Μια συγκλονιστική και σπάνια vintage pic μοιράστηκε η Έλενα Μακρή…
Topwomen! Γνωρίστε την Σοφία και την Μαριάνθη: Δημιούργησαν το “50/50 project” & ενθαρρύνουν τις γυναίκες να διεκδικούν θέση στο επιχειρείν – Αποκλειστικό
«The 50/50 project» ονομάζεται η πρωτοβουλία που ξεκίνησαν δύο νέες φίλες με στόχο να καλύψουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό στίβο και να βοηθήσουν τις γυναίκες να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους, να κυνηγήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις. Παρά το νεαρό της ηλικία τους η Σοφία Καραγιάννη και η Μαριάνθη Νίκα θέλουν να εμπνεύσουν και να αφυπνίσουν τον γυναικείο πληθυσμό, δίνοντας τους να καταλάβουν ότι στο θέμα εργασία δεν υπάρχουν διαφορές και ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να θέσουν και να πετύχουν υψηλούς επαγγελματικούς στόχους.
Η έναρξη του project δόθηκε σε μία συμβολική ημερομηνία, στις 8 Μαρτίου, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Η προεργασία όμως, και η επεξεργασία της ιδέας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους σε μία εκδήλωση στην εβδομάδα γυναικείας επιχειρηματικότητας, που αποτέλεσε το έναυσμα για να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Μάλιστα το «The 50/50 project» παρουσιάζει και μία ιδιαιτερότητα. Έχει ως συμμάχους στην επίτευξη της ισότητας το ισχυρό φύλο, τους άνδρες, αφού στο πλαίσιο των δράσεων και της καθοδήγησης που προσφέρει, οι γυναίκες έρχονται σε επαφή και με άνδρες ανερχόμενους ηγέτες και στελέχη που τις παροτρύνουν να παραμερίσουν τους φόβους τους και να τολμήσουν να βγουν μπροστά και να αναλάβουν υπεύθυνους ρόλους.
Η Σοφία Καραγιάννη και η Μαριάνθη Νίκα μίλησαν για το «50/50 project» στο MadeinGreece.news.
MadeinGreece.news: Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία τoυ “Τhe Fifty-fifty project”;
Σοφία Καραγιάννη: Ξεκινήσαμε τη συζήτηση γύρω από την ενδυνάμωση των γυναικών τον Απρίλιο 2016, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Angelopoulos Clinton Global Initiative University όπου συμμετείχαμε ως υπότροφοι, η Μαριάνθη ως συνιδρύτρια της Effect και εγώ ως συνιδρύτρια του Knit2Lead. Οι ανησυχίες μας εστίαζαν κυρίως στο γεγονός ότι οι νέες γυναίκες φοβούνται να βγουν μπροστά και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους ή δικά τους projects. Αποφασίσαμε λοιπόν να βοηθήσουμε τις γυναίκες στην Ελλάδα να κυνηγήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να τους επιτύχουν.
MadeinGreece.news: Πως και πότε ξεκινά; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;
Μαριάνθη Νίκα: Η αφορμή να ξεκινήσουμε μας δόθηκε τον Οκτώβρη του 2016 όταν συνεργαστήκαμε για μια εκδήλωση στο πλαίσιο της εβδομάδας γυναικείας επιχειρηματικότητας, η οποία είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση και μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με πολλές γυναίκες και να ακούσουμε τις ανησυχίες τους. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε το “The Fifty-Fifty Project” στις 8 Μαρτίου μιας και τότε ήταν η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Προς το παρόν, έχουμε ξεκινήσει να μεγαλώνουμε την κοινότητα μας και να χτίζουμε συνεργασίες με εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο.
MadeinGreece.news: Ποιον σκοπό έρχεται να καλύψει η προσπάθειά σας;
Σοφία Καραγιάννη: Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε έμπνευση και καθοδήγηση σε νέες γυναίκες ιδιαίτερα σε τομείς όπως η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα όπου το κενό μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγάλο. Επιπλέον, στο πλαίσιο της καθοδήγησης που προσφέρουμε, θέλουμε να φέρουμε τις νέες κοπέλες σε επαφή και με άνδρες και με γυναίκες, ανερχόμενους ηγέτες και στελέχη και να καταλάβουν ότι και οι άνδρες είναι σύμμαχοι των γυναικών στην επίτευξη της ισότητας.
MadeinGreece.news: Τι ακριβώς κάνετε;
Μαριάνθη Νίκα: Η πρώτη μας δραστηριότητα αφορά την ανάδειξη εκείνων των εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες υποστηρίζουν την ισότητα στον εργασιακό χώρο και έχουν τις δομές που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να προχωρήσουν σε ηγετικές θέσεις. Παράλληλα, θέλοντας να δείξουμε τους άνδρες σαν στρατηγικούς συμμάχους στην επίτευξη της ισότητας, ετοιμάζουμε και ένα βίντεο. Μέσα στον επόμενο χρόνο, θα επικεντρωθούμε στην κάλυψη του κενού μεταξύ των γυναικών και ανδρών στους τομείς της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις.
MadeinGreece.news: Στην Ελλάδα πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά στην επαγγελματική τους εξέλιξη; Ποια είναι η σημερινή θέση της γυναίκας στο εργασιακό περιβάλλον; Τι στοιχεία υπάρχουν τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως;
Σοφία Καραγιάννη: Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες εκείνες με τον χαμηλότερο δείκτη GII (Gender Inequality Index) δηλαδή ικανοποιητικό βαθμό ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η χώρα μας μοιάζει να βρίσκεται πιο πάνω από τις ΗΠΑ, που κατατάσσονται στην 55η θέση και τη Μεγάλη Βρετανία που καταλαμβάνει την 39 θέση αντίστοιχα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το καθεστώς αυτό για τη χώρα μας την καθιστά σε ασύγκριτα υψηλότερη θέση αναφορικά με όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Αυτό είναι μια γενική εικόνα της κατάστασης σχετικά με την ισοτιμία ευκαιριών που επικρατεί στην χώρα. Όσον αφορά στην ανεργία, αυτή μάλλον εμφανίζεται ως γένους θηλυκού – 60,76% με βάση έγγραφο του Απριλίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλου και ΟΑΕΔ – βάσει των ίδιων στοιχείων το 60,52% που αναζητούν εργασία είναι γυναίκες και μόνο το 7,3% των γυναικών στην Ελλάδα να κατέχουν θέσεις σε διοικητικά συμβούλια. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν στοιχεία για την απασχόληση των γυναικών στους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, όμως έρευνες σκιαγραφούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργάζονται. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης, στην Ελλάδα, απασχολούνται 29.879 γυναίκες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 42,5% του συνολικού δυναμικού της Έρευνας και Ανάπτυξης (70.229 άτομα). Η συγκεκριμένη επίδοση είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.-28 (34,8%), όμως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, περιορίζεται στο 21,7%.
MadeinGreece.news: Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες ηγέτες;
Μαριάνθη Νίκα: Η γυναίκα-ηγέτης προσιδιάζει στο πρότυπο του ηγέτη-υπηρέτη (servant leader) που αναζητούν σήμερα οι κοινωνίες, έναν ηγέτη που να ενδιαφέρεται για την επίτευξη ποσοτικών στόχων λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τα μέλη της ομάδας του. Δεν ξέρουμε απαραίτητα αν χρειάζονται περισσότερες γυναίκες-ηγέτες, ξέρουμε όμως με βεβαιότητα ότι χρειαζόμαστε σαν κοινωνία περισσότερους ικανούς ηγέτες ανεξαρτήτου φύλου.
MadeinGreece.news: Που οφείλεται αυτό το χάσμα όσον αφορά στην ισότιμη επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών;
Σοφία Καραγιάννη: Τα κυριότερα εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών, μεταξύ άλλων, εστιάζονται στην έλλειψη κοινωνικών υποδομών για στήριξη της οικογένειας αφενός, και αφετέρου, στο ότι στρέφονται σε επαγγέλματα του “ροζ γκέτο”, επαγγέλματα τα οποία κινδυνεύουν δηλαδή πιο εύκολα να ξεπεραστούν από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Παράλληλα, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες τους καθώς και ο φόβος να πάρουν ρίσκα – που είναι εντονότερος στις γυναίκες σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις για το τι πιστεύουν οι Έλληνες το 2017 – συμπληρώνουν μερικώς το παζλ των εμποδίων που συναντά σήμερα μια γυναίκα.
MadeinGreece.news: Κατά την γνώμη σας πως θα ήταν σήμερα η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες μας αν οι γυναίκες συμμετείχαν στην αγορά εργασίας με περισσότερες ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις πραγματικές τους δυνατότητες και αν τους δίνονταν περισσότερες ευκαιρίες ακόμη και για την κατάκτηση ηγετικών θέσεων;
Μαριάνθη Νίκα: Την απάντηση δίνει η παγκόσμια έρευνα του McKinsey Global Institute, τονίζοντας ότι αυξάνοντας την συμμετοχή των γυναικών στην εργασία το παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 12τρις μέχρι το 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, αν συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό πιο μαζικά, οι κοινωνίες θα ανθίσουν οικονομικά. Όσο για τις κοινωνίες μας, δεδομένου ότι οι ηγέτες των περισσοτέρων κρατών παγκοσμίως είναι άντρες και έχοντας δει και βιώσει το δείγμα γραφής τους μέχρι ώρας, πιστεύουμε πως αν στη θέση τους ήταν γυναίκες, ίσως να είχαν αποφευχθεί ορισμένες καταστάσεις.
MadeinGreece.news: Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα της άνισης αντιμετώπισης των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο; Τι χρειάζεται για να αλλάξουν τα κοινωνικά δεδομένα όσον αφορά στο ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην εργασία;
Σοφία Καραγιάννη: Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές δυστυχώς. Η εκπαίδευση σίγουρα παίζει πολύ βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες στο χώρο εργασίας. Οι συζητήσεις καριέρας με ανώτερα στελέχη του χώρου εργασίας με στόχο την παρουσίαση των εμποδίων που έρχεται αντιμέτωπη μια γυναίκα στο εκάστοτε εταιρικό περιβάλλον από τη μια και η παρουσίαση ευκαιριών ανέλιξης στην εταιρία από την άλλη, θα μπορούσε να συντελέσει στην καταπολέμηση της ανισότητας. Παράλληλα, μια καλή πρακτική θα αποτελούσε η δημιουργία υποστηρικτικών κύκλων γυναικών μέσα στις εταιρίες, όπως οι κύκλοι Lean In. Ως προς την μεταβολή των στερεοτυπικών απόψεων για τις γυναίκες, νομίζουμε ότι όσες περισσότερες βλέπουμε σε θέσεις ηγεσίας – CEOs, αρχηγοί κρατών – και τα θετικά αποτελέσματα που φέρνουν στους οργανισμούς τους, τόσο πιο εύκολα θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την γυναίκα ως στρατηγικό παίκτη της οικονομικής – πολιτικής σκακιέρας.
MadeinGreece.news: Ποιες είναι οι επιδιώξεις σας μέσα από το fifty-fifty project; Που θέλετε να φτάσει; Ποιους στόχους θέλετε να κατακτήσει;
Μαριάνθη Νίκα: Θέλουμε μελλοντικά να επεκτείνουμε το Fifty-Fifty Project και στο εξωτερικό, δημιουργώντας δράσεις και προγράμματα σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς. Ο στόχος μας είναι να προβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες που υποστηρίζουν την ισότητα στον εργασιακό χώρο, να αναδείξουμε γυναίκες από το χώρο της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και να γεφυρώσουμε το κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών στους παραπάνω τομείς. Με αυτούς τους τρόπους πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε τις νέες γυναίκες να μπουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θα τις βοηθήσει να προχωρήσουν σε ηγετικές θέσεις και επιπλέον, θα δουν κλάδους που δεν έχουν σκεφτεί λόγω των στερεοτύπων που υπάρχουν στην κοινωνία μας.
Who is who
Η Μαριάνθη Νίκα είναι κοινωνική επιχειρηματίας και συνιδρύτρια της Effect, μιας κοινωνικής startup που βοηθάει νέους τελειόφοιτους και αποφοίτους να γίνουν πιο “απασχολήσιμοι” και να μπουν στην αγορά εργασίας. Έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις της AIESEC πάνω στη διαχείριση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης. Το 2016 συμμετείχε στο Clinton Global Initiative University και επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συνέδριο G(irls)20 Summit 2016 στην Κίνα.
Η Σοφία Καραγιάννη είναι ασκούμενη δικηγόρος και ιδρύτρια της κοινωνικής επιχείρησης Knit2Lead που στοχεύει στην ενδυνάμωση γυναικών από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες μέσω της μόδας. Έχει εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Νομικής στην 58η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Γενεύη (2014), ενώ παράλληλα ήταν συνδιοργανώτρια και υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης του πρώτου θερινού διεθνούς σχολείου από φοιτητές στο ναυτικό δίκαιο στην Ελλάδα. Έχει βραβευθεί από το Angelopoulos Clinton Global Initiative University, είναι fellow του Humanity in Action, υπήρξε υπότροφος της DAAD, έχει παρακολουθήσει θερινά μαθήματα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και ομιλεί άπταιστα 5 γλώσσες. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ζητήματα ισότητας στον εργασιακό χώρο και στο πώς η γυναικεία ηγεσία μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
Info: The Fifty-fifty Project / Effect / Knit2Lead
Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 7 Ιουλίου 2017