skip to Main Content

Απίστευτο! Το 85% των Ελλήνων πληρώνει τους φόρους του και μάλιστα στην ώρα τους – Τι δείχνουν τα στοιχεία της εφορίας

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις «μάχονται» κάθε μήνα για την πληρωμή των φόρων. Παρά την ακρίβεια που επιμένει τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η συμμόρφωση των φορολογούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, έφθασε στο 84,39%. Κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος το φόρο εισοδήματος. Μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές τους επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις καθώς εξοφλούν εμπρόθεσμα το φόρο εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 δείχνουν τα εξής:

  • ΦΠΑ. Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ φθάνοντας στο 84,96%. Από τα 13,113 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το δεκάμηνο του 2023 το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 11,104 δισ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 90,19%. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 4,958 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν το 10μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 4,471 δισ. ευρώ.
  • ΕΝΦΙΑ. Σε υψηλά ποσοστά βρίσκεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Ανήλθε σε 79,18%. Από τα 1,827 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 1,446 δισ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε το δεκάμηνο σε 76,01% καθώς από 2,729 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 2,074 δισ. ευρώ.

Το 2024 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα φορο-λογαριασμό που συνολικά αγγίζει τα 63 δισ. ευρώ. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο δύσκολοι μήνες για τους φορολογούμενους καθώς ο νέος προϋπολογισμός απαιτεί την είσπραξη φόρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 6,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Αντίθετα ο μήνας με τις χαμηλότερες φορο-εισπράξεις αλλά και τις λιγότερες φορολογικές υποχρεώσεις είναι ο Μάρτιος καθώς προβλέπεται η είσπραξη περίπου 3,79 δισ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top