skip to Main Content

ΕΝΦΙΑ: Στάλθηκαν τα εκκαθαριστικά, πληρωμή σε 11 δόσεις – Τα 6 σημεία που πρέπει να «τσεκάρετε» – Πως θα κάνετε διορθώσεις σε τυχόν λάθη

ΕΝΦΙΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν το ποσό της εκκαθάρισης, στον προσωπικό τους λογαριασμό (myAADΕ) στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ξεκίνησε την Κυριακή 7/04, ενώ όσοι έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή myAADEapp μπορούν να δουν τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 11 δόσεις με την πρώτη στις 30 Απριλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Πως θα κάνετε… διορθώσεις

Οι περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι πριν «πάνε ταμείο» θα πρέπει να τσεκάρουν το ραβασάκι του φόρου ακινήτων. Εφόσον εντοπίσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα έχουν σύντομα την ευκαιρία πριν πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 με βάση την οποία θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

Με τις διορθώσεις μπορούν να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και ανάλογα με το είδος των λαθών και των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων να «κουρέψουν» το ποσό του φόρου από 20% έως και 90%.

Τι πρέπει να προσέξετε στο Ε9

Οι κωδικοί του Ε9 που πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά, καθώς αποτελούν τα «κλειδιά» για τον προσδιορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ είναι:

  1. Όροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο και συνεπώς το ποσό του φόρου αυξάνεται.
  2. Επιφάνεια. Τυχόν αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση του 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ένα ακόμα λάθος που κοστίζει αφορά τη δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου καθώς και αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.
  3. Παλαιότητα. Λάθη στο έτος κατασκευής για παλαιό κτίσμα φέρνουν έξτρα χρέωση, καθώς υπολογίζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας.
  4. Εμπράγματα δικαιώματα. Φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα.
  5. Ποσοστά συνιδιοκτησίας. Αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό συνιδιοκτησίας, υπολογίζεται ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, οπότε χρεώνεται στον φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ.
    Κενά ημιτελή κτίσματα. Για κτίσματα κενά ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα ο φόρος μειώνεται κατά 60%.
  6. Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων. Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται, ενώ ισχύει αυτό σε περίπτωση που το κτίσμα είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμα ύψους 1,38 εκατ. ευρώ σε 13 εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία- Οι εταιρίες και τα ποσά που θα πληρώσουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top