Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο απέκτησε νέο φωτισμό, σύγχρονο…
Μια άγνωστη ιστορία: Η μικρή Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση – Είχε στείλει 100 εθελοντές στο πλευρό των Ελλήνων (βίντεο)
Κατά την διάρκεια του οθωμανικού ζυγού, θα λέγαμε πως η Ελλάδα δεν είχε ιδιαίτερη βοήθεια από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Υπήρχε όμως μία μικρή χώρα, η οποία όχι μόνο αναγνώρισε την χώρα μας και τον αγώνα μας για απελευθέρωση αλλά έστειλε και βοήθεια.
Η χώρα αυτή ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον.
Συμβολικά, η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.
Τόσα χρόνια μετά, ελάχιστη αναγνώριση έχει λάβει η Αϊτή για την προσφορά της, ενώ διαχρονικά οι ηγεσίες κόπτονται για τους φανταχτερούς προσκεκλημένους των ισχυρών κρατών.
Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» της Ευρώπης έδειξαν να δυσφορούν με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά το μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό, η Αϊτή, ήταν αυτό που πρώτο απάντησε θετικά στην έκκληση για βοήθεια.
Οι 100 Αϊτινοί εθελοντές πέθαναν στο ταξίδι προς την Ελλάδα!
Η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ, προς πώληση, ώστε να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια, αλλά το κυριότερο έστειλε και 100 Αϊτινούς εθελοντές. Οι 100 Αϊτινοί δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα!
Πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου και επίπονου ταξιδιού από την άκρη του Ατλαντικού στα νερά της Μεσογείου. Η θυσία τους θεωρείται από τις πιο ηρωικές πράξεις που σημειώθηκαν από μη Έλληνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης.
Να σημειώσουμε ότι η πρώτη από τις «Μεγάλες Δυνάμεις», που διαφοροποιήθηκε και στήριξε τους Έλληνες ήταν τελικά η Μεγάλη Βρετανία, η οποία αναγνώρισε την επανάσταση ενάμιση χρόνο μετά την Αϊτή!
Η Αϊτή σήμερα: Η Αϊτή μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με την Δομινικανή Δημοκρατία στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Καραϊβικής.
Η Αϊτή παραμένει και σήμερα μια ελεύθερη χώρα, η οποία όμως συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα. Αποτελεί μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής, του υψηλότερου ποσοστού ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, του μεγαλύτερου ποσοστού αναλφαβητισμού και ανεργίας, των πιο βάρβαρων δικτατοριών.
Τον Ιανουάριο του 2010 σεισμός μεγέθους 7 ρίχτερ ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στέλνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές με 1,6 εκατ. ανθρώπους να μένουν άστεγοι. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που απέστειλε βοήθεια στην Αϊτή.