skip to Main Content

Στέφανος Αντιμάντο: Η επιτομή του μπλε της Ελλάδας μέσα από τον φακό του (φωτό)

Το απέραντο γαλάζιο χαρακτηριζεί το προφίλ του ξενοδόχου και ταξιδιωτικού φωτογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Στέφανου Αντιμάντο, στο instagram.

Λάτρης της Σερίφου, όπου είναι μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου και ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα του νησιού και όσα σχετίζονται με το κομμάτι του τουρισμού, αλλά και όλων των υπόλοιπων ελληνικών νησιών.

Ο ίδιος μας περιγράφει πως είναι η ζωή τον χειμώνα στο πανέμορφο νησί της Σερίφου.

«Είναι αρκετά μοναχική. Η μικρή φαινομενικά απόσταση απο την Αθήνα δεν αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο ζωής. Πρόκειται για ενα νησί του οποίου η οικονομία εξαρτάται και κινείται κυρίως απο τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει οτι με το “κλείσιμο” της σεζόν, γύρω στις αρχές με μέσα Οκτώβρη δηλαδή, σιγά σιγά ερημώνει και παραμένουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι που δεν ξεπερνούν τους 750» λέει στο eirinika.

Όπως γλαφυρά περιγράφει «Υπάρχουν μέρες που σχεδόν είσαι πεπεισμένος οτι το νησί είναι κυριολεκτικά άδειο και σου ανήκει. Είσαι εσυ και η φύση, ο αέρας δηλαδή, η θάλασσα και οι αρωματικοί θάμνοι. Η μάζωξη σε ένα απο τα μοναδικά καφενεία του νησιού είναι ενα μέσο κοινωνικοποίησης για τους ντόπιους. Η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία είναι ενα κοινωνικό event. Λένε οτι όποιος μένει στη Σέριφο το χειμώνα γίνεται μέρος του μύθου και της ιστορίας της Σερίφου. Αντικρίζει τον Κύκλωπα, τη Μέδουσα και τον Περσέα…».

Για τον Στέφανο η φωτογραφία ξεκίνησε ως ένα πολύ δημιουργικό χόμπι, πριν από περίπου 8 χρόνια. Ωστόσο, στην πορεία, όπως μας λέει, εξελίχθηκε «τόσο σε πάθος οσο και σε ενα μέσο μεταφοράς συναισθημάτων και εξιστόρησης».

«Επειδή κάνω ταξιδιωτική φωτογραφία κυρίως, ο στόχος κάθε φορά που φωτογραφίζω κάτι και ξέρω οτι θα δημοσιευθεί είναι να προσπαθήσω μέσω της φωτογραφίας να μεταφέρω την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα που ένιωσα εγω ο ίδιος ευρισκόμενος στο σημείο αυτό ή στην περίσταση αυτή, ή ακόμη καλύτερα να δημιουργήσω τα συναισθήματα εκείνα που θα γεννήσουν την επιθυμία στον αποδέκτη να εύχεται να ήταν εκεί. Να προσπαθήσω μέσω της φωτογραφίας να μεταφέρω εκτός απο εικόνα και ήχους, μυρωδιές, ερεθίσματα που ξεπερνούν τα όρια του οπτικού κομματιού» μας εξηγεί.

Όπως τονίζει «η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι αναμφισβήτητα να λαμβάνω το σχόλιο οτι “θα ήθελα να ήμουν κι εγω εκεί!” διότι έτσι ξέρω οτι ο στόχος έχει επιτευχθεί».

Πλέον για εκείνον η φωτογραφία, τα ταξίδια και ο τουρισμός έχουν γίνει ένα!

«Πια έχω “παντρέψει” φωτογραφία, τουρισμό και ταξίδια και έχοντας τη φωτογραφία ως το κύριο μέσο, το κύριο “όπλο” μου, το μόνο σίγουρο είναι οτι η κάμερά μου θα εξακολουθεί να αποτελεί προέκταση του χεριού μου για πολύ ακόμα» αναφέρει με ενθουσιασμό.

Ο Στέφανος Αντιμάντο, ως χρήστης του instagram και ο ίδιος, με περισσότερους από 126.000 followers, σχολιάζει το πόσο έχουν αλλάξει τα social media τον τρόπο που ταξιδεύουμε, αλλά και που φωτογραφίζουμε.

«Τα social media, ως γνωστόν, ήρθαν στη ζωη μας για να μείνουν. Κάθε σχεδόν πτυχή πια της καθημερινότητάς μας επηρεάζεται απο αυτά, και φυσικά οι συνήθειες που αποκτούμε, τα πρότυπα που καλλιεργούμε, οι πεποιθήσεις μας, είναι ολα στοιχεία που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα απο τα social media. Το ίδιο ισχύει και με τα ταξίδια και γενικότερα με τον τρόπο που ταξιδεύουμε» λέει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει, δε, πως «πια θα συμβουλευτούμε το Instagram για να αντλήσουμε “έμπνευση” για το επόμενο ταξίδι μας, ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων των ανθρώπων που μας εμπνέουν. Δεν θα πάμε στο ίδιο μέρος γι’αυτούς. Δεν θα πάμε γιατί πήγαν αυτοί και θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την επιλογή τους. Θα πάμε για εμάς, για τον εαυτό μας. Άλλωστε, ο λόγος που εμπνεόμαστε και ακολουθούμε ανθρώπους, είτε διαδικτυακά είτε στη πραγματική ζωη είναι επειδή ταυτιζόμαστε με τις επιλογές τους, με τα πιστεύω τους, είναι η “φωνή” μας. Όσο εγωιστικό και ματαιόδοξο κι αν ακούγεται αυτό, έτσι είναι. Αλλά τα πράγματα ήταν ανέκαθεν έτσι! Αυτό δεν άλλαξε με τα social media. Όταν 250.000 άνθρωποι ήταν παρόντες και άκουσαν τον Martin Luther King να λέει το περίφημο λόγο “I have a dream” σε συνθήκες καύσωνα, δεν το έκαναν για εκείνον, αλλά για τον εαυτό τους».

«Κάτι άλλο που έχει αλλάξει με τα social media είναι και το γεγονός οτι η πληροφορία πια μεταδίδεται τόσο σε πραγματικό χρόνο, οσο και αμέσως, και 24/7. Πηγαίνουμε ενα ταξίδι και καταγράφουμε την εμπειρία μας απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία. Νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε τα πάντα με τους χιλιάδες διαδικτυακούς φίλους μας. Απο πλευράς μαρκετινγκ, τα social media εισήγαγαν ενα νεο μοντέλο, πολύ πιο engaging για το κοινό της εκάστοτε εταιρείας ή φορέα…» επισημαίνει.

Μάλιστα, τόνιζει πως «ναυαρχίδα αυτών των αλλαγών αποτελεί η σχέση που έχουμε αποκτήσει με τη φωτογραφία. Το γεγονός οτι όλοι πια έχουμε smartphone με κάμερες υψηλής ευκρίνειας μας βοηθάει να καταγράφουμε τις εμπειρίες μας. Ορισμένοι ψάχνουν το κάτι παραπάνω και γι’αυτό αγοράζουν κάμερα και έτσι επιτυγχάνουν κάτι περισσότερο επαγγελματικό».

Who is who

Ο Στέφανος Αντιμάντο είναι ταξιδιωτικός φωτογράφος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξενοδόχος και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σερίφου.

Μέσω της δουλειάς του στο Instagram προβάλλει το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε ελληνικό και ξένο κοινό που ξεπερνά τις 126.000 και οι φωτογραφίες του έχουν αναδημοσιευθεί μεταξύ άλλων στα National Geographic, Travel Spain, Travel & Leisure, Air Baltic In-Flight Magazine κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *