skip to Main Content

Τάφος του Ομήρου: Στο φυσικό μπαλκόνι της Ίου, αναπαύεται ο κορυφαίος παγκόσμιος ποιητής μας

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα, καλή παρέα και καλοκαιρινός ήλιος, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό για τις ιδανικές διακοπές. Αν σε όλα αυτά δε, προσθέσεις και στοίχεια που συνδέονται με τον ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία μας τότε έχεις πετύχει διάνα! Φαντάσου τώρα να είσαι διακοπές στην πανέμορφη Ίο με τις μοναδικές παραλίες και τα υπέροχα, γραφικά σοκάκια. Εκτός από τις βουτιές στη θάλασσα, τις βόλτες στις στοές και στις πλατείες του νησιού και στα καλόγουστα μαγαζάκια, το καφέ ή το φαγητό στα εστιατόρια με την ευθεντική ελληνική κουζίνα, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στο πρόγραμμά σου μία περιήγηση στα μοναδικά αξιοθέατα του νησιού, αν θέλεις να έχεις μία ολοκληρωμένη εμπειρία και να γνωρίσεις βαθιά την Ίο.

Ένα από αυτά λοιπόν τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς είναι και ο Τάφος του Ομήρου. Βρίσκεται στο λόφο του Ψαθόπυργου, στην βόρεια Ίο πάνω από τον όρμο Πλακωτό. Η ταφή του Ομήρου στο νησί επιβεβαιώνεται από αρχαίους ιστορικούς όπως ο Ηρόδοτος, ο Παυσανίας, ο Στράβωνας και ο Αλκαίος. Σύμφωνα με τα κείμενα ο Όμηρος σταμάτησε στην Ίο, στο ταξίδι του για τη Σάμο, αλλά δυστυχώς πέθανε στο νησί από τη λύπη του που δε κατάφερε να λύσει ένα αίνιγμα που του έθεσαν οι κάτοικοι.

Τη σχέση του Ομήρου με την Ίο επιβεβαιώνουν επίσης και τα τοπικά νομίσματα που έχουν στην μια τους όψη τη μορφή του (3ος & 2ος αι. π. Χ. ). Κατά συνέπεια τα ευρήματα στον όρμο του Πλακωτού, που βρέθηκαν το 1175, αποδόθηκαν στον τάφο του Ομήρου.

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου προσφέρει μοναδική θέα. Θα πάτε από σηματοδοτημένο μονοπάτι σε μία διαδρομή των 10’ και στη πορεία θα βρείτε ένα στεγασμένο κιόσκι για ξεκούραση και ενατένιση. Γύρω υπάρχουν πέτρινα κτίσματα των κτηνοτρόφων. Κοντά στον τάφο του Ομήρου βρίσκεται ο ερειπωμένος οικισμός του Πλακωτού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σχέση του Ομήρου με το νησί αποδεικνύεται και από παραστάσεις σε νομίσματα της Ίου του 3ου και 4ου αι. π.Χ. Ο θρύλος, πάντως, λέει ότι πέθανε από τη στενοχώρια του, μην καταφέρνοντας να λύσει έναν γρίφο που του έθεσαν οι ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού, στο βόρειο άκρο της Ίου. Σ΄ αυτή την περιοχή τα ερείπια ενός ελληνιστικού πύργου έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των Ιητών ως «ο τάφος του Ομήρου».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top