skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Cupcakes crème brûlée – δυο αγαπημένα γλυκά σε μια μπουκιά! – ότι πιο λαχταριστό

Ντίνα Νικολάου: Cupcakes crème brûlée - δυο αγαπημένα γλυκά σε μια μπουκιά! - ότι πιο λαχταριστό
Ντίνα Νικολάου: Cupcakes crème brûlée - δυο αγαπημένα γλυκά σε μια μπουκιά! - ότι πιο λαχταριστό
Ντίνα Νικολάου: Cupcakes crème brûlée - δυο αγαπημένα γλυκά σε μια μπουκιά! - ότι πιο λαχταριστό

Αν έχετε έτοιμα cupcakes, αντί να τα σερβίρετε με βουτυρόκρεμα, μπορείτε να φτιάξετε μόνο την crème brûlée και να την καραμελώσετε…

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

240 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά Arla
160 ml γάλα
75 + 25 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλια φυσική
4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
30 γρ. κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο Lurpak
1 πρέζα αλάτι

Για τα cupcakes

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
115 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
175 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
240 ml γάλα
1 πρέζα αλάτι

Για την επιφάνεια

1/3 φλιτζ. ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά Arla, χτυπημένη σε σαντιγί
Κόκκινα φρούτα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για την κρέμα: Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζω τον λοβό της βανίλιας και αφαιρώ τα σπόρια. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα 75 γρ. ζάχαρη, το αλάτι, τα σποράκια και τον λοβό της βανίλιας. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά και πετάω το λοβό της βανίλιας.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τους κρόκους και τα 25 γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το κορν φλάουρ και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθεί στο μείγμα. Προσθέτω σε αργή ροή το καυτό γάλα από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα και τη μεταφέρω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.

ΒΗΜΑ 3 Αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας και αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει εντελώς.

ΒΗΜΑ 4 Για τα cupcakes: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 5 Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη, απαλή κρέμα. Προσθέτω τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να αφρατέψουν. Ρίχνω το μισό αλεύρι, χτυπάω μέχρι να ενωθεί και προσθέτω το μισό γάλα. Μόλις απορροφηθεί προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.

ΒΗΜΑ 6 Βάζω 12 χάρτινες θηκούλες σε ένα ταψάκι για μάφινς και μοιράζω ισόποσα το μείγμα.

ΒΗΜΑ 7 Ψήνω τα cupcakes για 20-25 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα καλαμάκι και αν βγει καθαρό τα αποσύρω από το φούρνο. Τα μεταφέρω σε σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν.

ΒΗΜΑ 8 Για την συναρμολόγηση: Με ένα μικρό κουταλάκι αδειάζω λίγο από το κέντρο του cupcake δημιουργώντας μια μικρή τρύπα. Γεμίζω με παγωμένη κρέμα φροντίζοντας να καλύψω και όλη την επιφάνεια του cupcake.

ΒΗΜΑ 9 Πασπαλίζω την κρέμα με κρυσταλλική ζάχαρη και με ένα φλόγιστρο τη λιώνω μέχρι να γίνει καραμέλα. Αφήνω την καραμέλα να σκληρύνει και σερβίρω με φρέσκια σαντιγί και κόκκινα φρούτα.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες.

Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα.

Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

 Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top