skip to Main Content

Good news: Το Μινιόν φωταγωγήθηκε – Σύντομα ανοίγει ξανά το εμβληματικό πολυκατάστημα της Αθήνας (φωτό)

Το Μινιόν φωταγωγήθηκε

Το νέο Μινιόν, το άλλοτε εμβληματικό πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, φωταγωγήθηκε και πάλι το βράδυ της Τρίτης 21 Νοεμβρίου, έπειτα από 25 χρόνια, ενώ οι πύλες του κτιρίου αναμένεται να ανοίξουν ξανά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023

Ειδικότερα, το βράδυ της Τρίτης, το ιστορικό Μινιόν φωταγωγήθηκε με τρία χρώματα. Το πορτοκαλί, που ήταν το σήμα κατατεθέν του πολυκαταστήματος, το οποίο μεσουρανούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Το δεύτερο χρώμα είναι το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της Βερανζέρου.

 

Να σημειώσουμε ότι το νέο Μινιόν, ακίνητο επιφάνειας 18.500 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη μέσα στο 2024, με μεικτές χρήσεις αφού θα διαθέτει γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ

Το 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα “Κατράντζος” που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, που διήρκησε έως τον Ιούλιο του 1981. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ για κανένα από αυτά και τελικώς, λόγω μακροχρόνιας παρέλευσης, τα ποινικά αδικήματα παραγράφηκαν. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο “Κατράντζος” κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτίριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε. Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990, όμως ο ίδιος ο Γιάννης Γεωργακάς παρέμεινε στη διεύθυνση του καταστήματος μέχρι και το 1991, οπότε και, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, το αγόρασε πάλι από το κράτος, για να αποχωρήσει τελικώς το 1992. Τελικώς το “Μινιόν” έκλεισε το 1998.

Είχε 9 ορόφους, αλλά ο όγδοος άνοιγε μόνο κάθε εορταστική περίοδο. Ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top