skip to Main Content

«Χάλκινος» ο Εμμανούηλ Καραλής στη Γλασκώβη – Για πρώτη φορά σε βάθρο παγκοσμίου ο Έλληνας άλτης με 5,85μ. στο επί κοντώ (φωτό-βίντεο)

Εμμανούηλ Καραλής
instagram @manolo
instagram @manolo

Ο Εμμανουήλ Καραλής χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο της μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης, μετά το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου.

Στον τελικό του επί κοντώ, ο Έλληνας πρωταθλητής υπερέβη με την πρώτη τα 5,85μ., βελτιώνοντας το εφετινό ρεκόρ του (5,72) και εξασφαλίζοντας θέση στο βάθρο. Ο 24χρονος μπήκε στον αγώνα στα 5,50μ. και μετά την πρώτη άκυρη προσπάθεια του, τα άφησε για τα 5,65μ., τα οποία πέρασε στη δεύτερη του ευκαιρία, όπως συνέβη και στα 5,75μ. Ακολούθησε το μεγάλο άλμα στα 5,85μ., που του χάρισε μία θέση σε βάθρο Παγκοσμίου για πρώτη φορά στην καριέρα του, ενώ στα 5,90μ. δεν τα κατάφερε στην πρώτη προσπάθεια, αφήνοντας τα για 5,95μ., όπου μέτρησε δύο άκυρες και ολοκλήρωσε.

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις (Σουηδία) υπερασπίστηκε στο φινάλε τον τίτλο του, περνώντας τα 5,95μ. και ανεβαίνοντας από την τρίτη στην πρώτη θέση, ρίχνοντας τον Σαμ Κέντρικς από τις ΗΠΑ στη δεύτερη με 5,90μ. και στην τρίτη με την ίδια επίδοση τον Καραλή. O Σουηδός παγκόσμιος πρωταθλητής ολοκλήρωσε τις προσπάθειες του στα 6,05μ., μετά από τρεις άκυρες στα 6,24μ.

Το who is who του Εμμανουήλ Καραλή 

Ο Εμμανουήλ Καραλής (20 Οκτωβρίου 1999, Αθήνα) είναι Έλληνας αθλητής του άλματος επί κοντώ, πρωταθλητής Ελλάδας, με διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια σε Παγκόσμιο και σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, καθώς και σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Χάρης, κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας, ενώ η μητέρα του, Σάρα, είναι από την Ουγκάντα.

instagram @manolo

Επιδόσεις

Η καλύτερη επίδοσή του τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο αποτελεί τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατηγορία κάτω των 18 ετών (U18) σε κάθε τομέα ξεχωριστά, αλλά και συνολικά η επίδοσή του στον ανοιχτό. Επίσης ο Καραλής βελτίωσε το Ελληνικό Εθνικό ρεκόρ Παίδων που ήταν 5.54 από τον ίδιο και ισοφάρισε το Ελληνικό Εθνικό ρεκόρ Νέων Ανδρών. Η επίδοσή του στον κλειστό συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία U20.

Το προσωπικό ρεκόρ του είναι 5.86μ., που το πραγματοποίησε στις 18/02/2023 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου.

Εθνικές διακρίσεις

Σε εθνικό επίπεδο, στον ανοιχτό στίβο, έχει στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας το 2021, το 2022 και το 2023.

Στον κλειστό στίβο ο Καραλής κέρδισε την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2016, την δεύτερη θέση σε αυτό του 2017, ενώ στέφθηκε πρωταθλητής το 2018, το 2019, το 2021, το 2022, το 2023, και το 2024.

Διεθνείς διακρίσεις

Έχει συμμετοχές σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U18, του 2015 και σε δύο Βαλκανικούς Αγώνες Κλειστού Στίβου, το 2015 και το 2016.

Μια πρώτη μεγάλη διάκρισή του ήταν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U18 το 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Κάλι της Κολομβίας, με επίδοση 5,20 μ.

Τον Ιούλιο του 2016 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου κάτω των 18 ετών στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με επίδοση 5,45 μ.

Τον Ιούλιο του 2019 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στο Γκέβλε της Σουηδίας, με επίδοση 5,60 μ.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 κατέλαβε την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες στο Πράβετς της Βουλγαρίας, με επίδοση 5,66 μ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emmanouil Karalis (@manolo)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emmanouil Karalis (@manolo)

Τον Ιούνιο του 2021 κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες στο Σμεντέρεβο της Σερβίας, με επίδοση 5,70 μ.

Τον Ιούλιο του 2021 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου κάτω των 23 ετών στο Ταλίν της Εσθονίας, με επίδοση 5,65 μ.

Πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Το 2021 συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο της Ιαπωνίας όπου κατέκτησε την 4η θέση με επίδοση 5,80μ. που αποτελεί και την καλύτερή του επίδοση στον ανοικτό στίβο.

Διεθνείς επιτυχίες μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων

Τον Μάρτιο του 2023 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, με άλμα στα 5,80 μ. Το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Τον Ιούνιο του 2023 κατέκτησε τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, που διεξήχθη στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αγώνων, στην Πολωνία, πάλι με επίδοση 5,80 μ.

Τον Μάρτιο του 2024, με άλμα στα 5,85 μ., κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Γλασκώβη, το πρώτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο πέραν των διοργανώσεων μικρότερων ηλικιών.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2023 έχει κερδίσει την πρόκριση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει την δέυτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top