skip to Main Content

Βίντεο της ημέρας: Περιτριγυρισμένο με ψηλά βουνά, αγκαλιασμένο από πέτρινες γέφυρες και νερόμυλους το Μοναστηράκι Αγράφων είναι μια ζωγραφιά

Το Μοναστηράκι είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του Δήμου Αγράφων του νομού Ευρυτανίας. Χτισμένο πάνω από τη βορειοδυτική όχθη του ποταμού Αγραφιώτη, σε υψόμετρο 660 μ., είναι ορεινό και περικλείεται από ψηλά βουνά.

Σημείο αναφοράς για το Μοναστηράκι αποτελεί η Σπηλιά του Κατσαντώνη, του ηρωικού κλέφτη των Αγράφων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το χωριό, σε μια κρυφή πλαγιά της κορυφής Πύργος. Οι ναοί του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας, του Προφήτη Ηλία (Αϊ Λια), του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο (Αϊ Γιώργη) και τα αμυδρά λείψανα αρχαίου Κάστρου, που ανήκει στην ενότητα των κάστρων των αρχαίων Αγραίων, ταξιδεύουν κυρίως τους κατοίκους, πολλά χρόνια πίσω.

Οι πέτρινες γέφυρες με τον νερόμυλο και τα πολλά χαλάσματα σπιτιών δείχνουν πόσος πολύς κόσμος ζούσε κάποτε στο χωριό.

Αξίζει να επισκεφθείτε: το χωριό με το «Κάστρο» και τον Αϊ Γιώργη στην κορυφή, τις πηγές Μοσχολή, το Ψηλό Γεφύρι, το εντυπωσιακό φαράγγι «της Φτελιάς», «το μελίσσι» με τη σκάλα του και φυσικά τη Σπηλιά του Κατσαντώνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top