skip to Main Content

Ταξίδι στα μοναδικά σοκάκια & τα χωριά της Τήνου- Με ξεναγό τη Ντίνα Νικολάου

Πίσω από την τουριστική βιτρίνα του νησιού βρίσκεται η ενδοχώρα, το βόρειο τμήμα του νησιού με πανέμορφα χωριά που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις κυκλαδίτικες γεύσεις.
Το συνεργείο της εκπομπής «Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΝΑ» και η  Ντίνα Νικολάου  βρέθηκαν στην Τήνο για γυρίσματα και απόλαυσαν την ενδοχώρα και τα καλούδια της, γνώρισαν τους ανθρώπους της, μαγείρεψαν μαζί τους, μοιράστηκαν το ίδιο τραπέζι και αγναντέψαν την ίδια θάλασσα.

ΒΩΛΑΞ
Ένα από τα πιο αξιοπερίεργα τοπία στην Ελλάδα είναι το εκπληκτικό τοπίο του Βωλάξ. Ένα μικρό οροπέδιο διάσπαρτο με τεράστιους λείους γρανιτόλιθους.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι εξαιρετικοί καλαθοπλέκτες που διατηρούν ζωντανή τη τέχνη τους. Το θέαμα των καλαθοπλεκτών στις αυλές των σπιτιών τους με τα καλάθια τους και τα καλάμια τους είναι γραφικό και μοναδικό.

Στο Βωλάξ μαγείρεψε με την ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΔΕΛΑΤΟΛΑ-ΦΩΣΚΟΛΟΥ μια καταπληκτική μαγείρισσα, ερευνήτρια της παραδοσιακής κυκλαδίτικης μαγειρικής και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής.

Η Νικολέτα μαγείρεψε εξαιρετικά ντοματάκια γεμιστά με τηνιακό τυρί και φρυγανιά.

ΠΥΡΓΟΣ
Το χωριό Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό μετά την χώρα. Ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι, χωριό λατόμων με μεγάλη παράδοση στη μαρμαρογλυπτική. Ανέδειξε μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δ. Φιλιππότης, ο Γ.Βιτάλης. Στον Πύργο γεννήθηκαν ακόμη ο ζωγράφος Ν. Λύτρας και ο συνθέτης Ν. Σκαλκώτας.

Στην πλατεία του χωριού η Κατερίνα έφτιαξε «τσιμπιτές», ένα ωραίο γλυκάκι, σαν αμυγδαλωτό.

ΚΩΜΗ
Στον παραδοσιακό οικισμό της ενδοχώρας, την Κώμη γίνεται κάθε χρόνο το Μάιο η γιορτή της αγκινάρας. Οι προετοιμασίες για τη γιορτή ξεκινάνε δέκα μέρες πριν με το καθάρισμα της αγκινάρας και την προετοιμασία των φαγητών. Οι νοικοκυρές του χωριού ετοιμάζουν 10 διαφορετικές γεύσεις με βάση την αγκινάρα, ενώ περίπου 10.000 αγκινάρες προσφέρονται από τους παραγωγούς του χωριού της Κώμης.
Η Μαρία  μαγείρεψε μια αγκιναρόπιτα εύκολη και πρωτότυπη.

ΚΑΜΠΟΣ
Στη πλατεία του χωριού με τον πρόεδρο του χωριού και ζαχαροπλάστη Γιώργο Φιλιπούση φτιάξαμε «ψαράκια». Ένα παραδοσιακό γλυκό που ταυτίζεται με όλες τις χαρές στη Τήνο.

Tα υλικά για τα ψαράκια, με άφθονο μέλι…

ΟΡΜΟΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ
Με βάση το τηνιακό τυρί η Αντωνία στο «ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ» φτιάχνει λαχταριστές αλμυρές λιχουδιές. Τυρομεζέδες πρώτης.

Στην αυλή του εστιατορίου της, η Αντωνία μαγείρεψε: Τηνιακή μακαρονάδα με λουκάνικο και σύγκλινο.

Πεντανόστιμο!

Περισσότερα στο dinanikolaou.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top