skip to Main Content

Ίος: Το νησί με την κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική – Ατελείωτες βόλτες στα σοκάκια, ο τάφος του Ομήρου, τα κρυστάλλινα νερά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η «Νιός» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι είναι ένα απίστευτα γραφικό νησί, κατάλευκο με μπλε λεπτομέρειες που μοιάζει να είναι χτισμένο πάνω σε έναν λόφο.

 

H φήμη της Ίου ξεπερνάει τα λόγια, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για τις μοναδικές ομορφιές του νησιού! 

Επιμέλεια: Ανίσα Νταούτι

 

Οι παραλίες και τα σοκάκια της Χώρας της, είναι ότι πρέπει για να διασκεδάσετε στο πιο κεφάτο πάρτι των Κυκλάδων. 


Μουσική στη διαπασών, χαρούμενες φωνές, όλου του κόσμου οι γλώσσες, σφηνάκια και ατελείωτος χορός! Ένας μικρός παράδεισος που θα σε κάνει να τον αγαπήσεις και να ξανάρθεις.

 

Ας πάμε όμως να γνωρίσουμε όλες τις ομορφιές του νησιού αναλυτικά:

Η Παναγιά η Γκρεμνιώτισσα. Η θέα από εκεί είναι πανοραμική. Όλο το χωριό χυμένο στα πόδια της μπροστά. Δεξιά το λιμάνι, αριστερά οι ανεμόμυλοι, και απέναντι τα γειτονικά νησιά Σίκινος και Σαντορίνη. Όταν ο καιρός μάλιστα το επιτρέπει, μακριά στο βάθος ξεχωρίζει η Κρήτη.

 

Η εκκλησία της Γκρεμνιώτισσας είναι βυζαντινής αρχιτεκτονικής και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση τη Θεοτόκου. Η παράδοση μας εξηγεί γιατί οι Νιώτες έχτισαν την εκκλησία στα απόκρημνα βράχια της κορυφής του λόφου:

 

Η εικόνα της Παναγίας με το Χριστό που βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία, βρέθηκε κάποτε στον όρμο του Μυλοπότα μέσα σε βράχια και φωτισμένη από ένα καντήλι. Οι κάτοικοι του νησιού που τη βρήκαν, τη μετέφεραν στον ενοριακό ναό του Τιμίου Σταυρού.

 

Ως εκ θαύματος όμως, η εικόνα μεταφερόταν τη νύχτα στο σημείο που σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία της Γκρεμνιώτισσας.

 

Έτσι οι κάτοικοι κατάλαβαν πως πρέπει να χτίσουν μια νέα εκκλησία προς τιμήν της εικόνας, πράγμα που έκαναν.

 

Από το λιμάνι ανεβαίνει κανείς στη Χώρα είτε με τα λεωφορεία που κάνουν στάση μπροστά από την προτομή του Ομήρου, είτε ακολουθώντας το παραδοσιακό πλακόστρωτο μονοπάτι.

Φτάνοντας στο χωριό ο επισκέπτης συναντά τα απομεινάρια του αρχαίου τείχους που προφύλασσε τον κύριο οικισμό του νησιού, στα παλαιότερα χρόνια, και στη συνέχεια την εκκλησία του Ευαγγελισμού (Μητρόπολη) και την είσοδο της Χώρας, μια από τις πιο όμορφες και χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες.


Η κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική
 δεσπόζει σε όλα τα κτίσματα του χωριού. Τοίχοι με μεγάλο πάχος, φτιαγμένοι από πέτρα με σκοπό την προστασία από ζέστη και κρύο.

 

Το κατάλευκο των σπιτιών αντανακλά τον ήλιο, προσφέροντας νησιώτικη δροσιά. Ανάμεσα στα πιο παλιά σπίτια υπάρχουν πολλά μικρά εκκλησάκια και βεβαίως στη Χώρα υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εμπορικά μαγαζιά, καφενεία, μπαράκια και κάθε τι άλλο για ξεκούραστη… άνετη και διασκεδαστική διαμονή.

 

Στο τελείωμα της Χώρας, βρισκόμαστε στην περιοχή των Ανεμόμυλων(12 στον αριθμό) που πριν από αρκετά χρόνια αποτελούσαν στοιχείο της παραγωγικής δύναμης του νησιού, και τώρα αξιοθέατο για τον επισκέπτη. Ανηφορίζοντας κι άλλο, φτάνουμε στα Τσουκαλαριά όπου βρίσκεται ένα διαμάντι του νησιού.

 

Το πετρο-μαρμαρόκτιστο ανοικτό θέατρο Οδυσσέας Ελύτης (1.000 θέσεων), κτισμένο στο μπαλκόνι του Αιγαίου μια από τις αγαπημένες μεριές του μεγάλου μας ποιητή, με καταπληκτική θέα στον κόλπο του Μυλοπότα αλλά και στη μεγαλοπρέπεια όλου του Αιγαίου.

Μυλοπότας
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Μυλοπότας απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα. Ο κεντρικός δρόμος ξεκινά από το λιμάνι, περνά από την πρωτεύουσα και καταλήγει στην ονειρεμένη παραλία του. Είναι μια από τις διασημότερες και κοσμικότερες παραλίες του νησιού. Έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία.

 

Είναι μια άρτια οργανωμένη πλαζ, στην οποία οι λουόμενοι μπορούν να απολαύσουν όλες τις ανέσεις και να εξασκηθούν στα θαλάσσια σπορ.Στην παραλία λειτουργεί σχολή windsurfing και καταδύσεων.

 

Οι έμπειροι εκπαιδευτές τους είναι στη διάθεσή σας. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι η χρυσή αμμουδιά της και τα πεντακάθαρα νερά της.Θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου. Αν το κολύμπι σας ανοίξει την όρεξη κοντά στη παραλία λειτουργούν ταβέρνες.

Λιμάνι

Τα πλοία που φτάνουν στο νησί, καλωσορίζει πρώτο το πανέμορφο, κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης(17ουαιώνα), που είναι χτισμένο δεξιά στην είσοδο του λιμανιού. Ο επισκέπτης πλέον θαυμάζει από κοντά τη γαλήνη, τη γραφικότητα και την ηρεμία που χαρακτηρίζει το ξακουστό, για την ασφάλεια λόγω μορφολογίας, λιμάνι της Ίου.

 

Το λιμάνι είναι ο παράδεισος του επισκέπτη, παντού πληροφορίες! Για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις παραλίες, το οδικό δίκτυο, τη διασκέδαση, τη συγκοινωνία… Τα καλά οργανωμένα τουριστικά πρακτορεία αλλά και οι φιλόξενοι ντόπιοι, είναι πάντα πρόθυμοι να ενημερώνουν και να βοηθούν τους επισκέπτες.

 

Στον Γιαλό (όπως αλλιώς ονομάζεται από τους ντόπιους το λιμάνι) μπορεί κανείς να βρει σχεδόν τα πάντα! Super markets, καταστήματα με ρούχα και souvenirs, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα μηχανάκια και αυτοκίνητα. Στο Γιαλό βρίσκεται επίσης και το νεόκτιστο Κέντρο Υγείας.

 

Στην μικρή παραλία του λιμανιού ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα με θέα τα πλοία και τα καΐκια που μπαινοβγαίνουν από το λιμάνι, ή μπορεί να κάνει θαλάσσια σπορ. Υπάρχει άλλη μία επιλογή για κολύμπι κοντά στο λιμάνι.  

 

 

Μαγγανάρι

Το Μαγγανάρι βρίσκεται στο Νότιο άκρο του νησιού και συνδέεται με την Χώρα και το λιμάνι με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η διαδρομή έως εκεί είναι μια πραγματική απόλαυση γιατί ο δρόμος διασχίζει το νησί εσωτερικά και φτάνει σχεδόν ως το ψηλότερο σημείο, στα 500 περίπου μέτρα.

 

Τα σχήματα των βράχων είναι εντυπωσιακά και προς το τέλος, ο επισκέπτης ανταμείβεται με την θέα, από ψηλά, των τριών συνεχόμενων παραλιών του Μαγγαναριού. Το τοπίο εδώ είναι εξωτικό. Η παραλία είναι αμμώδης. Διαθέτει εστιατόρια, θαλάσσια σπορ και πρωτόγονη αίσθηση ελευθερίας.

Αγία Θεοδότη

Η παραλία στην Αγία Θεοδότη είναι μία απέραντη αμμουδιά όπου χάνεται το μάτι σου. Κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, ομπρέλες, ξαπλώστρες και μία λεπτή άμμος, σας προτρέπουν να απολαύσετε την παραλία της για ώρες. Στην Αγία Θεοδότη θα βρείτε μια ταβέρνα λίγο πριν φτάσετε στην παραλία, αλλά και ένα cafe, που σας προσφέρει μια πανοραμική άποψη της παραλίας.

 

 

Ψάθη

Η παραλία στην Ψάθη είναι μία ιδιαίτερη παραλία, με κατά μεγάλο μέρος της από βότσαλο. Όπως και σε όλες τις, παραλίες της Ίου θα βρείτε κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά για το μπάνιο σας. Λόγω της θέσης της (ΒΑ) προσφέρεται και για Windsurfing. Στην Ψάθη θα βρείτε μια ταβέρνα λίγο πριν φτάσετε στην παραλία.

 

 

Παραλίες

Η Ίος διαθέτει 87 χιλιόμετρα ακτογραμμής, εκ των οποίων 32 χιλιόμετρα αμμουδιών. Αξίζει να αναφερθούμε στην απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά του Μυλοπότα με την καταγάλανη θάλασσα, αλλά και με κάθε είδους άνεση (θαλάσσια σπορ, φαγητό, μετακίνηση καταλύματα).

 

Τις εντυπώσεις κερδίζει και η παραλία του Μαγγαναριού με μία καταπληκτική αλληλουχία πέντε κολπίσκων – παραλίων με χρυσή άμμο και πάνω από όλα κρυστάλλινα νερά. Η μαγική αυτή τοποθεσία αξίζει την επίσκεψη σας, ώστε να ξαναζήσετε σκηνές από το «Απέραντο Γαλάζιο» στο τόπο που γυρίστηκαν.

 

Στα ανατολικά του νησιού συναντάμε την παραλία του Καλάμου. Πολύ ήσυχη και με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για υποβρύχια αναζήτηση. Δίπλα στην παραλία του Καλάμου υπάρχουν οι απομονωμένες παραλίες του Παππά και των Πλακών.

 

Πολλές άλλες παραλίες όπως το Καμπάκι, ο Πλακωτός, το Πεταλίδι, το Νεράκι, τα Διαμούδια, το Σαπουνόχωμα, το Κλήμα, το Πικρί Νερό, η Τζαμαρία, προσφέρουν πολλές δυνατότητες για εκδρομές και μοναδικές εμπειρίες. 

 

Κοντά στον Όρμο, μέσω μιας όμορφης πεζοπορικής διαδρομής μπορείτε να φτάσετε στην παραλία Βαλμά και πλησίον της Χώρας στην παραλία Κολιτσάνοι. Η απόλαυση ολοκληρώνεται με μια βουτιά στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος της Κουμπάρας. 

 

Στα πρασινογάλανα νερά της Αγίας Θεοδότης και στην άγρια ομορφιά της Ψάθη μπορείτε να απολαύσετε με ησυχία, τον ήλιο και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Τα κύματα της Ψάθης προσφέρουν στους λάτρεις του σέρφινγκκαταπληκτικές στιγμές θαλάσσιας εκτόνωσης.

 

Όλες αυτές οι παραλίες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα, υπάρχουν καιπολλές απομονωμένες παραλίες που μπορείτε να προσεγγίσετε μέσω θαλάσσης. Ενημερωθείτε για τις θαλασσινές εκδρομές που πραγματοποιούνται καθημερινά με καραβάκια από το Λιμάνι της Ίου και απολαύστε μικρές βόλτες στο νησί, όπως για παράδειγμα μέχρι το Μαγγανάρι ή μέχρι το Πικρί Νερό.

Στην Ίο έχουν απονεμηθεί τέσσερις γαλάζιες σημαίες (ενώ στα 24 νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν μόνο 22 γαλάζιες σημαίες), για να μπορούν οι λάτρεις της θάλασσας να απολαύσουν τις χρυσαφένιες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά του νησιού μας με ασφάλεια.

 

Η γαλάζια σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας που απονέμετε όταν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια που σχετίζονται με την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την περιβαλλοντική πληροφόρηση, την περιβαλλοντική διαχείριση, την ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.

 

Στις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού σας περιμένουν απίθανα θαλάσσια σπορ, όπως κανό, ιστιοσανίδα, ποδήλατο, tubes, θαλάσσιο σκι κ.α. Λειτουργεί ακόμα σχολή καταδύσεων και ενοικιάζεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός. Ο πλούσιος βυθός του νησιού μπορεί να σας μυήσει στις μαγευτικές ομορφιές του και περιμένει να τον εξερευνήσετε.

 

 

Αξιοθέατα

  • Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης (17ου αιώνα) που είναι χτισμένο δεξιά στην είσοδο του λιμανιού.
  • Ο τάφος του Ομήρου στο Πλακωτό.
  • Απομεινάρεια αρχαίου υδραγωγείου στο Πλακωτό.
  • H εκκλησία του Αη Γιώργη στο Γιαλό.
  • Η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα στη Χώρα.  Η εκκλησία της Γκρεμιώτισσας είναι βυζαντινής αρχιτεκτονικής και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση τη Θεοτόκου.
  • Η Παναγία η Καθολική.
  • Η εκκλησία του Ευαγγελισμού (Μητρόπολη).
  • Ερείπια βυζαντινού κάστρου στο Παλιόκαστρο.
  • Ο Ψαθόπυργος στη θέση Πλακωτό.
  • Ο Άγιος Ιωάννης στον Κάλαμο.
  • Ο Άγιος Ιωάννης στον Πύργο χτισμένος στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα.
  • Η Αγία Αικατερίνη όπου βρίσκονται υπολλείματα Βυζαντινού ναού και ερείπια αρχαίου Ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα.
  • Η περιοχή των Ανεμόμυλων (12 στον αριθμό).
  • Το πετρο-μαρμαρόκτιστο ανοικτό θέατρο “Οδυσσέας Ελύτης”, 1000 θέσεων.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
  • Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στους Κολιτσάνους.

 

Εκδηλώσεις

  • Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου, στο Μοναστήρι του Πύργου.
  • Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη, στις 29 Αυγούστου, στην Ψάθη και στον Κάλαμο ταυτόχρονα
  • Το πανηγύρι της Γέννησης της Θεοτόκου, στις 7-8 Σεπτέμβρη, στην Αγία Θεοδότη και στο Παλιόκαστρο
  • Το πανηγύρι της  Παναγίας της Γκρεμιώτισσας στις 15 Αυγούστου, στην Χώρα.
  • Το πανηγύρι της Μερσινιάς στις 21 Αυγούστου, προς τιμή της Θεοτόκου
  • Το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου στα Βουρλιδάκια, που τελείται κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου
  • Το πανηγύρι του Αγ. Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, στην Κουμπάρα.
  • Τα «Ομήρεια», κάθε Μάιο, είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της UNESCO προς τιμήν του επικού ποιητή Ομήρου.

 

Εκκλησιαστικά
Σήμερα η Ίος υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και ειδικότερα στην αρχιερατική περιφέρεια Θήρας. Το νησί είναι γνωστό για τις πολυάριθμες εκκλησίες του.

Λέγεται μάλιστα ότι έχει 365 εκκλησίες και εκκλησάκια. Η πιο γνωστή είναι η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, η οποία δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της Χώρας. Αξίζει να ανεβείτε εκεί πάνω,αφού η θέα θα σας αποζημιώσει!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 12/4/2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top