση, αλλά στις Κολυμπήθρες βρίσκεστε απομονωμένος σ’ ένα πέτρινο μικρό φαράγγι στο οποίο ο χρόνος κι ο άνεμος έχουν περίτεχνα σμιλεύσει απαλά κυκλικά σχήματα. Χωρίς σήμα στο κινητό, με την ηχώ της φωνής σας να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και το τοπίο όλο και πιο καθηλωτικό όσο βαδίζετε πιο μέσα. Συναντάτε πεζοπόρους απ’ όλο τον κόσμο και τέτοια εποχή, που οι βάθρες είναι γεμάτες και η θερμοκρασία του νερού επιτρεπτή, μπορείτε κάλλιστα να κολυμπήσετε. — Β. Κ.
|| Mπορεί κανείς να πάει μόνος του, αλλά για όποιον χρειάζεται καθοδήγηση, υπάρχει η δυνατότητα και οργανωμένων εξορμήσεων. Για πληροφορίες: www.alpinezone.gr και www.trekking.gr.

Περπατώντας στο μονοπάτι Κίρρας – Δελφών. (Φωτογραφία: © ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ)

14. Tα αρχαία μονοπάτια των Δελφών

Εκτός από τον μαγικό πάντα περίπατο στους αρχαιολογικούς τους χώρους και μέχρι το Αρχαίο Στάδιο, οι Δελφοί υπόσχονται απίθανες πεζοπορίες. Είτε ακολουθήσει κάποιος το αρχαίο μονοπάτι Δελφών – Κίρρας είτε αυτό που ξεκινάει από το Σπίτι του Σικελιανού προς το Κωρύκειο Άντρο, το τοπίο είναι πλούσιο σε εναλλαγές και η θέα υπέροχη, ιδιαίτερα τα απογεύματα – συχνά δεσμίδες φωτός κάνουν την εμφάνισή τους, «γράφοντας» όμορφα πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο και θυμίζοντας γιατί το Ιερό του Απόλλωνα, θεού του φωτός, χτίστηκε σ’ αυτά τα μέρη. — Β. Κ. || www.trekking.gr, τηλ. 6981-114041, ενδεικτική τιμή 20-35 ευρώ/άτομο ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων και το αν συμπεριλαμβάνεται επιστροφή με όχημα.

Το Λεωνίδιο εξελίσσεται σε δημοφιλή αναρριχητικό προορισμό. (Φωτογραφία: © ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ)

15. Αναρρίχηση στο Λεωνίδιο

«Αναρριχητική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου» αποκαλούν το Λεωνίδιο Αρκαδίας οι γνώστες του είδους και πράγματι είναι από τους πλέον ανερχόμενους αναρριχητικούς προορισμούς της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί μάλιστα ένα πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί αφορμή για να το επισκεφθούν δεκάδες Έλληνες και ξένοι αθλητές (από Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική). Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε περισσότερες από 1.000 αναρριχητικές διαδρομές διαφορετικού βαθμού δυσκολίας – μόνο στον τομέα του Κοκκινόβραχου υπάρχουν 169, στο τομέα Mars 35, στο πεδίο Twin Caves 38 κ.ο.κ. — Ε. Α. || climbinleonidio.com. Το επόμενο Φεστιβάλ Αναρρίχησης έχει προγραμματιστεί για την 1 έως 4 Νοεμβρίου 2018.

16. Πικνίκ με πυγολαμπίδες

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπάρχουν βραδιές που το πλατανόδασος στους πρόποδες του όρους Πάικο, στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς, αναβοσβήνει. Το ονειρικό θέαμα οφείλεται στις πυγολαμπίδες, οι οποίες μέσω της αναλαμπής αναζητούν το ταίρι ή τη λεία τους. Μπορείτε να γίνετε θεατές του εντυπωσιακού φαινομένου, κάνοντας νυχτερινό πικνίκ στα ξύλινα τραπεζάκια στην τοποθεσία «Δύο ποτάμια» με τα πλατάνια και τις δρυς, την ώρα που η φύση φωσφορίζει. — Α. ΤΖ. || Το πικνίκ διοργανώνεται κάθε Σ/Κ του Μαΐου και του Ιουνίου από τον ξενώνα Δημοσθένης, www.dimosthenis.gr, τηλ. 23430-41302. Τιμή: 12 ευρώ, παιδιά άνω των 6 ετών 6 ευρώ.

17. Ορεινά σπορ στα Τζουμέρκα

Άγρια και εντυπωσιακά, τα Τζουμέρκα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας για να γνωρίσει κανείς τη φύση. Κοντά στο χωριό Άγναντα βρίσκεται το Tzoumerka Activities Center, ένα κέντρο που εστιάζει στον αθλητισμό και στο παιχνίδι κι έχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου μπορείτε να κάνετε από τοξοβολία μέχρι σκυταλοδρομία. Κατόπιν συνεννόησης, το κέντρο διοργανώνει και εξωτερικές φυσιολατρικές δράσεις. Επικοινωνήστε με τον Γιάννη Θεοχαρόπουλο, καθηγητή φυσικής αγωγής και οδηγό βουνού πιστοποιημένο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης, για να κανονίσετε την εξόρμησή σας: ορεινή πεζοπορία στο δάσος (σε χαμηλό υψόμετρο, έως 1.400 μ.), ορειβασία με αναβάσεις σε κορυφές των Τζουμέρκων, ποδηλασία βουνού (σε χωμάτινες διαδρομές) ή αναρρίχηση σε βράχια. Aν θέλετε, έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προσωπικό σας πακέτο ή να επιλέξετε ένα από τα προτεινόμενα (π.χ. μία ώρα πεζοπορία στο δάσος, lunch pack, αναρρίχηση στην εσωτερική πίστα, τοξοβολία, flying fox, sauna, καφές). — Ε. Α. || Tηλ. 6947-634197, tac.com.gr. Ορεινή πεζοπορία από 20 ευρώ/άτομο, ορειβασία από 30 ευρώ/άτομο, ποδηλασία σε χωμάτινες διαδρομές από 25 ευρώ/άτομο, αναρρίχηση 45 ευρώ/άτομο.

18. Το πιο μακρύ φαράγγι

Μυρμήγκι νιώθεις περπατώντας ανάμεσα στους θεόρατους βράχους που «πλησιάζουν» ο ένας τον άλλο, δεξιά κι αριστερά σου, όσο κατευθύνεσαι βαθύτερα σε ένα απ’ τα μακρύτερα φαράγγια της Ευρώπης, μήκους 13 χλμ. Το στενότερο σημείο είναι αυτό στις Πόρτες, που έχει πλάτος μόλις 3 μ. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη και θα χρειαστείτε γύρω στις 6 ώρες, μαζί με τις στάσεις, για να την ολοκληρώσετε. Θα ξεκουράζεστε ξεδιψώντας από πηγές κάτω από πλατάνια ή κυπαρίσσια και πεύκα, μπορεί να δείτε κρητικούς αίγαγρους και θα θαυμάσετε το εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του 1960 χωριό Σαμαριά. — M. K. || Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, www.samaria.gr, τηλ. 28210-45570, είσοδος 5 ευρώ/άτομο, ανοιχτά καθημερινά 06.00-16.00, μετά τις 16.00 μόνο για όσους θέλουν να διασχίσουν τα 2 πρώτα χλμ.

19. Φωτογραφίζοντας τα πουλιά της Λέσβου

Την άνοιξη θα τα δείτε να φλερτάρουν, τον Αύγουστο να ταΐζουν τα μικρά τους και τον Σεπτέμβρη να μεταναστεύουν. Στη Λέσβο εντοπίζονται πάνω από 300 είδη πουλιών. Πέρα απ’ τα σπάνια τοπία για ορνιθοπαρατήρηση, όπως οι φημισμένες αλυκές Καλλονής, το νησί συνδυάζει όλες τις χαρές των διακοπών: ουζάκι δίπλα στη θάλασσα, ανόθευτες παραλίες και κουκλίστικα χωριά. Κλείστε την εκδρομή σας για birdwatching από το Birding in Greece, που προσφέρει tailor-made πακέτα εξορμήσεων συνοδεία έμπειρου φωτογράφου άγριας ζωής. — M. K. || www.birdingingreece.gr, 80 -150 ευρώ/άτομο την ημέρα (για μικρά γκρουπ).

20. Με τον οδοντωτό στον Χελμό

Εδώ δεν έχει σημασία τόσο ο προορισμός όσο το ίδιο το ταξίδι. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα, σε μια θεαματική διαδρομή 22,4 χλμ. κατά μήκος του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, περνά μέσα από πλατάνια, έλατα και στοές λαξεμένες στον βράχο, διασχίζει στενά γεφυράκια και έχει ενσωματωθεί τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που είναι λες και υπήρχε εκεί από πάντα. Όσο η κλίση του εδάφους αυξάνεται, το ιστορικό τρενάκι «γαντζώνεται» με τα δόντια του στις ράγες για να σκαρφαλώσει. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1 ώρα. — Α. Μ. || www.trainose.gr, 9,5 ευρώ/άτομο (απλή μετάβαση Διακοφτό-Καλάβρυτα, 1 ώρα και 10 λεπτά).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top