skip to Main Content

Πορτοκαλί πανσέληνος: Έρχεται στο τέλος του μήνα το “Φεγγάρι του κάστορα” – Έχει ωραίο χρώμα

Πορτοκαλί πανσέληνος

Η προτελευταία πανσέληνος του 2023, ή το «φεγγάρι του κάστορα» όπως είναι επίσης γνωστή, θα φωτίσει τον ουρανό στις 27 Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και μια μερική έκλειψη Σελήνης. Το φαινόμενο, θα ξεκινήσει στις 21:01 (ώρα Ελλάδος) καθώς η Σελήνη θα εισέρχεται στην παρασκιά της Γης, αλλά μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής με γυμνό μάτι.

Όπως αναφέρει το Forbes, το «φεγγάρι του κάστορα» θα φαίνεται μεγαλύτερο και για περίπου 15-20 λεπτά θα είναι πορτοκαλί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βλέπουμε μέσα από το πιο πυκνό τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας. Το μεγάλου μήκους κύματος κόκκινο και πορτοκαλί φως ταξιδεύει πιο εύκολα μέσα στην ατμόσφαιρα από το μικρού μήκους κύματος μπλε φως, το οποίο προσκρούει σε περισσότερα σωματίδια και διαχέεται.

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του κάστορα»

Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, το «φεγγάρι του κάστορα» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Οι πανσέληνοι παίρνουν τα ονόματά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες των ζώων τη συγκεκριμένη περίοδο. Τον Νοέμβριο, οι κάστορες αρχίζουν να καταφεύγουν στις φωλιές τους αφού έχουν συγκεντρώσει αρκετή τροφή για να αντέξουν το χειμώνα.

Η επόμενη πανσέληνος θα εμφανιστεί στις 26 Δεκεμβρίου 2023 – η πρώτη πανσέληνος του χειμώνα και η τελευταία του έτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top