Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε! Εμείς υποδεχόμαστε όπως πάντα…
Ανάφη: Άγρια ομορφιά σε έναν άγονο τόπο ζυμωμένο στον ήλιο του Αιγαίου και την αρμύρα της θάλασσας
Η Ανάφη το κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης και είναι τα νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, απέχει από τον Πειραιά 150 μίλια. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ανάφη (Χώρα), έδρα της ομώνυμης κοινότητας που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου.
Το όνομα του νησιού προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν από την Κολχίδα, συνάντησαν μια σφοδρή κακοκαιρία. Ο Ιάσων ικέτευσε τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Και τότε ο θεός έριξε ένα βέλος μπροστά τους και φώτισε το σύμπαν. Οι Αργοναύτες είδαν να αναφαίνεται στο πέλαγος ένα μικρό νησί, στο οποίο κατόρθωσαν να φτάσουν και να σωθούν. Εκεί έφτιαξαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα Αιγλήτη για τη σωτήρια αίγλη (λάμψη) που έριξε μέσα στην καταιγίδα. Το νησί ονομάστηκε Ανάφη, γιατί αναφάνηκε μέσα από τη θάλασσα κι έκτοτε ο θεός λατρευόταν και ως Αναφαίος ή Αιγλήτης.
Παρθένες παραλίες, μονοπάτια για πεζοπορία, περήφανα υψώματα, ξωκκλήσια και ιδιαίτερα κτίσματα και ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, θα σας προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις σε αυτόν τον τόπο, όπου οι κάτοικοι ακολουθούν έναν απλό τρόπο ζωής, παντέυοντας αρμονικά την παράδοση με το σήμερα.
Η Ανάφη, ταπεινή και αθόρυβη, ξεδιπλώνει τις ομορφιές της δίπλα στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων. Και φυσικά ξέρει ότι όταν τη γνωρίσετε, θα γίνετε λάτρεις της και θα θέλετε να επιστρέψετε ξανά σε ένα τόπο που μποεί να προσφέρει απλόχερα στιγμές πνευματικής και ψυχικής κάθαρσης.
Στο ανατολικό άκρο του νησιού δεσπόζει ο Βράχος, ένας ασβεστολιθικός μονόλιθος με ψηλότερη κορυφή το Κάλαμο. Ο Βράχος θεωρείται ως δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ. Αποτελεί το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού και πρόκληση για τους αναρριχητές. Μάλιστα, ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αι., Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, τον αποκαλεί τον πιο τρομακτικό βράχο του κόσμου.
Στην κορυφή του Καλάμου (460 μ.), στην οποία οδηγεί μονοπάτι από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, βρίσκεται η μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, που κτίσθηκε το 1715, δίπλα σε ερείπια μεσαιωνικού οχυρού. Στη βόρεια πλευρά του Καλάμου βρίσκεται και το Δρακοντόσπηλο, ένα ενδιαφέρον σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που όμως είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμο.