skip to Main Content

Διημερίδα στη Βουλή με θέμα: «Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο»

Η Βουλή των Ελλήνων, το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βρετανική Σχολή Αθηνών διοργάνωσαν διημερίδα με θέμα: «Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο». Η διημερίδα διοργανώθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έκδοση των «Ελληνικών Χρονικών», στο Μεσολόγγι, την 1η Ιανουαρίου 1824.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, ιστορικοί-ερευνητές, εκπρόσωποι της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών. Χαιρετισμό απηύθυνε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Κύριε Κοσμήτορα, Κύριε Πρόεδρε του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Κύριε Πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κύριε, φίλε Αριστείδη Χατζή, Πόσο χαίρομαι που βλέπω και είμαι ξανά με ανθρώπους που εργαστήκαμε μαζί, που είχα την τύχη μάλλον να δουλέψουμε, όσο υπήρχε η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

Ξεκινάω από τον Αριστείδη Χατζή, η Ελπίδα Βόγλη, η Καίτη Καμηλάκη και πολλοί άλλοι -βέβαια ο κ. Beaton- και άλλοι οι οποίοι δεν ήταν μέλη μεν της Επιτροπής αλλά δουλέψαμε μαζί, όπως ο Κωστής Κοντογιάννης που είναι μαζί μας. Και παρακολουθώ με πραγματικό ενδιαφέρον τη διημερίδα αυτή, καταρχήν ο τίτλος της είναι όπως λένε αγγλικά very catchy: η πρώτη σελίδα.

Είμαστε περήφανοι στην Επιτροπή γιατί ήταν ένα από τα έργα που δεν τα χρηματοδοτήσαμε απλώς αλλά έγινε. Και βεβαίως ο ιθύνων νους ήταν ο Αριστείδης ο Χατζής και πάρα πολλοί συνεργάτες του, τους οποίους και συγχαίρω. Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της Επιτροπής, ανεξάρτητα από το αν είχε προκύψει ή όχι η πανδημία, όλες και όλοι είχαμε συμφωνήσει πως ότι κάνει η Επιτροπή θα έχει διάρκεια.

Δεν θα είναι κάποιο έργο που θα θέλει μια μέρα, ένας ενθουσιασμός, αλλά θέλαμε να γίνουν δράσεις που θα έχουν διάρκεια και θα αφήσουν μία παρακαταθήκη για το μέλλον. Βέβαια, είχαμε ένα πολύ πλούσιο υλικό, η Επιτροπή αποτελούνταν από 43 καταξιωμένους επιστήμονες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, πολλοί από αυτούς είχαν διαφορετικές αφετηρίες, είχαν διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, ακόμα και διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς έπρεπε να τιμηθεί αυτή η συμβολική επέτειος.

Όλες όμως και όλοι είχαμε συμφωνήσει σε ένα πράγμα, να γίνουν πράγματα που θα μείνουν και δεν θα χαθούν την επόμενη μέρα. Και προσπαθήσαμε βέβαια να μη λειτουργήσουμε μόνοι μας και να πούμε εμείς είμαστε οι ειδικοί, αλλά να απευθυνθούμε σε πολλούς ανθρώπους.

Καταρχήν το πολλοί άνθρωποι ουσιαστικά καθρεφτίστηκε στο πώς αντιμετωπίστηκε το Νομισματικό μας Πρόγραμμα, το οποίο έφερε πάρα πολλά έσοδα στην Επιτροπή, συν τις χορηγίες μας, μαζέψαμε ένα πολύ σεβαστό ποσό και δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ κυριολεκτικά από την Πολιτεία. Αλλά πέραν αυτού, απευθυνθήκαμε στην κοινωνία και ουσιαστικά το έργο μας δημιουργήθηκε μέσα από ιδέες που μας έφερε η κοινωνία.

Αυτές φτιάξαμε γιατί ζητήσαμε από τον κόσμο να προτείνει πράγματα που θα θυμίζουν το σήμερα σε σχέση με τα 200 χρόνια της ύπαρξης της χώρας μας, και αυτό έγινε. Έχει σημασία να σας το πως γιατί θέλαμε να υπάρχουν τοπικές και θεματικές κοινότητες οι οποίες θα οδηγούσαν σε έργα που θα έλυναν κάποια προβλήματα, που θα άφηναν ένα θετικό αποτύπωμα. Και αυτό έγινε.

Έγιναν πολύμορφες δράσεις, θα σας πω γιατί έχει σημασία: από την αγορά του τηλεσκοπίου στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη, από την ενίσχυση με 20 συν 10 οχήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο και για την Πυροσβεστική και εξοπλισμό, από τις κλίνες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, από δεκάδες -εκατοντάδες τολμώ να πω- έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση που έλυσαν και λύνουν προβλήματα που υπήρχαν μέχρι την πλατφόρμα JobLinks που θέλαμε να βοηθήσουμε στην ένταξη στην κοινωνία τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Βέβαια συνεργαστήκαμε με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας δημιουργήσαμε τον δια δραστικό ιστότοπο για την Ιστορία του ΕΚΠΑ, στηρίξαμε τις επετειακές εκδηλώσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και σε όλα κυριολεκτικά τα πανεπιστήμια της χώρας. Βέβαια, σας λέω τώρα διάφορες δράσεις αλλά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι δράσεις που ήταν καταρχήν συνδεδεμένες με την ουσία της Επανάστασης.

Άλλωστε ένας σημαντικός αριθμός των μελών της Επιτροπής ήταν Έλληνες και ξένοι καταξιωμένοι επιστήμονες, όπως ο κύριος Χατζής, ο κύριος Beaton που θα μιλήσει αμέσως μετά, αλλά πολλοί και πολλές ακόμα, που άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο συνέβαλαν με κόπο και γνώση προκειμένου να πετύχει η Επιτροπή το σκοπό της.

Και στο θέμα μας τώρα το σημερινό, στο θέμα σας μάλλον… Με την έννοια αυτή η αποδελτίωση των εφημερίδων του 19ου αιώνα και η ανάδειξη της θέσης της Επανάστασης στον τύπο της εποχής, όπως σας είπα δεν χρηματοδοτήθηκε απλώς από τα χρήματα, από τους πόρους της Επιτροπής, αλλά αποτέλεσε και ένα κομμάτι του έργου της, που το υλοποίησε ο φίλος Αριστείδης, που ήταν βέβαια και από τα πιο ενεργά μέλη στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα papadakispress.gr, αυτό για το οποίο, τουλάχιστον εγώ ως Ελληνίδα είμαι περήφανη, είναι ότι έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά, από τις ερευνήτριες και τους ερευνητές, αλλά αυτή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, φαντάζομαι θα εξασφαλίσει ή έχετε εξασφαλίσει πόρους. Να σας πω γιατί το λέω αυτό γιατί: πιστεύουμε αυτό ότι είναι το manual της καλής πρακτικής, να δημιουργεί κάποιος ένα έργο, να έρχεται ο επόμενος να πατήσει πάνω σε αυτό, να το επεκτείνει και να του δώσει νέες προεκτάσεις.

Έτσι έρχεται η πρόοδος και ουσιαστικά αυτό είναι που δημιουργεί αυτά που λέγονται success stories. Καλή επιτυχία στη διημερίδα σας, σας ευχαριστώ ήταν τιμή μου που με καλέσατε.  Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης, Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Rebecca Sweetman, Διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top