skip to Main Content

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (φωτό – βίντεο)

ο εορτασμός των Θεοφανείων

Με κάθε λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης, γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη. Η ρίψη του Τίμιου Σταυρού, για πρώτη φορά έπειτα από εξήντα χρόνια, πραγματοποιήθηκε στην Α’ προβλήτα του λιμανιού, από τον μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, παρουσία του κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και εκατοντάδων πολιτών.

Στο πλακόστρωτο της παραλίας, από το λιμάνι μέχρι και τον Λευκό Πύργο, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ τοποθετήθηκαν και διαχωριστικά κιγκλιδώματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στον χώρο της εκδήλωσης.

Σκάφη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας δημιούργησαν υδάτινους πίδακες που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Στα κρύα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 35 πιστοί, ανάμεσα τους πέντε ανήλικοι και δύο γυναίκες. Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε και ανέσυρε από τα νερά του Θερμαϊκού ο αθλητής υδατοσφαίρισης και φοιτητής στο μαθηματικό του ΑΠΘ Στέργιος Παγωνίδης.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Είναι μεγάλη ευλογία να πιάνεις το σταυρό», επισήμανε ο Στέργιος Παγωνίδης και ευχήθηκε «πάνω από όλα υγεία, να είμαστε όλοι καλά και ειρήνη στον κόσμο».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τους Θεσσαλονικείς και σε όλους τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, «που ευρέθησαν σήμερα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στο λιμάνι της, προκειμένου να γίνουν μέτοχοι των θαυμασίων του Θεού, μέσα από αυτήν την τελετή του αγιασμού των υδάτων. Μακάρι η ζωή όλων μας να είναι φωτεινή, αφού ο τριαδικός Θεός μας είναι φως. Και να αποφεύγουμε τα έργα του σκότους, παραμένοντας πιστοί, όπως προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, στα έργα του φωτός».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία να τελεστεί μετά από 60 χρόνια ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπε: «Είναι ωραίο να τηρούμε τις παραδόσεις και ό,τι όμορφο βλέπουμε είναι καλό να το μιμούμεθα. Εμείς το κάναμε, κυρίως, όχι τόσο για να τηρήσουμε την παράδοση, γιατί είχε δημιουργηθεί εν τω μεταξύ και μια άλλη παράδοση, αλλά κυρίως για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης, να γίνουν καλύτερα μέτοχοι στην τελετή, κάτι το οποίο νομίζω ότι επετεύχθη».

Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σημείωσε πως είναι «σπουδαία ημέρα, μεγάλη γιορτή ο καθαγιασμός των υδάτων με τους συμβολισμούς που τον συνοδεύουν, την αναγέννηση της Πλάσης, την αναγέννηση του ανθρώπου. Ταυτόχρονα όμως και με το μήνυμά της ταπεινότητας που μας διδάσκει η ημέρα, ο Θεός να βαφτίζεται από τον άνθρωπο. Υγεία και δύναμη σε όλη την οικουμένη φώτιση σε όλους μας να πράττουμε τα αγαθά και τα καλά να είστε καλά καλή χρονιά με υγεία».

 

«Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλή φώτιση σε όλους. Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την ορθοδοξία μας, για τον ελληνισμό και είμαστε όλοι μαζί εδώ για να εκπέμψουμε επιπλέον ένα ηχηρό μήνυμα ότι ενωμένοι προσηλωμένοι στους στόχους μας, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ευχήθηκε «χρόνια πολλά καλή φώτιση σε όλους».

«Καλή φώτιση σε όλους μας και κυρίως σε όλους αυτούς που χειρίζονται τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της πόλης» και «καλή χρονιά με αλληλεγγύη, με ανθρωπιά, με σεβασμό στους πολίτες» ευχήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Φέτος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά, ακολούθησε η ιερά λιτανεία του Τιμίου Σταυρού από τον μητροπολιτικό ναό μέχρι το λιμάνι.

Στην λιτανεία, πλην της ενορίας του μητροπολιτικού ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, συμμετείχαν ο προσκυνηματικός ναός της του Θεού Σοφίας και ο παλαιός μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά, εντός των ορίων του οποίου ευρίσκεται το λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπου τελέστηκε η κατάδυση του Σταυρού.

 

Τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στις 11:00 το πρωί, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν και έπιασαν τον Σταυρό.

“Είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία η ημέρα του Αγιασμού των υδάτων” είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. “Οι Ελληνες απανταχού γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια αυτή την ημέρα που μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς. Εύχομαι στην Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία στην ακτοπλοΐα στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και στους Ελληνες ναυτικούς, ήρεμες θάλασσες” τόνισε ο κ.Στυλιανίδης. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής “θα είναι πάντα δίπλα τους για να λύνει τα προβλήματά τους με πρακτικό και άμεσο τρόπο”. “Οχι πολλά λόγια αλλά πράξεις” σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο Βουλευτής ‘Α Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος που εκπροσώπησε τη βουλή είπε ότι σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την ορθοδοξία, τους ναυτικούς και τον Πειραιά ενώ ευχήθηκε γαλήνιες θάλασσες σε όλους του ναυτικούς και καλή φώτιση σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου ευχήθηκε χρόνια πολλά στους ναυτικούς και σε όλη την Ελλάδα. “Το σημερινό φως το φως της αγάπης το φως της αλήθειας το φως της ευθυκρισίας να πλημμυρίσει τις καρδιές μας αλλά και τα μυαλά μας” ανέφερε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Β Πειραιά Νίνα Κασιμάτη ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για τη μεγάλη ημέρα των φώτων. Είπε ότι εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κασελάκη εύχεται υγεία και δύναμη σε όλο τον ελληνισμό και σε κάθε άνθρωπο αλλά και “καλή φώτιση στους ιθύνοντες για τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα που βάλλονται”. “Να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί και αυτή τη χρονιά” πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι με ιδιαίτερη λαμπρότητα και φέτος όπως κάθε χρόνιά ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό λιμάνι της χώρας τον Πειραιά

Ο κ.Μώραλης ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Ελληνες και σε όλους τους Πειραιώτες. Λόγω της κατάδυσης του τιμίου σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά, υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Με λαμπρότητα η τελετή των Θεοφανίων στη Ρόδο

Με λαμπρότητα και παρουσία αρκετού κόσμου λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Ρόδου η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανίων ενώ ανάλογες τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και παρουσία αρκετού κόσμου που είχε κατακλύσει την παραλία Μανδρακίου η θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός εντός του ναού. Στη συνέχεια, ακλούθησε πομπή για τη συνέχιση της τελετής.

Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό που ανέσυρε ο Γιώργος Μηλιός.

 

Mε λαμπρότητα έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ήπειρο

Στα ποτάμια, τα λιμάνια και στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, έγινε με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων, στην Ήπειρο παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών που επέλεξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων προορισμούς στην περιοχή.

Στα Ιωάννινα, τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Μετά την θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η πομπή έφτασε στην λίμνη Παμβώτιδα και ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων. Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από την θρυλική γέφυρα Κοράκου στην ορεινή ‘Αρτα μέχρι την Κόνιτσα, το Ζαγόρι,το γεφύρι της Πλάκας τα Τζουμέρκα γέμισαν με κόσμο για να βιώσουν τον Αγιασμό των Υδάτων με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα.

Στην Κόνιτσα για 1η φορά η κατάδυση του Σταυρού έγινε στον Αώο ποταμό από το πέτρινο γεφύρι, στις 11:30, μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας στους ενοριακούς Ναούς. Στο Ανατολικό Ζαγόρι στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, βούτηξαν στο Ζαγορίτικο ποταμό, για το Σταυρό ,ενας πατέρας με την 13χρονη η κόρη του .Το κορίτσι, έπιασε το Σταυρό.

Στον ποταμό ‘’Αραχθο στο ιστορικό γεφύρι έγινε στην ‘Αρτα, ο Αγιασμός των Υδάτων. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφανεία στην Ηγουμενίτσα και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στο παλιό λιμάνι.

Στο λιμάνι της Πρέβεζας, βούτηξαν 9 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Ο τυχερός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό έλαβε την ευλογία.

Οκτάχρονος ο βουτηχτής που έπιασε τον σταυρό στο Ηράκλειο

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκαν και φέτος στο Ηράκλειο τα Θεοφάνια και ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία πλήθους κόσμου, δεκάδες «βουτηχτάδες» έπεσαν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό, κάτι που κατάφερε ο 8χρονος Ευτύχης Σαραντινός, στον οποίο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος χάρισε ένα χρυσό σταυρό.

«Μακριά από σκοτάδια και σκοταδισμούς» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους πιστούς ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να εκπέμψω, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς της σύγχυσης που υπάρχει παντού και που αποδιοργανώνουν όλους μας καθημερινά, βαφτίζοντας το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο. Ας φωτιστούμε όλοι και ας εργαζόμαστε τα έργα του φωτός».

Η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη.

 

«Εύχομαι υγεία, χαρές και προκοπή σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, ενώ επιπρόσθετα ευχήθηκε «η σημερινή μέρα να γεμίσει φώτιση τον ελληνικό λαό, για να πάμε καλύτερα μονιασμένοι και αγαπημένοι».

«Σήμερα η χριστιανοσύνη γιορτάζει τα Θεοφάνια και η ευχή της Εκκλησίας για καλή φώτιση, παραπέμπει στην ανάγκη, όλοι μας να έχουμε φως για να βρίσκουμε λύσεις. Εύχομαι σε όλους να έχουν φως στη ζωή τους και δύναμη για να πορεύονται μπροστά» τόνισε ο κ. Σενετάκης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επισήμανε ότι «η ευχή που δίνουμε και πάντα πρέπει να δίνουμε, είναι η ευχή για καλή φώτιση σε όλους μας. Αυτό σημαίνει να έχουμε ανοιχτά το μυαλό και την καρδιά μας και να μπορέσουμε να βαδίσουμε μπροστά όπως το θέλουμε όλοι» υπενθυμίζοντας ότι πάντα θα πρέπει να σκεφτόμαστε κι αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και να τους βοηθάμε, καθώς, όπως τόνισε, «έτσι πρέπει να βαδίζουμε όλοι μαζί, για να πάμε και την πόλη και τον τόπο μας μπροστά».

Με την ολοκλήρωση της τελετής, οι δεκάδες «βουτηχτάδες» κρατώντας την ελληνική σημαία μέσα στο νερό, έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Νωρίτερα τελέστηκε ο όρθρος, η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου, ιερουργούντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, ενώ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία προς το λιμάνι του Ηρακλείου που έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων.

Ζάκυνθος: Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια, παρά τους ισχυρούς ανέμους

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών που αψήφησαν τον άσχημο καιρό, τελέσθηκε η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανίων στη Ζάκυνθο. Το πρωί πραγματοποιήθηκε η λειτουργία στην Μητρόπολη Ζακύνθου, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Μετά το τέλος της λειτουργίας, έγινε λιτανεία από το ναό προς το λιμάνι του νησιού, όπου στις 11:00, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου και παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων.

Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top