skip to Main Content

Στις Κάννες η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου – Αναλυτικά όλο το Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ

Κάννες

Ανακοινώθηκε χωρίς μεγάλες εκπλήξεις το επίσημο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ των Καννών που θα πραγματοποιηθεί 14-27 Μαϊου και ανάμεσα στις ανακοινώσεις για το Επίσημο Διαγωνιστικό συμπεριλαμβάνεται η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, “Ιστορίες Καλοσύνης” με τους Έμμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε, Μάργκαρετ Κουάλεϊ, και σε σενάριο του ίδιου του Λάνθιμου με τον Ευθύμη Φιλίππου.

Ο Λάνθιμος εκτοξεύτηκε στο διεθνές φεστιβαλικό στερέωμα όταν ο “Κυνόδοντας” κέρδισε το μεγάλο βραβείο του παράλληλου τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα το 2009 κι όταν έκανε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του βρέθηκε στο Επίσημο Διαγωνιστικό. Ο “Αστακός” και ο “Θάνατος του Ιερού Ελαφιού” που ακολούθησαν βραβεύτηκαν στις Κάννες αλλά στη συνέχεια οι ταινίες του σκηνοθέτη μεταφέρθηκαν στο φεστιβάλ Βενετίας, που αποτελεί πιο παραδοσιακή οσκαρική πλατφόρμα.

Οι “Ιστορίες Καλοσύνης” θα σημάνουν λοιπόν την μεγάλη επιστροφή του Λάνθιμου στις Κάννες μετά από 7 χρόνια. (Ως συμμετέχοντα, τουλάχιστον. Το 2019 ήταν μέλος της Επιτροπής.) Έχοντας μόλις κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, είναι εμφανές πως πρόκειται για έναν από τους πιο μεγάλους και πολυαναμενόμενους τίτλους για τις φετινές Κάννες.

Στο επίσημο διαγωνιστικό συναντάμε ακόμα το “Megalopolis”, το αυτοχρηματοδοτούμενο έπος ζωής του Φράνσις Φορντ Κόπολα που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχει δει το παγκόσμια σινεμά εδώ και χρόνια. Επίσης θα δούμε νέες ταινίες από τον Πάολο Σορεντίνο, την Άντρεα Άρνολντ, τον Κίριλ Σερεμπρένικοφ, τον Ζακ Οντιάρ (ένα μιούζικαλ με την Ζόι Σαλντάνα και την Σελίνα Γκόμεζ), τον Άλι Αμπάσι με το “The Apprentice” (εμπνευσμένο από την ιστορία του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο θα υποδυθεί ο Σεμπάστιαν Σταν), τον σπουδαίο ανεξάρτητο αμερικάνο Σον Μπέικερ (“The Florida Project”), τον Πολ Σρέιντερ, τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, τον Ζία Ζανγκέ και τον πορτογάλο Μιγκέλ Γκόμες που επιτέλους συμπεριλαμβάνεται στο Διαγωνιστικό του φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το περσινό Διαγωνιστικό των Καννών θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα στη σύγχρονη ιστορία του φεστιβάλ, με πολλές ταινίες να αρέσουν πολύ, βραβεία κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά, και δύο από τις σημαντικότερες (και μεγαλύτερες) σινεφίλ επιτυχίες εδώ και χρόνια να φεύγουν από την Κρουαζέτ με τα δύο μεγαλύτερα βραβεία: Η “Ανατομίας Μιας Πτώσης” με τον Χρυσό Φοίνικα και η “Ζώνη Ενδιαφέροντος” με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Αμφότερες αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες με την κριτική αλλά και το κοινό (στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 60.000 εισιτήρια) ενώ βραβεύτηκαν και με Όσκαρ.

Φέτος Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής έχει αναλάβει η Γκρέτα Γκέργουιγκ, με τα υπόλοιπα μέλη να αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Με ελληνικό ενδιαφέρον επίσης ήρθε και η ανακοίνωση για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα (στο οποίο συναντάμε κυρίως νέες φωνές του παγκόσμιου σινεμά) όπου θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ, “September Says”.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις του φεστιβάλ, στις Κάννες θα προβληθεί το πολυαναμενόμενο “Furiosa: A Mad Max Saga” του Τζορτζ Μίλερ και το γουέστερν έπος “Horizon” του Κέβιν Κόστνερ, ενώ τιμητικός Χρυσός Φοίνικας θα απονεμηθεί στον Τζορτζ Λούκας.

Αναλυτικά το Επίσημο Διαγωνιστικό του φετινού Φεστιβάλ Καννών, το οποίο σε συνδυασμό με τους ήδη ανακοινωμένους αμερικάνικους τίτλους και την Γκέργουιγκ ως πρόεδρο, οφείλουμε να τονίσουμε πως γέρνει επικίνδυνα πολύ προς ένα χολιγουντιανο-κεντρικό (ή γενικότερα αγγλόφωνο) focus. Αλλά αυτά θα τα πούμε και την ώρα του φεστιβάλ, στην ανταπόκριση από την Κρουαζέτ.

Οι ταινίες του Διαγωνιστικού:

THE APPRENTICE (Αλί Αμπάσι)
MOTEL DESTINO (Καρίμ Αϊνούζ)
BIRD (Άντρεα Άρνολντ)
EMILIA PEREZ (Ζακ Οντιάρ)
ANORA (Ζακ Οντιάρ)
MEGALOPOLIS (Φράνσις Φορντ Κόπολα)
THE SHROUDS (Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ)
THE SUBSTANCE (Κοραλί Φαρζάτ)
GRAND TOUR (Μιγκέλ Γκόμες)
MARCELLO MIO (Κριστόφ Ονορέ)
FENG LIU YI DAI (CAUGHT BY THE TIDES) (Ζία Ζανγκέ()
ALL WE IMAGINE AS LIGHT (Παγιάλ Καπάντια)
KINDS OF KINDNESS (ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ) (Γιώργος Λάνθιμος)
L’AMOUR OUF (Ζιλ Λελούς)
DIAMANT BRUT (WILD DIAMOND) (Αγκάτ Ρίντινγκερ – σκηνοθετικό ντεμπούτο)
OH CANADA (Πολ Σρέιντερ)
LIMONOV – THE BALLAD (Κίριλ Σερεμπρένικοφ)
PARTHENOPE (Πάολο Σορεντίνο)
PIGEN MED NÅLEN (THE GIRL WITH THE NEEDLE) (Μάγκνους φον Χορν)

Το φεστιβάλ Καννών θα διεξαχθεί 14-27 Μαΐου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top